Wat is het advies voor Denemarken? Lees het hier!

Wat is het advies voor Denemarken? Lees het hier!

Reisadvies Denemarken, nieuwe maatregelen

Gecontroleer op - Gewijzigd op datum: 01-08-2022

Reisadvies denemarken, geüpdate met coronamaatregelen in denemarken

Het reisadvies voor Denemarken is groen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Groen

Denemarken is een land in Scandinavië, in het noorden van Europa. Samen met Groenland en de Faeröer vormt het land het Koninkrijk Denemarken. De oppervlakte van het land is 43.094 vierkante kilometer en er zijn ruim 5,8 miljoen inwoners. Ga je binnenkort op vakantie Denemarken corona? Lees dan eerst dit artikel om meer te weten te komen over de maatregelen en of een pcr test Denemarken verplicht is.

Maatregelen in Denemarken

Op de luchthaven is het verplicht een mondkapje te dragen, evenals in het openbaar ververvoer, op stations en perrons. Alle winkels en horecagelegenheden zijn geslapen en wanneer je bij de drogisterij of apotheek iets moet hebben, kan dit alleen door je bestelling op te halen. Verder moet je altijd 2 meter afstand tot elkaar houden.

Reizen naar Denemarken

Wanneer je naar Denemarken reist ben je verplicht een negatieve pcr test of een negatieve sneltest bij je te hebben. Deze test mag niet ouder zijn dan 24 uur voor vertrek. Daarnaast moet je bij aankomst ook nog een sneltest doen.

Verder moet iedere reiziger 10 dagen in quarantaine bij aankomst. Op dag 4 mag je dan een nieuwe pcr test doen. Wanneer deze negatief is, is de quarantaine voorbij. Dit geldt overigens niet voor binnenlandse vluchten. Deze regel is er niet alleen voor vliegverkeer, maar ook voor reizigers die met de bus, trein, boot en auto komen.

Bij de Duits/Deense grens is het overigens zo dat er geen Nederlandse test geaccepteerd wordt. De test moet in een Scandinavische taal zijn, of anders in het Duits, Engels, Frans, Italiaans of Spaans. Je naam, het tijdstip van de test en wie het certificaat heeft afgegeven moet duidelijk vermeld zijn.

Reisadvies pcr test Denemarken

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Denemarken weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Denemarken. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Denemarken in thuisquarantaine zit:

  • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
  • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
  • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
  • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
  • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
  • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
  • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Denemarken terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

  • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
  • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
  • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +