Reisadvies Australie Covid update
Geupdate op - Aangepast op datum 05-08-2022
Het reisadvies voor Australië is groen. De federale overheid van Australië heeft, na de eerdere beperkingen door corona, de landsgrenzen weer geopend voor alle reizigers, ook voor de niet-gevaccineerde reizigers. Dit geldt voor alle deelstaten. Controleer vooraf de corona-testvereisten als u via een ander land naar Australië reist. Elke Australische deelstaat kan intern eigen corona-maatregelen hebben en deze kunnen afwijken van de landelijke maatregelen. Let op: Buitenlandse reizigers moeten een visum hebben voor Australië. Lees meer informatie in de rubriek Corona en gezondheid. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Groen
- De kleurcode van het reisadvies voor Australië is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die in Nederland.
- Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Australië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in Australië bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Australië is het op vijf na grootste land van de wereld en bevindt zich op het zuidelijk halfrond. Het land bestaat uit vasteland, maar daarnaast ook verschillende grote eilanden in zowel de Indische als de Grote Oceaan. Het land telt ongeveer 25 miljoen inwoners, waarbij het overgrote deel in en rond de grote steden woont. Heb je familie in Australië of wil je daar graag binnenkort heen voor een vakantie? Lees dan zeker dit artikel verder om meer te weten te komen over de corona situatie in dit land en hoe het zit met de pcr test Australië.
De geschiedenis van Australië
In 1770 namen de Britten het land in bezit, die zij eerst als strafkolonie gebruikten. Australië heette in die tijd Nieuw Holland, maar daar is tegenwoordig niets meer van te zien. In 1788 kwam de eerste kolonie, om vervolgens kwamen daar later nog vijf andere koloniën bij. Deze voegden zich in 1901 samen tot één federatie. Dit zorgde ervoor dat het land onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk.
Australië beschikt over verschillende regenwouden waar veel diersoorten te vinden zijn. Zo vind je in de binnenlandse scrublands de kangoeroes. De buideldieren die in een groot deel te vinden zijn, zijn vrij uniek. Het nadeel van het land is dat er vaak bosbranden te vinden zijn. Uiteraard zijn deze branden gevaarlijk voor de bewoonde wereld, maar het is wel noodzakelijk. De eucalyptus heeft namelijk grote hitte nodig om ervoor te zorgen dat de zaaddozen openspringen, wat weer zorgt voor nieuwe groei.
Corona in Australië
Net zoals in vrijwel ieder ander land, zijn er ook in Australië verschillende, strenge maatregelen genomen om de verspreiding van corona tegen te gaan. Wil je naar Australië reizen, dan heb je een reisdocument nodig in de vorm van een visum, welke in veel gevallen niet meer kunnen worden gebruikt. Wel is het nog steeds mogelijk een eVisitor visum aanvraag in te dienen. Dit is een visum speciaal voor vakanties en zakenreizen. Echter ben je er met die aanvraag natuurlijk nog niet, want deze moet ook nog worden goedgekeurd. Dit gebeurt waarschijnlijk pas op het moment dat het inreisverbod wordt opgeheven.
Vakantie Australië corona is momenteel uiteraard niet mogelijk, want er worden geen reizigers toegelaten. De enige uitzonderingen hierop zijn inwoners van het land, directe familie van de inwoners en personen die een Nieuw-Zeelandse nationaliteit hebben en in Australië wonen. Wel is het mogelijk over te stappen maar je moet dan wel een ticket voor de doorreis hebben, je mag de transit van het vliegveld niet verlagen en je mag er maar maximaal 72 uur blijven.
Toch lijkt het virus behoorlijk onder controle te zijn inmiddels. Halverwege april 2021 telde het land ruim 29.000 besmettingen en 910 overledenen maar het is nu stabiel. Wel is Brisbane eind maart voor drie dagen in complete lockdown gegaan omdat er een nieuw geval werd vastgesteld in de stad.
Uiteraard gelden ook in Australië nog steeds verschillende maatregelen. Zo moet je altijd afstand houden van andere personen, van minimaal anderhalve meter. Daarnaast is het vermijden van sociale contacten ook belangrijk, vooral wanneer het gaat om kwetsbare personen en ouderen. Hoesten en niezen doe je in de binnenkant van je elleboog en daarnaast raak je je gezicht zo min mogelijk aan met je handen. Handen wassen gebeurt ook nog steeds regelmatig en voor minimaal 20 seconden en wanneer je klachten krijgen dien je altijd direct medische hulp te zoeken.
Reisadvies pcr test Australië
Wanneer je naar Australië toe wilt reizen is dit niet mogelijk, omdat er een algemeen in- en uitreisverbod geldt. Dit houdt in dat toeristen niet worden toegelaten. Personen die wel worden toegelaten zijn Australische staatsburgers, permanente inwoners waarbij je dus een verblijfsvergunning nodig hebt, en directe familieleden van deze personen. Behoor je tot deze groep, dan moet je bij aankomst direct voor 14 dagen in verplichte quarantaine. Hierbij zijn de kosten veelal voor jezelf. De lokale overheid wijst je een hotel toe voor de quarantaine. Wel is het mogelijk over te stappen via de luchthaventransit, maar je mag hier maar maximaal 72 uur verblijven.
Kom je echter vanuit Australië naar Nederland toe? Dan hoef je geen negatieve pcr test te laten zien. Ook is het niet nodig een negatieve sneltest uitslag bij je te hebben wanneer je per vliegtuig of schip naar Nederland reist. Daarnaast is het ook zo dat je niet in verplichte thuisquarantaine hoeft wanneer je uit Australië komt. Dit komt omdat er op dit moment geen verhoogd risico van coronabesmettingen is vanuit Australië. Het land staat dan ook op de lijst van landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.
De situatie in dit land is in principe goed te vergelijken met de corona situatie in Nederland. Wel moet je uiteraard je handen goed blijven wassen, je neus snuiten in een papieren zakdoek die je direct weer weggooit en dat je hoest in de binnenkant van je elleboog. Krijg je toch corona klachten? Dan is het aan te raden direct contact op te nemen met de arts. Een corona test aanvragen is uiteraard ook mogelijk.
Vakantie Australië corona
Wanneer het weer mogelijk is naar Australië te reizen is op dit moment nog niet bekend, net zoals bij alle andere landen. Wel heeft een vliegmaatschappij in dit land aangegeven dat zij vanaf oktober dit jaar weer reguliere vluchten vanuit Europa en de VS willen toelaten. Dit geldt uiteraard niet voor permanent inwoners en directe familie daarvan, want zij kunnen wel naar Australië toe reizen.
Ben je werkzaam in een cruciale sector of moet je hier naartoe om medische diensten te verlenen, dan kan er een uitzondering gemaakt worden. Wel heb je hierbij toestemming nodig van de immigratiedienst, en daarnaast ook een geldig visum. Wil je hiervoor toestemming krijgen, dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Daarnaast is het zo dat de toestemming niet langer dan drie maanden voor de geplande reisdatum aangevraagd worden.
Heb je deze uitzondering gekregen, dan moet je minstens 72 van tevoren een verklaring invullen. Dit geldt ook voor reizigers die een uitzondering op het inreisverbod hebben, of die alleen hier hoeven over te stappen. Dit is nodig zodat alle vlucht-, contact- en gezondheidsgegevens van reizigers verzameld kunnen worden. Daarnaast heb je ook een negatieve pcr uitslag nodig die maximaal 72 uur oud is. Dit geldt voor iedereen vanaf 5 jaar, maar niet voor mensen die positief zijn getest en een medische verklaring bij zich hebben. Hierin moet dan staan dat zij ten minste 14 dagen geen klachten meer hebben, hersteld zijn en zodoende ook niet meer besmettelijk zijn.
Kom je aan in Australië, dan moet je altijd eerst voor 14 dagen in quarantaine. Dit zodat de kans op overdracht van corona te verkleinen. Dit gebeurt in een hotel dat door de overheid is aangewezen, bijvoorbeeld een hotel bij de luchthaven. Ben je echter de afgelopen 14 dagen in Nieuw-Zeeland geweest, dan kun je met een zogeheten quarantainevrije vlucht reizen naar Australië, en hoef je geen negatieve test te laten zien.
Verlengen van visum
Wanneer je in Australië bent is het belangrijk dat je beschikt over een geldig visum. Verloopt deze binnenkort, dan is het verstandig om op tijd een nieuwe aan te vragen voordat je huidige visum verloopt. Er zijn ook speciale visums aan te vragen, zogeheten ‘bridging visa’. Deze worden sneller goedgekeurd en kunnen dienen als een tijdelijke oplossing wanneer je aanvraag langer duurt.
Ook is het zo dat er bepaalde types zijn die normaal gesproken niet aangevraagd kunnen worden wanneer je al in Australië bent. Echter kun je deze, vanwege corona, tijdelijk wel aanvragen via de immigratiedienst. Verloopt je visum en kom je niet in aanmerking voor een ander type én ben je niet in staat Australië te verlaten? Dan kun je een ‘Covid-19 pandemic event visa’ aanvragen bij de immigratiedienst.