Reisadvies Bonaire - Corona update
Geupdate op , Aangepast op datum: 06-07-2022
Iedereen die naar Bonaire reist moet toeristenbelasting betalen. Voor reizigers vanaf 13 jaar is dit 75 US dollar en voor reizigers tot en met 12 jaar is dit 10 US dollar. U kunt dit vooraf online regelen. Lees meer in de rubriek Reischecklist. Het reisadvies voor Bonaire is groen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Groen
- De kleurcode van het reisadvies voor Bonaire is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met Europees Nederland.
- Terug naar Europees Nederland? Check hier waaraan u moet voldoen.
Bonaire is een Nederlands eiland gelegen in het Caribische deel van Nederland. Het eiland behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen en de hoofdstad is Kralendijk. Sinds 2010 vormt het eiland een bijzondere gemeente als Caribisch openbaar lichaam. Het eiland telt ongeveer 20.000 inwoners waarvan het overgrote deel rooms-katholiek is. Voordat je een reis boekt naar Bonaire is het verstandig eerst dit artikel te lezen, om zo meer te weten te komen over de corona maatregelen en of een pcr test Bonaire nodig is.
De geschiedenis van Bonaire
Ongeveer 1000 jaar na Christus kwamen de Caiquetio-indianen op het eiland, zij waren de eerste bewoners van Bonaire. De restanten van deze cultuur zijn nog steeds te vinden, met name in de vorm van rotstekeningen die je kunt vinden bij Onima. Dit ligt aan de oostkust van Bonaire.
De eerste Europeanen kwamen op het eiland terecht in 1499. Zij namen het eiland in het bezit voor Spanje. Echter hadden de Spanjaarden niet de behoefte een kolonie te stichten, omdat er op het eiland geen goud te vinden was en ook niet geschikt was voor de landbouw. Daarom rekende zij het eiland samen met Aruba en Curacao tot de nutteloze eilanden. Lokale indianen werden afgevoerd om vervolgens als slaven te dienen in de verschillende plantages in Zuid-Amerika. In 1526 plaatsten de Spanjaarden vee op Bonaire, en daardoor komen er nu nog steeds ezels en geiten in het wild voor. In 1527 stichtte zij vervolgens een nederzetting dat veilig was voor piraten. Dit werd gebruikt als bannelingenoord voor krijgsgevangenen en veroordeelden.
Nederland veroverde Bonaire in 1636 en kwam zodoende onder het bestuur van de West-Indische Compagnie. Deze compagnie importeerde enkele slaven voor de hout-, zout- en maïslandbouw. De slaven die werkten in de zoutwinning, verbleven in slavenhutjes die amper hoger waren dan 2 meter. de slavernij is in 1863 afgeschaft, maar de hutjes zijn nog steeds te zien op Zuid-Bonaire.
Reisadvies pcr test Bonaire
Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.
Kom je vanuit Bonaire weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Bonaire. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.
Regels tijdens thuisquarantaine
Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.
In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.
Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Bonaire in thuisquarantaine zit:
- Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
- Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
- Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
- Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
- Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
- Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
- Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.
Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.
Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist
Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Bonaire terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.
Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.
Wanneer je vanuit onderstaande landen reist naar Bonaire, hoef je geen negatieve pcr test of sneltest te laten zien:
- Saba
- Sint Eustatius
- Australië
- China
- IJsland
- Nieuw-Zeeland
- Portugal, inclusief de Azoren maar exclusief Madeira
- Rwanda
- Singapore
- Thailand
- Zuid-Korea
Verplicht bij vertrek
Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.
Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:
- Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
- Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
- Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
Positief testen na coronabesmetting
Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:
Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:
- Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
- Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
- Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden
Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:
- Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
- Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
- Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.
Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Bonaire op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Bonaire.