Maatregelen Cyprus? Alles over het reisadvies en de regels!

Maatregelen Cyprus? Alles over het reisadvies en de regels!

Reisadvies Cyprus Corona update

Gecontroleer op , Aangepast op datum 29-07-2022

Reisadvies cyprus, geüpdate met coronamaatregelen in cyprus

De kleurcode voor Cyprus is groen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Groen

De Republiek Cyprus ligt op het gelijknamige eiland in het oosten van de Middellandse Zee. Dit eiland ligt 70 kilometer ten zuiden van Turkije en 105 kilometer ten westen van Syrië. Officieel gezien behoort het land tot Azië, maar om zowel politieke als culturele redenen wordt het ook tot Europa gerekend, en is dan ook sinds 2004 lid van de Europese Unie. Het eiland heeft een oppervlakte van 9.251 vierkante kilometer en heeft rond de 1,2 miljoen inwoners. De hoofdstad is Nicosia. Naast het eiland Cyprus zijn er nog meer eilanden te vinden die bij Cyprus horen. Dit zijn onder andere Geronisos, Kila, Koppos en Mazaki.

In 1974 werd het noorden van het eiland bezet door Turkije, die dit deel sinds 1983 dan ook de Turkse Republiek Noord-Cyprus noemt. Bestuurlijk gezien is het land hiermee in tweeën gedeeld. Het noorden van Cyprus wordt alleen door Turkije erkend. Ga jij binnenkort naar Cyprus toe? Lees dan dit artikel om meer te weten te komen over de huidige corona maatregelen en of een pcr test Cyprus verplicht is bij aankomst.

Vakantie Cyprus, huidige situatie

Recente video van Dabble and Travel die op vakantie zijn naar Cyprus (30 augustus 2021)

Coronaregels Cyprus

Er zijn verschillende maatregelen in Cyprus genomen om het coronavirus terug te dringen. Zo moet je altijd 2 meter afstand houden van anderen en is het verplicht is alle publieke binnen- en buitenruimtes een mondkapje te dragen. Ook wanneer het niet mogelijk is voldoende afstand te bewaren, is het dragen van een mondkapje verplicht. Denk hierbij aan vliegvelden, havens, vliegtuigen, taxi’s, bussen en liften. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Niet-essentiële winkels en restaurants zijn gesloten, maar de restaurants zijn wel open voor het afhalen of laten bezorgen van eten. Apotheken, supermarkten, hotels en stranden zijn wel open maar wel kunnen er hier specifieke corona maatregelen gelden.

Musea, bezienswaardigheden, excursies, theaters en nationale monumenten kunnen geopend zijn maar er gelden mogelijk wel beperkingen. Als laatste geldt er ook een avondklok van 21:00 uur tot 5:00 uur.

Inreisbeperkingen Cyprus

Vanaf maart 2021 worden reizigers uit Nederland weer toegelaten op Cyprus, maar je moet daarbij wel kunnen voldoen aan een aantal eisen die door de Cypriotische overheid zijn opgesteld. Zo heb je altijd een Cyprus Flight Pass nodig wanneer je naar Cyprus toe gaat. Deze moet je 24 uur voor vertrek online invullen, en vervolgens moet je deze bij het boarden en bij de douane op Cyprus kunnen laten zien. Dit geldt voor iedereen, ook voor kinderen. Heb je de Cyprus Flight Pass niet ingevuld of overtreed je de infectieziekten wet op een andere manier dan kan dit je een boete van €300 opleveren.

Daarnaast kan het nodig zijn dat je een negatieve pcr test uitslag uploadt bij de aanvraag van de pas. Deze test moet je ook kunnen laten zijn bij het boarden en bij de lokale douane. Het is belangrijk dat de test niet ouder is dan 72 uur bij vertrek en dat hij is afgenomen bij een instelling die door het RIVM is goedgekeurd. Ook is het verplicht bij aankomst op Cyprus een tweede pcr test te doen, waarbij de kosten van 40 euro voor je eigen rekening zijn. Vervolgens moet je de uitslag hiervan in quarantaine afwachten.

Reisadvies pcr test Cyprus

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Cyprus weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Cyprus. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Cyprus in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Cyprus terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr-test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Cyprus op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Cyprus.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +