Reizen naar Colombia: Coronaregels en huidige situatie

Reizen naar Colombia: Coronaregels en huidige situatie

Reisadvies Colombia, update i.v.m corona

Geverifieerd op - Veranderd: 21-07-2022

Reisadvies colombia, geüpdate met coronamaatregelen in colombia

De kleurcode voor Colombia is gedeeltelijk rood, oranje en geel. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode en oranje gebieden. Lees meer in de rubriek Veiligheidsrisico’s. Informatie over maatregelen door corona vindt u in de rubriek Corona en gezondheid.

Rood: niet reizen

 • Het is te gevaarlijk om naar rood gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: Let op, veiligheidsrisico’s

 • U kunt reizen naar geel gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona. Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Colombia? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

De Republiek Colombia is een land dat te vinden is in het zuiden van Amerika, grenzend aan Venezuela, Brazilië, Ecuador, Peru en Panama, maar ook aan de Grote Oceaan en de Caraïbische Zee. Colombia heeft een oppervlakte van 1.141.748 vierkante kilometer en de hoofdstad is Bogota. Het land telt daarnaast ruim 49 miljoen inwoners, en is hiermee het derde land naar inwonertal van Latijns-Amerika. Alleen Brazilië en Mexico hebben meer inwoners.

In Colombia vind je in het zuidoosten het Amazoneregenwoud dat is verspreid over maar liefst negen landen, en in het noorden en westen vind je kustgebieden en rivierendelta’s. Daarnaast liggen grote steden als Bogota, Cali en Medellín juist op hoog niveau in het Andesgebergte. Ga jij binnenkort naar Colombia toe? Lees dan zeker eerst dit artikel om meer te weten te komen over de huidige corona maatregelen en of een pcr test Colombia verplicht is bij binnenkomst.

Corona maatregelen Colombia

In Colombia is het zo dat de maatregelen om het coronavirus te beperken verschillen per stad. Hoe streng de maatregelen zijn, hangt af van het aantal personen op de intensive care. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er maatregelen gelden voor een bepaald deel van de stad. Vooral in Bogota is er regelmatig een lockdown, avondklok en alcoholverbod, echter kan dit per dag veranderen. Wanneer je naar Colombia toe gaat is het dan ook verstandig na te kijken wat de huidige maatregelen zijn in de stad waar je heen gaat.

Daarnaast zijn er ook nog algemene maatregelen in de aanpak van de verspreiding. Zo is het in het hele land verplicht mondkapjes te dragen voor mensen van alle leeftijden. Niet alleen in publieke binnenruimtes, maar ook op straat en bijvoorbeeld in het park. Alleen in je eigen woning hoeft dit niet. Houd je je niet aan de maatregelen, dan riskeer je een hoge boete en straf.

Huidige situatie van pandemie in Colombia

Inreisbeperkingen naar Colombia

Momenteel zijn de landsgrenzen met buurlanden gesloten, wat betekent dat je niet naar een buurland kunt reizen maar ook niet vanuit een buurland Colombia binnen kunt komen. Ook cruiseschepen mogen op dit moment nog niet in Colombia aanmeren.

Wanneer je Colombia in wilt heb je een negatieve pcr test nodig. Het is hierbij belangrijk dat de test maximaal 96 uur voor vertrek is afgenomen. Iedereen moet een test kunnen laten zien, ook kinderen. Daarnaast ben je verplicht om voor vertrek de Wijs op reis app Colombia te downloaden en de vragenlijst Check-Mig in te vullen. Kom je aan op het vliegveld en heb je symptomen die passen bij het coronavirus? Dan kan het zijn dat je verplicht wordt in thuisquarantaine te gaan.

Ook wanneer je het land weer verlaat moet je de vragenlijst weer invullen. Daarnaast is het zo dat, wanneer je gezondheidstoestand veranderd tijdens je verblijf in Colombia, je dit aan moet geven bij het ministerie van Volksgezondheid of het ziekenhuis. Denk er ook om dat je een meter afstand moet bewaren tussen jou en de immigratieambtenaar, en twee meter tussen andere reizigers. Je reisdocumenten mogen niet in een beschermend hoesje zitten op het moment dat je ze aan een ander overhandigd, dus haal deze er van tevoren al uit om vertraging te voorkomen.

PCR-test Colombia verplicht

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Colombia weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Colombia. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Colombia in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Colombia terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Colombia op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Colombia.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +