Benieuwd naar de coronaregels Cambodja? Je leest ze hier!

Benieuwd naar de coronaregels Cambodja? Je leest ze hier!

Reisadvies Cambodja, update

Geverifieerd op Laatste wijziging reisadvies op datum 02-08-2022

Reisadvies cambodja, geüpdate met coronamaatregelen in cambodja

Het reisadvies voor Cambodja is geel. Er zijn testverplichtingen voor niet-gevaccineerde reizigers bij aankomst in Cambodja. Lees meer informatie in rubriek Corona en gezondheid. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit betekent.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • U kunt reizen naar Cambodja. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Cambodja? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Cambodja is een land in Zuidoost-Azië, grenzend aan Laos, Thailand en Vietnam. Ook grenst het land aan de kust aan de Golf van Thailand. Het koninkrijk is een constitutionele monarchie en heeft een oppervlakte van 181 duizend vierkante kilometer. Verder telt het land zo’n 17 miljoen mensen, net zoveel als bij ons in Nederland. Ben je van plan binnenkort naar Cambodja af te reizen? Dan is het verstandig eerst dit artikel te lezen zodat je precies weet wat de maatregelen zijn, of je een coronatest Cambodja moet doen en of het veilig is om te gaan.

De geschiedenis van Cambodja

Het land is vaak van naam veranderd in het verleden. Zo noemen de Cambodjanen zelf hun land Kampuchea. Dit is afgeleid van het woord Kambu-ja, wat letterlijk ‘zij die geboren zijn door Kambu’ betekent. Volgens een mythe is Kambu de grondlegger van dit land. Sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk heeft het land verschillende namen gehad. Dit waren:

 • Koninkrijk Cambodja
 • Khmerrepubliek onder Lon Nol
 • Democratisch Kampuchea onder de Rode Khmer
 • Volksrepubliek Kampuchea onder de Vietnamese bezetting
 • Staat Cambodja

Vanaf het begin van de 9e eeuw tot aan 1350 was het land onderdeel van een groot Khmerrijk. Dit rijk was niet alleen te vinden in Cambodja, maar ook in delen van Vietnam, Laos, Thailand en Myanmar. In dit tijd was Angkor nog de hoofdstad, maar nadat de Khmers verschillende oorlogen hadden gehad werd de hoofdstad naar Phnom Penh verplaatst.

Van 1863 tot 1953 werd het land geregeerd door Frankrijk. Eerst werd het land een Frans protectoraat, daarna onderdeel van de Unie van Indochina en daarna een associatie met Frankrijk. In november 1953 werd het koninkrijk onafhankelijk. Sindsdien zijn er veel politieke wisselingen geweest. Dit bleef onstabiel tot 2003.

Corona in Cambodja

Tot februari dit jaar was het qua corona rustig in Cambodja, maar sinds 20 februari lijkt het erop dat er een uitbraak gaande is die nog steeds oploopt. Van 49 nieuwe gevallen op 20 februari, tot 508 nieuwe gevallen op 27 april.

Binnen het land zijn winkels, restaurants, bezienswaardigheden en cafés gewoon open. Ook het transport en openbaar vervoer rijdt gewoon. Binnenlandse vluchten vliegen ook, al is dit wel beperkt. Internationale vluchten naar Cambodja vanuit Nederland en België zijn er bijna niet en de grenzen met Thailand en Vietnam zijn zelfs helemaal gesloten. Daarnaast is het ook erg lastig een visum te krijgen momenteel.

Inreisbeperkingen

Het is mogelijk om te reizen naar Cambodja maar er zijn wel enkele maatregelen te weten:

 • Alle inkomende reizigers moeten 2000 USD borg betalen zodra ze aankomen. Dit geld wordt vervolgens gebruikt om diensten gerelateerd aan corona te betalen. Betaling kan voldaan worden met creditcard of contant.
 • Ook wordt iedereen bij aankomst naar een aangewezen hotel of centrum gebracht waar zij verplicht een test moeten doen. Afhankelijk van de uitslag wordt besloten waar je de quarantaineperiode door moet brengen. bij een positieve test zal dit zijn in een openbaar ziekenhuis. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van jouw ziektebeeld.
 • Word je in quarantaine geplaatst dan dien je altijd de aanwijzingen van de Cambodjaanse autoriteiten op te volgen.

Reisadvies pcr test Cambodja

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Cambodja weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Cambodja. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Cambodja in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Cambodja terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Cambodja op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Cambodja.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +