Reisadvies China, update i.v.m corona
Gecontroleer op Veranderd op datum: 12-08-2022
Het reisadvies voor China is geel met een klein deel oranje. Het ministerie van Buitenlandse zaken raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar de provincie Jilin en de stad Shanghai (oranje gebied) af. Daarnaast raadt het ministerie aan om te overwegen uw noodzakelijke reizen naar de provincie Jilin en de stad Shanghai (oranje gebied) voorlopig uit te stellen. Als u naar Shanghai reist, houd er dan rekening mee dat andere steden bezoeken in China bijna onmogelijk is. Beijing laat u bijvoorbeeld niet toe. In andere steden willen hotels u niet als gast ontvangen. De Chinese overheid heeft voor onbepaalde tijd zeer strenge lockdownmaatregelen voor de stad Shanghai ingesteld. Ook andere regio’s en (delen van) steden kunnen onaangekondigd en plotseling in een strenge lockdown gaan. Neem voor uw vertrek naar China altijd contact op met de Chinese ambassade in Den Haag voor de inreisvoorwaarden. Informeer u goed voor u op reis gaat omdat de Omikronsituatie snel kan veranderen (zie voor uitgebreide informatie de rubriek Corona en gezondheid). Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- De kleurcode voor de provincie Jilin en de stad Shanghai is oranje. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de provincie Jilin en de stad Shanghai. Daarnaast raadt het ministerie aan om te overwegen uw noodzakelijke reizen naar Shanghai en provincie Jilin voorlopig uit te stellen. Als u in Shanghai bent dan is het bijna onmogelijk de stad te verlaten. Gaat u toch? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
- Komt u in een crisissituatie terecht? Zoals centrale isolatie, politieke onrust of andere vervelende omstandigheden? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Geel: let op, er zijn risico’s
- De kleurcode van het reisadvies voor de rest van China is geel. Let op: De veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- U kunt niet zomaar naar China reizen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland en er zijn inreisvoorwaarden. Neem vooraf contact op met de ambassade van China.
- Naar China reizen? Lees meer informatie of u het land kunt inreizen en over de lokale coronamaatregelen in China in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in China? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in China bent.
- Vertrekt u uit China? Schrijf u dan ook weer uit via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
De Volksrepubliek China is een land in het oosten van Azië. Het land heeft een gecentraliseerd en autoritair bestuur, een communistische staatsinrichting en eenpartijstelsel, en daarnaast een vrije markt en geïndustrialiseerde en snel groeiende economie. China heeft een oppervlakte van 9.596.961 vierkante kilometer waarmee het land vierde is qua oppervlakte. Daarnaast telt het land ruim 1,3 miljard inwoners, waarmee het land het grootste ter wereld is qua inwoners. De hoofdstad van China is Peking, maar de grootste stad is Shanghai.
De Volksrepubliek telt 23 provincies, 5 autonome regio’s, 4 stadsprovincies en 2 speciale bestuurlijke regio’s. Daarnaast heeft China heel wat buurlanden, te weten:
- Mongolië en Rusland in het noorden
- In het oosten Noord-Korea
- Afghanistan, Kazachstan, Tadzjikistan, Pakistan en Kirgizië in het westen
- India, Nepal, Myanmar, Laos, Bhutan en Vietnam in het zuiden
- De Gele-, Oost-Chinese- en Zuid-Chinese Zee.
Ook is China natuurlijk de plek waar het coronavirus uitbrak. Iets dat toen nog ver weg leek, maar razendsnel zijn weg naar Nederland wist te vinden. Ga je binnenkort naar China toe, dan is het zeker aan te raden dit artikel eerst te lezen. Hier vind je informatie over de huidige corona maatregelen en zie je of een negatieve pcr test China verplicht is bij aankomst.
Huidige corona maatregelen China
China was het eerste land dat te kampen kreeg met het coronavirus, maar is inmiddels bijna volledig hersteld. Het openbare leven in China is dan ook bijna weer als hoe het was voor de coronacrisis. Wel zijn er nog bepaalde maatregelen om ervoor te zorgen dat het virus niet ineens weer kan gaan opleven, en ze opnieuw in lockdown moeten. Deze maatregelen zijn:
- Het internationaal vliegverkeer is beperkt
- Internationaal bus- en treinvervoer is niet mogelijk
- In alle openbare ruimtes ben je verplicht een mondkapje te dragen
- In iedere openbare ruimte wordt je lichaamstemperatuur opgemeten
- Je bent verplicht een gezondheidsapp op je telefoon te hebben geïnstalleerd, welke via een QR code bevestigt dat je de afgelopen tijd niet in een getroffen gebied bent geweest. De QR code moet je tonen bij openbare gelegenheden, om toegang te krijgen. De code werkt met kleurcodes, waarbij je alleen met groen toegang krijgt.
Daarnaast is het uiteraard nog steeds belangrijk regelmatig je handen te wassen, je neus te snuiten in een papieren doek die je daarna direct weggooit en de hoesten en niezen in je elleboog. Krijg je koorts en luchtwegklachten? Neem dan contact op met de arts en maak een afspraak voor een pcr test.
Alle grote steden hebben speciale ziekenhuis die zijn aangewezen voor het vaststellen en behandelen van corona. Hier wordt goede zorg geboden. Buiten de grote steden zijn de ziekenhuizen vaak erg eenvoudig en is de medische zorg daarnaast minder goed. Houd er rekening mee dat medische behandelingen direct moeten worden betaald, met een creditcard of contant. Deze rekeningen kunnen hoog zijn. Daarnaast zijn de internationale klinieken in China vele malen duurder dan die hier in Nederland.
Inreisbeperkingen China
Voor bijna alle buitenlanders geldt er momenteel een inreisverbod. De enige uitzonderingen hierop zijn reizigers met een Chinese geldige verblijfsvergunning met een afgiftedatum na 28 maart 2020. Wel is het zo dat dit alleen geldt voor Nederlanders met een geldige Chinese verblijfsvergunning als ze ook vanuit Nederland of een ander goedgekeurd land naar China reizen voor het krijgen van een nieuw visum. Wil je bijvoorbeeld via Hongkong SAR of de Verenigde Staten naar het vasteland van China reizen, dan geldt deze regeling niet. Het is dan ook aan te raden altijd contact op te nemen met de Chinese ambassade voordat je vertrekt. Ook reizigers die een geldig visum hebben voor China, met een afgiftedatum na 28 maart 2020 mogen het land in.
Wanneer je hieronder valt moet je bij vertrek uit Nederland een negatieve pcr test en een negatieve IgM antistoffen testuitslag bij je hebben. Deze mogen allebei niet ouder zijn dan 48 uur op het moment van vertrek. De testuitslagen moeten getoond worden bij het boarden van het vliegtuig. Ook heb je een QR code nodig, welke je kan aanvragen via de website van de Chinese visadienst. Wil je de code ontvangen, dan moet je allebei de testresultaten toevoegen en je gezondheidsstatus vermelden. De QR code ontvang je dan terug via de ambassade van China.
Aankomst in China
Op het moment dat je aankomt in China word je opnieuw getest op corona en moet je daarnaast de eerste 14 dagen in quarantaine in een hotel dat door de overheid is aangewezen. Daarna moet je nog 7 dagen onder medisch toezicht en vervolgens 7 dagen in thuis-isolatie. Dit beleid is wel in elke stad en regio anders, maar het kan dus maar zo zijn dat je tot 28 dagen in een hotel in quarantaine moet zitten, als je geen eigen woning hebt. De kosten voor de hotelkamer zijn voor je eigen rekening, dus zorg ervoor dat je dit ook kan betalen. Tijdens de quarantaineperiode zal je op verschillende momenten opnieuw getest worden en kunnen er daarnaast verschillende methodes gebruikt worden. Wanneer de testen negatief zijn mag je na 2 weken uit quarantaine.
Ben je echter besmet met het coronavirus dan word je, ongeacht je leeftijd, in een speciale Chinese medische kliniek opgenomen. Dit is verplicht en voor onbepaalde duur en geldt ook wanneer er geen coronaklachten zijn. Ook kinderen worden hier opgenomen en ouders mogen hen niet vergezellen, ongeacht hun leeftijd.
Ook binnen China gelden er inreisbeperkingen. De regio’s zijn namelijk onderverdeeld in hoog risico, medium risico en laag risico gebieden. Reis je van een hoog risico gebied naar een medium of laag risico gebied, dan moet je bij aankomst 14 dagen in quarantaine. De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening.
Nederland inreizen vanuit China
Wanneer je Nederland weer in wilt reizen vanuit China heb je geen negatieve pcr test nodig, en ook geen negatieve sneltest uitslag. Ook is het zo dat je na een verblijf in China niet in thuisquarantaine hoeft te gaan. Momenteel is er geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit China.
Dit neemt echter niet weg dat het Nederlandse kabinet nog steeds adviseert om niet naar het buitenland te reizen vanwege het coronavirus.
Reischecklist voor China
Het is verstandig de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane te downloaden en China hierbij favoriet te maken, zodat je berichten kunt ontvangen wanneer het reisadvies veranderd. Ook vind je in deze app alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en hulpdiensten, alsook informatie over wat je moet doen in het geval van nood. Denk hierbij aan een ziekenhuisopname of wanneer je je paspoort verliest.
Denk er ook zeker aan dat je een geldig paspoort meeneemt als je op reis gaat naar China. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor eventuele meereizende kinderen. Ook heb je een visum nodig, die tijdig aangevraagd dient te worden. een internationaal rijbewijs wordt niet erkend in China, en je kan daar dus geen auto huren. Alleen mensen met een Chinees rijbewijs mogen deelnemen aan het verkeer.