Reisadvies Azoren nieuwe maatregelen
Gecontroleer op , Gewijzigd op 28-07-2022
Op dit moment is er gevaar door bosbranden in verschillende regio’s in Azoren. Houd daar rekening mee. Voor actuele informatie over waar de bosbranden in Azoren zich bevinden kijk op de website www.fogos.pt of download de app. Lees meer in de rubriek Veiligheidsrisico’s. Het reisadvies voor Azoren is groen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Groen
- De kleurcode van het reisadvies voor Azoren is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die in Nederland.
- Let op: Op dit moment is er extreem gevaar door bosbranden in verschillende regio’s in Azoren. Houd de daar rekening mee en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Meer informatie vindt u in de rubriek Veiligheidsrisico’s.
- Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Azoren? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
De Azoren vormen een archipel. Deze is te vinden in de Atlantische Oceaan en samen vormen ze de autonome regio van Portugal. De archipel bestaat uit 17 eilanden, waarvan er slechts negen bewoond zijn. Samen hebben zij een oppervlakte van 2247 vierkante kilometer en tellen ongeveer 250.000 inwoners. De grootste stad is Ponta Delgada, en deze is te vinden op het eiland Sao Miguel. Zou je graag naar De Azoren toe willen dan is het aan te raden eerst dit artikel te lezen. Op die manier weet je of vakantie Azoren corona wel mogelijk is, en of je een pcr test moet doen.
De geschiedenis van De Azoren
In 1427 zijn de Azoren ontdekt. Of er hiervoor ook al bewoning aanwezig was is niet met zekerheid te zeggen. Wel is het zo dat er verschillende vondsten zijn gedaan op Terceira, Corvo en Santa Maria, waaronder ondergrondse tempels, die daarop wijzen. Ook komen ze al voor op de Medici Atlas in 1351. In 1427 werden ze uiteindelijk ontdekt door de Europeanen, waarschijnlijk door een scheepskapitein die voer in opdracht van een Portugese vorst.
In de 15e eeuw waren er kolonisten uit het graafschap Vlaanderen die werden aangetrokken voor het bevolken van de eilanden. Tot de 17e eeuw werden deze dan ook de Vlaamse eilanden genoemd. Toch zijn de eilanden altijd Portugees gebleven. De windmolens die je ziet op Faial zijn geïntroduceerd door Vlamingen en er zijn tegenwoordig ook nog steeds vooraanstaande families te vinden met een achternaam die je aan Vlamingen doet denken, bijvoorbeeld ‘de Bruges’.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Portugal neutraal. Wel dreigde de Britten de Azoren over te nemen in 1943. Dit vanwege hun strategische ligging in het kader van de Slag om de Atlantische Oceaan. Vanaf 1976 zijn de Azoren een autonoom gebied binnen Portugal.
Op vakantie naar de Azoren
Vroeger ging men vooral naar de Azoren voor de walvisjacht, maar dit gebeurt niet meer. Wel is het kijken naar walvissen tegenwoordig een echte toeristische attractie. Veel toerisme is er nog niet, maar dit komt wel steeds meer in opkomst. Ga je naar de Azoren toe, dan is het zeker aan te raden de verschillende eilanden te bezoeken. Doordat de eilanden door verschillende bevolkingsgroepen werden gekoloniseerd hebben ze nu hun eigen dialecten, gerechten en tradities.
Zo heeft het eiland Pico de Kaas van Pico. In Terceira kun je de Viola terceira vinden, een snaarinstrument dat lijkt op een gitaar, alleen dan met 15 of zelfs 18 snaren. Ook vindt hier de Tourada à corda plaats, een soort stierenvechten waarbij de stieren niet gedood worden.
Inreisbeperkingen voor de Azoren
Ga je naar De Azoren toe, dan moet je een document van een erkend gezondheidsinstituut bij je hebben waarin staat dat je in de 72 uur voor aankomst een test hebt gedaan en dat deze negatief is. heb je geen test gedaan, dan is het mogelijk deze op het vliegveld van De Azoren alsnog te doen. Je moet dan de uitslag afwachten in je accommodatie. Is de test negatief, dan is er niks aan de hand. Bij een positieve uitslag moet je de adviezen opvolgen van de autoriteiten en de GGD in je eigen woonplaats op de hoogte stellen.
Waar je ook goed rekening mee dient te houden, is het feit dat er in Portugal andere maatregelen gelden dan in Nederland, dit is dus ook in De Azoren het geval. Zo moet je altijd 2 meter afstand houden en zijn mondkapjes niet alleen in publieke ruimtes verplicht, maar ook buiten en in gesloten gelegenheden.
Wat wel anders is tussen Portugal en De Azoren, is dat er in Portugal sprake is van een noodtoestand en er een lockdown van kracht is, en dit is in De Azoren niet het geval.
Wanneer je terug gaat naar Nederland hoef je thuis niet in quarantaine te gaan, want De Azoren gelden niet langer als covid-hoog-risicogebied. Uiteraard is het wel belangrijk je aan de maatregelen te houden en dus regelmatig je handen te wassen, te snuiten in papieren doeken en te hoesten in de binnenkant van je elleboog. Krijg je klachten, neem dan direct contact op met je arts of maak een afspraak voor een pcr test.