Reisadvies Aruba Corona update
Geverifieerd op - Laatste aanpassing reisadvies op datum 14-07-2022
Het reisadvies voor Aruba is groen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Groen
- De kleurcode van het reisadvies voor Aruba is groen. De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Nederland. U kunt reizen naar Aruba.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Aruba is een land welke valt binnen het Koninkrijk der Nederlanden, en is gelegen in de Caraïbische Zee. Hij behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen, en telt ongeveer 119.000 inwoners. Het eiland is niet groot, en is met zijn 180 km2 ongeveer even groot als Texel. Aruba heef een prachtig landschap, heerlijk klimaat en een mooie cultuur. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen hier graag naartoe gaan. Ben jij van plan binnenkort naar Aruba te gaan? Lees dan zeker dit artikel om erachter te komen wat het reisadvies is en of een coronatest verplicht is.
De geschiedenis van Aruba
In 1499 werd Aruba ontdekt en werd, samen met Bonaire en Curacao door de Spaanse Koning aan Juan Martín de Ampués gegeven. Vervolgens nam Nederland Aruba over in 1636, om het van 1807 tot 1816 uit handen te geven aan de Engelsen.
In 1907 ontstond er een groot protest van Arubaanse handelaren tegen de behandeling door Nederland. In 1933 werd door de Raad van Politie van Aruba een petitie aangeboden aan de Koningin, voor een zelfstandige status. Het was vervolgens in 1947 dat er een petitie werd opgesteld en na een grote volksdemonstratie werd de onafhankelijkheid vastgelegd in het eerste staatsreglement.
Op vakantie Aruba corona
Wil je naar Aruba op vakantie gaan, dan doe je dat waarschijnlijk voor de hagelwitte stranden en de helderblauwe zee. Er zijn dan ook veel verschillende stranden langs de westkust te vinden, sommigen in de buurt van een hotel, en voor een ander moet je wat verder reizen. De stranden die door de Arubanen zelf veel worden bezocht zijn onder andere Baby Beach bij San Nicolas, Arashi Beach bij de California Lighthouse en Boca Catalina. En ben je gek op duiken? Dan kan dat ook prima op Aruba. Er is veel koraalrif te vinden maar er zijn ook een aantal scheepswrakken die het bekijken waard zijn.
Wil je graag van de natuur genieten, dan is het zeker aan te raden naar Nationaal park Arikok te gaan. dit is een park bestaande uit een bergachtig landschap met voornamelijk stenen en cactussen. Je kan het park op met de auto, maar het wordt wel aangeraden dit met een terreinwagen te doen. Er is een bezoekerscentrum aanwezig met meer informatie over dit park.
Ook het heerlijke weer kan zeker een reden zijn om hier naartoe te willen. In de winter is het hier gemiddeld 29 graden, en in de zomer een paar graden warmer. Regen is hier dan ook zeldzaam en als het valt, dan is dit meestal in de avond en nacht. Kenmerkend is daarnaast dat het eigenlijk alleen in oktober, november en december regent, dan is het regenseizoen. Buiten dit seizoen is een regenbui erg zeldzaam.
Coronagevallen
Momenteel zijn er 450 mensen op Aruba die positief getest zijn op corona. Toch is er een daling te zien, afgelopen week was dit een daling van maar liefst negen procent. Op het moment van schrijven liggen er 39 mensen in het ziekenhuis, waarvan 16 op de Intensive Care. Er zijn daarnaast 56 mensen hersteld van het virus.
In maart melde Aruba nog dat zij een lockdown wilde vermijden, omdat zij het herstel van het toerisme niet in de weg wilde staan. Er waren op dat moment 43 patiënten opgenomen waarvan 13 op de IC, en er was te weinig personeel aanwezig om dit allemaal aan te kunnen. Ook benadrukte Aruba dat zij, ondanks verschillende maatregelen, de toeristen niet duperen met nieuwe beperkingen. De horeca zal daarom ook openblijven, alleen sluit deze wel al om 21:00 uur.
Reisadvies Aruba
Momenteel is het alleen mogelijk naar Aruba te reizen wanneer dit strikt noodzakelijk is. Er zijn de afgelopen periode veel coronabesmettingen bijgekomen waardoor het ziekenhuis in Aruba erg onder druk staat. Dit komt onder meer doordat er beperkte intensive care capaciteit beschikbaar is. Hierdoor is alle niet-noodzakelijke zorg stilgelegd.
Voordat je naar Aruba toe kunt reizen moet je eerst online een gezondheidsverklaring invullen en uploaden. Daarnaast heb je ook een ED-kaart nodig. Deze is verplicht voor alle reizigers naar Aruba, ook voor minderjarigen en baby’s. Dit kan eenvoudig online gedaan worden, en wanneer je gekwalificeerd bent om te reizen naar Aruba, betekent dit dat je in aanmerking komt om aan boord te gaan van het vliegtuig. Dit stelt je echter niet vrij van corona screenings en testen, en betekent ook niet automatisch dat je toegelaten wordt op Aruba. Het is dan ook mogelijk dat je bij aankomst gescreend of ondervraagd wordt, om te bepalen of je toegelaten wordt tot Aruba.
Een onderdeel van deze immigratiekaart is de negatieve pcr test. Deze mag niet ouder zijn dan 72 uur voordat je aan boord gaat, en moet je bij de immigratiekaart voegen. Voor alle reizigers vanaf 15 jaar is de pcr test Aruba verplicht. Deze test moet je laten zien bij het inchecken of instappen, wanneer je dit niet doet moet je je bij aankomst op de luchthaven van Aruba laten testen. Vervolgens ben je verplicht in quarantaine te gaan om te wachten op het testresultaat. Meestal kreeg je deze binnen een dag. Daarnaast is het ook verplicht dat je een aanvullende verzekering hebt, die alle kosten gerelateerd aan corona tijdens je verblijf op Aruba dekt.
Maatregelen Aruba
Ook op Aruba gelden er maatregelen om het coronavirus in te dammen, waarbij onder andere de avondklok. Deze geldt van 22:00 tot 5:00 uur en het is binnen deze tijd verboden naar buiten te gaan. Andere maatregelen zijn:
- Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle openbare gebouwen. Ook in winkels, taxi’s, hotels en het Openbaar Vervoer.
- Het is in de avond niet toegestaan naar publieke plekken te gaan, zoals bijvoorbeeld stranden. Dit geldt vanaf 19:00 uur.
- De meeste bars zijn gesloten, maar restaurants zijn wel open. Hierbij geldt een maximum van 2 personen per tafel, maar kinderen onder de 12 jaar tellen hierbij niet mee. Restaurants sluiten elke avond om 21:00 uur.
- Social huisbezoek is niet toegestaan, ook niet bij familie.
In quarantaine bij thuiskomst
Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.
Kom je vanuit Aruba weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Aruba. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.
Regels tijdens thuisquarantaine
Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.
In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.
Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Aruba in thuisquarantaine zit:
- Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
- Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
- Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
- Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
- Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
- Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
- Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.
Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.
Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist
Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een ander land zoals Aruba terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.
Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.
Verplicht bij vertrek
Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.
Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:
- Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
- Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
- Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
Positief testen na coronabesmetting
Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:
Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:
- Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
- Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
- Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden
Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:
- Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
- Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
- Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.
Reischecklist Aruba
Ga je naar Aruba toe, dan heb je altijd een geldig paspoort nodig. Dit is ook nodig voor eventueel meereizende kinderen. Daarnaast is het verplicht eerst een ED-kaart in te vullen, dit staat eerder in dit artikel ook al beschreven. Ga je als enige volwassene reizen met minderjarige kinderen? Dan doe je er goed aan na te kijken welke documenten er nodig zijn. Neem deze mee zodat je lange wachttijden bij de grenscontroles voorkomt. Ook heb je een geldig rijbewijs nodig wanneer je een auto wilt gaan huren of besturen. Kijk altijd na of je voor Aruba geen internationaal rijbewijs nodig heeft.
Verder is het uiteraard belangrijk dat je een goede reisverzekering afsluit die ook de kosten dekt van een ziekenhuisopname en de kosten die het coronavirus met zich mee kan brengen. Zorg er ook voor dat je genoeg geld bij je hebt om onverwachte situaties op te kunnen vangen, zoals een vertraging.
Zijn er bepaalde vaccinaties nodig voordat je naar Aruba gaat? Regel dit dan op tijd, want zonder de juiste vaccinaties kan het zijn dat je niet wordt toegelaten. Wanneer je medicijnen gebruikt is het daarnaast aan te raden voldoende mee te nemen, ook voor wat extra dagen. Check wel altijd eerst welke medicijnen je mee mag nemen en in welke gevallen je een verklaring van de arts nodig hebt.
Voor de thuisblijvers
Zorg ervoor dat je voor de mensen die thuisblijven een kopie hebt van je reisdocument, vaccinatieboekje, creditcard en verzekering. Geef hun ook het IMEI nummer van je telefoon. Wanneer dit nodig is kan je provider hiermee je telefoon terugvinden of blokkeren. Zet je contactpersoon daarnaast als ICE-nummer in je telefoon als je dit nog niet hebt gedaan. Hulpverleners kunnen dan contact opnemen met hem/haar zonder dat zij jouw telefoon hoeven te ontgrendelen.