Coronaregels in Duitsland: Alle maatregelen en het reisadvies

Coronaregels in Duitsland: Alle maatregelen en het reisadvies

Reisadvies Duitsland update i.v.m corona

Geupdate op Laatste verandering reisadvies op 22-07-2022

Reisadvies duitsland, geüpdate met coronamaatregelen in duitsland

Het reisadvies voor Duitsland is groen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Groen

De Bondsrepubliek Duitsland is een land in Centraal-Europa. Het land grenst aan Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Daarnaast ligt het land ook aan de Oost- en Noordzee. Duitsland heeft een oppervlakte van 357.121 vierkante kilometer en heeft ruim 80 miljoen inwoners. Dit is de grootste bevolking van alle landen binnen de Europese Unie. De hoofdstad en tevens grootste stad van Duitsland is Berlijn. Ga je binnenkort naar Duitsland toe? Lees dan eerst dit artikel om meer over de corona maatregelen te weten te komen. Ook lees je hier of een coronatest Duitsland verplicht is.

Corona maatregelen Duitsland

De corona maatregelen kunnen per deelstaat verschillen in Duitsland. De maatregelen per deelstaat zijn gekoppeld aan het regionale incidentiecijfer.

 • Boven de 100: is de incidentie boven de 100 per 100.000 inwoners, per 7 dagen, dan sluiten alle niet-essentiële winkels en recreatieve voorzieningen. Wel is het op dat moment nog mogelijk te winkelen, maar dit moet op afspraak en alleen wanneer je een negatieve pcr test kan laten zien die diezelfde dag is afgenomen. Daarnaast zal er ook een avondklok gelden van 22:00 uur tot 5:00 uur.
 • Boven de 150: wanneer het incidentiecijfer per week boven de 150 per 100.000 inwoners komt, is ook het winkelen op afspraak niet meer mogelijk.
 • Op het moment dat het incidentiecijfer boven de 165 uitkomt, zullen scholen verdere maatregelen moeten nemen.

Ligt de incidentie drie dagen achter elkaar boven de drempelwaarde, dan wordt er aan de noodrem getrokken. Er kunnen dan andere maatregelen getroffen worden door de sterke toename van de coronabesmettingen. Daarnaast is het niet mogelijk om recreatief te overnachten in Duitsland. Voor een zakelijke overnachting kun je het beste voor vertrek contact opnemen met het hotel, om te kijken of een verblijf mogelijk is.

Registratie-, test- of quarantaineverplichting

Er geldt een test-, registratie- of quarantaineverplichting in Duitsland. Daarnaast moet je bij aankomst in Duitsland een aanmeldbevestiging bij je hebben, net als een negatieve pcr-coronatest. Onderstaand lees je meer over deze drie maatregelen.

Registratie voor aankomst

Wanneer je de afgelopen 10 dagen in een risicogebied, hoog-incidentie gebied of virusvarianten gebied bent geweest moet je je voor aankomst in Duitsland registreren op de website van de Duitse overheid. Op dit moment is Nederland voor Duitsland een hoog-incidentie gebied.

Wanneer je met de bus, trein, vliegtuig of ander vervoersbedrijf naar Duitsland reist terwijl je uit een virusvarianten gebied komt, dan heb je een vervoersverbod.

Het is belangrijk dat je het aanmeldingsformulier volledig invult en uitprint, want deze heb je nodig wanneer je onderweg gaat. Ook onderweg kun je namelijk gecontroleerd worden en zonder dit document mag je niet reizen.

Testverplichting voor alle reizigers

 • Maximaal 48 uur voor aankomst in Duitsland moet je je op corona laten testen. Dit geldt voor alle reizigers, ook wanneer je met de auto gaat.
 • Het testresultaat moet in het Engels, Duits of Frans zijn, en moet bevestigen dat je het coronavirus niet hebt.
 • De uitslag van de test moet je voor de reis aan de vervoerder kunnen laten zien, maar ook bij een mogelijke controle aan de grens.
 • Is het niet mogelijk voor vertrek een test te doen, dan kan de vervoersmaatschappij zelf een test bij je afnemen. Is het resultaat hiervan negatief, dan mag je naar Duitsland reizen.
 • Let erop dat je niet bij de Nederlandse GGD terecht kunt voor een Duitse testuitslag.
 • De verplichting om te testen is voor iedereen vanaf 6 jaar, ook wanneer je ingeënt of gedeeltelijk gevaccineerd bent.

Verplichte quarantaine na aankomst

Reis je vanuit Nederland naar Duitsland, of was je de afgelopen 10 dagen voor aankomst in een ander risicogebied, dan moet je verplicht 10 dagen in thuisquarantaine. In sommige deelstaten is dit zelfs 14 dagen. De periode van quarantaine kan eerder worden beëindigd, wanneer je je vanaf dag 5 laat testen met een pcr test. Krijg je tijdens je quarantaine coronasymptomen, dan moet je contact opnemen met de lokale GGD voor het maken van een afspraak. Je moet dan een tweede test doen.

Wel zijn de regels voor quarantaine verschillende per deelstaat, te weten:

 • In Noordrijn-Westfalen hoef je niet in thuisquarantaine wanneer je bewijs hebt van een negatieve pcr test. Er is een testverplichting van kracht wanneer je inreist in Duitsland.
 • Ga je in Nedersaksen in quarantaine, dan is het niet mogelijk deze vroegtijdig te beëindigen wanneer je in de afgelopen twee weken in een hoog-incidentie gebied of virusvarianten gebied was. In Nedersaksen ga je 14 dagen in thuisquarantaine.
 • Ook kan het zo zijn dat gevaccineerde reizigers in sommige deelstaten zijn uitgezonderd op de quarantaineplicht. Wel is het dan zo, dat het vaccin in Europa moet zijn toegelaten. Deze uitzondering geldt in sommige gevallen ook voor reizigers die in het afgelopen halfjaar geïnfecteerd zijn geweest.

Corona maatregelen klein grensverkeer

Wanneer je op zijn minst één keer per week tussen Nederland en de deelstaat Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen reis, gelden er vaak andere regels. Je moet je dan verplicht eens in de week registreren via www.einreiseanmeldung.de. Reis je echter dagelijks naar Duitsland voor maximaal 24 uur, dan hoef je je niet aan te melden.

Moet je naar Noordrijn-Westfalen, dan is het voor een grenspendelaar verplicht dagelijks een negatieve pcr test uitslag te laten zien, welke niet ouder mag zijn dan 72 uur. Daarnaast moet je Duitse werkgever verplicht twee keer per week een gratis test aanbieden. Heeft je werkgever hygiëneregels en een coronaprotocol opgesteld en worden deze ook toegepast, dan hoef je niet in quarantaine. Voor Nedersaksen is het zo dat de quarantaine niet verplicht is wanneer de werkgever schriftelijk kan bevestigen dat de regels en het coronaprotocol wordt toegepast.

Als je voor werk, studie of een beroepsopleiding naar de Nedersaksische landkreisen Aurich, Leer, Emsland, het graafschap Bentheim of de stad Emden moet, dan moet je een negatieve pcr test uitslag kunnen laten zien. Daarnaast moet je je twee keer per 6-daagse werkweek laten testen. Ga je echter twee dagen achter elkaar naar Nedersaksen, dan hoef je maar één testuitslag te laten zien. Voor alle andere landkreisen geldt dat je een uitslag moet kunnen laten zien die niet ouder is dan 48 uur voor aankomst in Duitsland, en moet in Duitsland zijn afgenomen.

Duitsland boodschappen doen

Winkelen in Duitsland 7 juni 2021

Reisadvies pcr test Duitsland

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Duitsland weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Duitsland. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Duitsland in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Duitsland op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Duitsland.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +