Corona in Brazilië: Alle informatie lees je hier!

Corona in Brazilië: Alle informatie lees je hier!

Reisadvies Brazilië - update

Gecheckt op , Laatste wijziging reisadvies: 04-08-2022

Reisadvies brazilie, geüpdate met coronamaatregelen in brazilie

Het reisadvies voor Brazilië is geel; er zijn veiligheidsrisico’s. Er zijn inreismaatregelen wegens corona. Lees meer in de rubriek Corona en gezondheid. In Brazilië worden in oktober 2022 nationale verkiezingen gehouden. In de campagneperiode kunnen de gemoederen verhit raken en zou bij politieke evenementen onrust kunnen ontstaan. Reizigers wordt aanbevolen manifestaties en andere politieke evenementen te vermijden en zich goed over eventuele risico’s te laten informeren. Lees meer in de rubriek Veiligheidsrisico’s.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • De kleurcode van het reisadvies voor Brazilië is geel. U kunt naar Brazilië reizen, maar de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona. Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in Brazilië? Registreert u zich dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Brazilië is een federale republiek gelegen in Zuid-Amerika. De hoofdstad hiervan is Brasilia, maar dat is niet de grootste stad die er te vinden is. Dit is namelijk Sao Paulo. Het land is de grootste van Zuid-Amerika, met een oppervlakte van 8,5 vierkante kilometer. Daarnaast is het ook het vijfde grootste land van de wereld, met alleen Rusland, Canada, de Verenigde Staten en China boven zich. Brazilië telt 208 miljoen inwoners, waarmee het op de zesde plek staat als het gaat om de bevolkingsomvang. Reizen naar Brazilië is momenteel niet toegestaan door de hoge coronabesmettingen. In dit artikel lees je meer over de maatregelen, pcr test Brazilië en de quarantaine bij terugkomst in Nederland.

De geschiedenis van Brazilië

De oorspronkelijke bevolking van dit land bestond uit indianen. Zij bewoonden de tropische kuststrook, het Paraná- en het Amazonebekken. In 1500 begon de kolonisatie, toen een zeevaarder het land tot Portugese kolonie uitriep. In 1808 verhuisde de volledige Portugese hofhouding van Lissabon naar Rio de Janeiro. In 1822 verklaarde het land zich onafhankelijk. Wel werd de verbinding met het Portugese vorstenhuis nog meerdere decennia behouden.

In 1888 werd de slavernij in het land afgeschaft en in 1889 bracht de elite van koffiebaronnen de monarchie ten val. Op dit moment werd er ook een federale republiek ingesteld. Vervolgens werd de Braziliaanse regering gedomineerd door grootgrondbezitters, dit duurde tot en met 1930. In de jaren 30 werd er met geleide militaire regering een begin gemaakt aan het industrialiseren van het land. In 1945 werd er vervolgens gestart met het proces van democratisering, maar kwam al in 1964 weer ten einde omdat de militairen toen de macht grepen. Het was pas in 1984 toen er weer ruimte kwam voor de verdere uitbouw van de democratische traditie. In 2002 kwam er voor het eerst een links regering.

De natuur van Brazilië

Kenmerkend aan Brazilië zijn natuurlijk de regenwouden. Zo heb je de tropische kuststrook waar de kolonisatie vroeger begonnen is. Hier zijn ook de meest grote steden te vinden. Dan heb je nog het Hoogland van Brazilië, welke bestaat uit tropisch regenwoud in het noorden, dat naar zuiden toe overgaat in de beboste savanne. In het Noordoosten vind je Sertao, wat een droog en woestijnachtig gebied is.

Als laatste zijn er dan ook nog de Amazonebekken in het noorden en westen van het land. Hier vind je vooral het bedreigde Amazoneregenwoud en de Amazone, de meest waterrijke rivier van de wereld.

Sinds 1937 kent het land een systeem van nationale parken, met als eerste het Nationaal Park Itatiaia. In 1939 kwamen de volgende twee erbij, om vervolgens pas weer in 1959 nieuwe parken te maken. Daarna nam het aantal snel toe. Waren het er in de jaren ’90 nog maar 33, in 2010 waren het er al 67. Minder dan de helft van deze parken zijn ook daadwerkelijk open voor publiek.

Vakantie Brazilië corona

Momenteel geldt er een vliegverbod voor alle passagiersvluchten uit Brazilië. Dit wordt gedaan zodat nieuwe varianten zich niet verder kunnen verspreiden in Nederland. Dit houdt in dat je niet meer rechtstreeks naar Nederland kunt vliegen vanuit Brazilië.

Ga je met het vliegtuig naar Brazilië, dan moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien die niet ouder dan 72 uur voor vertrek is, in het Engels, Spaans of Portugees. Daarnaast heb je ook een ondertekende gezondheidsverklaring nodig, aangevuld met een verklaring waarin staat dat jij je tijdens je verblijf aan de maatregelen zal houden. Deze verklaring kun je downloaden via het Braziliaanse Agentschap voor Gezondheid.

Daarnaast is het zo dat er verschillende maatregelen getroffen zijn om verspreiding tegen te gaan. Sommige locaties zullen gesloten zijn of beperkt open zijn. Ook gelden er in bepaalde steden lockdowns en beperkte openingen van winkels en faciliteiten. Het dragen van een mondkapje buitenshuis is in het hele land verplicht. Doe je dit niet, dan kun je een boete krijgen.

Trage vaccinatiecampagne

Op dit moment is Brazilië het epicentrum van de corona-uitbraak in de wereld. Niet alleen het aantal besmettingen lopen hoog op, maar ook het aantal doden. Dit is voornamelijk te wijten aan de trage vaccinatiecampagne, wat weer komt doordat de president lange tijd niet geloofde in het corona virus en er dus ook niets aan deed.

Dagelijks worden zowel de besmettingen als de dodenrecords verbroken. Deze toename komt onder meer door de Braziliaanse variant van corona. Deze is niet alleen veel besmettelijker, maar ook veel dodelijker. De andere reden is het traag vaccineren. In augustus hadden zij de mogelijkheid 70 miljoen vaccins in te slaan, maar deden dit niet. hierdoor liggen ze nu ver achter op landen als Chili en Uruguay, maar ook Argentinië.

Reisadvies pcr test Brazilië

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Brazilië weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Brazilië. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Brazilië in thuisquarantaine zit:

  • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
  • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
  • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
  • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
  • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
  • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
  • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Brazilië terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

  • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
  • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
  • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

  • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
  • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
  • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

  • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
  • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
  • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Brazilië op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Brazilië.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +