Pcr test Azerbeidzjan? Je leest hier wat de regels zijn!

Pcr test Azerbeidzjan? Je leest hier wat de regels zijn!

Reisadvies Azerbeidzjan - nieuwe maatregelen

Gecheckt op Laatste aanpassing reisadvies op datum: 01-08-2022

Reisadvies azerbeidzjan, geüpdate met coronamaatregelen in azerbeidzjan

Het reisadvies voor Azerbeidzjan is geel met een deel rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis niet naar Nagorno-Karabach en de omliggende districten. Reis ook niet naar het grensgebied met de noordelijke Kaukasus. Lees in de rubriek Veiligheidsrisico’s wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • De kleurcode van het grensgebied met de (Russische) noordelijke Kaukasus, de Nagorno-Karabach en omringende districten en de grens met Armenië is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden in Azerbeidzjan te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar Azerbeidzjan? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode voor de rest van Azerbeidzjan is geel. Dit betekent dat de veiligheidssituatie anders is dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Let op: De landsgrenzen tussen Azerbeidzjan, Georgië, Iran, Rusland en Turkije zijn voor onbepaalde tijd gesloten. De grens met Armenië is permanent gesloten.
 • Lees meer over de inreisvoorwaarden en coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Azerbeidzjan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Republiek Azerbeidzjan is een land dat ligt in de Kaukasus, op de grens van Oost-Europa en West-Azië. Het is het grootste en tevens ook dichts bevolkte land van de Kaukasus en telt ruim 10 miljoen inwoners. Daarnaast beschikt het land qua territorium ook nog over verschillende eilanden die in de Kaspische Zee te vinden zijn. Dwars door het land loopt de waterscheiding van de Kaukasus, welke wordt gezien als de grens tussen Azië en Europa. Is het nodig dat je binnenkort, om wat voor een reden dan ook, naar dit land toe moet? Lees dan zeker dit artikel door om op de hoogte te zijn van de coronatest Azerbeidzjan en andere informatie met betrekking tot corona.

Bijzonder aan Azerbeidzjan is dat het de eerste democratische en seculiere republiek is in de islamitische wereld. Ruim 93% van de inwoners is islamitisch, 5% is christelijk, 0,5% is joods en de overige inwoners genieten een ander geloof.

De geschiedenis van Azerbeidzjan

In 1918 werd de Democratische Republiek opgericht, maar werd al in 1920 heroverd door de Sovjet-Unie. Dit duurde tot maar liefst 1991, waarna Azerbeidzjan zijn onafhankelijkheid herwon. Echter brak niet lang daarna de oorlog uit tussen Azerbeidzjan en Nagorno-Karabach. Dit is een niet-erkende staat in de Zuidelijke Kaukasus. De staat streefde naar onafhankelijkheid, terwijl Azerbeidzjan juist zeggenschap over de staat wilde hebben. in deze staat zijn vooral veel Armeniërs te vinden. tijdens een nieuwe oorlog om deze regio in 2020 kreeg Azerbeidzjan opnieuw de controle.

Enerzijds staat dit land bekend om zijn oorlogen en conflicten, maar daarnaast heeft het ook een grote geschiedenis en een kenmerkende verscheidenheid aan landschappen. Zo bestaat maar liefst meer dan de helft van al het land uit bergkammen, bergruggen en plateaus. Deze kunnen oplopen tot een hoogte van maar liefst 1000 meter boven zeeniveau. Daarnaast vind je er ook veel laaglanden en vlakten, en uiteraard water. De revieren en meren zijn het belangrijkste deel van het watersysteem in dit land, en is dus erg belangrijk voor de inwoners.

Reisadvies pcr test Azerbeidzjan

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Azerbeidzjan weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Azerbeidzjan. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Azerbeidzjan in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Azerbeidzjan terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Azerbeidzjan op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Azerbeidzjan.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +