Corona maatregelen Ecuador? Je leest ze hier!

Corona maatregelen Ecuador? Je leest ze hier!

Reisadvies Ecuador nieuwe maatregelen

Geupdate op - Gewijzigd op datum: 05-07-2022

Reisadvies ecuador, geüpdate met coronamaatregelen in ecuador

Op 13 juni 2022 begonnen in heel Ecuador politieke protesten. De situatie werd in sommige gebieden gewelddadig en in verschillende provincies werd de noodtoestand afgekondigd. Op 30 juni 2022 is een voorlopig akkoord bereikt dat een einde maakt aan de nationale staking en de demonstraties. Het akkoord houdt onder meer in dat de wegblokkades in het hele land worden opgeheven en dat er onderhandeld zal worden tussen regering en demonstranten. Houd er rekening mee dat de situatie snel weer kan veranderen. Lees meer informatie in de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’. Het reisadvies voor Ecuador is geel met een rode strook langs de grens met Colombia en oranje in de provincie Esmeraldas. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • De kleurcode voor het grensgebied met Colombia is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daar heen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
 • Gaat u toch naar het grensgebied?  Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen al u in de problemen komt. U kunt wel over de Pan-Amerikaanse snelweg naar Colombia reizen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode voor de provincie Esmeraldas is op dit moment oranje. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Vermijd niet noodzakelijke reizen naar deze gebieden. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • De kleurcode van de rest van Ecuador is geel. U kunt naar Ecuador reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en deze kan snel veranderen. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Let op: er gelden inreismaatregelen door corona als u vanuit Nederland naar Ecuador reist. Lees meer over of u het land kunt inreizen en de (reis)maatregelen in de rubriek ‘Corona en gezondheid’.
 • Verblijft u in Ecuador? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.       
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Republiek Ecuador is een land in Zuid-Amerika, dat grenst aan Peru en Colombia. Ook grenst het land in het westen aan de Stille Oceaan. Ecuador heeft een oppervlakte van 257.217 vierkante kilometer en zo’n 17 miljoen inwoners. De grootste stad van het land is Guayaquil, en de hoofdstad is Quito. Ga jij binnenkort naar Ecuador toe, dan is het goed eerst dit artikel door te nemen. Zo kom je meer te weten over de maatregelen, en of een coronatest Ecuador verplicht is.

Maatregelen in Ecuador

Begin dit jaar zijn er richtlijnen opgesteld in verband met het coronavirus, deze kunnen door de regionale autoriteiten worden overgenomen. Het gebruik van een mondkapje is in het hele land verplicht in alle publieke ruimtes, ook moet er minimaal een meter afstand van elkaar gehouden worden en zijn sociale bijeenkomsten van meer dan 10 personen verboden.

Privévoertuigen mogen op vrijdag, zaterdag en zondag niet gebruikt worden tussen 20:00 en 5:00 uur in verschillende regio’s. Daarnaast is het zo dat gemeentes ook lokale maatregelen kunnen treffen. Denk hierbij aan een avondklok, geen toegang tot het strand, aangepaste openingstijden van winkels of het nog meer beperken van privévervoer. Check de lokale maatregelen dus altijd en houd je daaraan om boetes te voorkomen.

Reisbeperkingen corona

Wanneer je vanuit Europa naar Ecuador reist is het verplicht een negatieve pcr test te laten zien bij binnenkomst. Deze test mag niet ouders zijn dan 10 dagen. Daarnaast moet je op het vliegveld ook een snel antigeno test afleggen. Ook is het zo dat de lokale autoriteiten bevoegd zijn om medische controles uit te voeren bij de grensposten en luchthavens. Zij kunnen je dan ook verplichten 14 dagen in quarantaine te gaan. Reizigers die uit een land komen waar corona is vastgesteld worden grondig gecheckt. Worden er symptomen geconstateerd, dan ben je verplicht om 14 dagen in quarantaine te gaan in een hotel dat door de overheid is aangewezen.

Verder is het zo dat er momenteel een vliegverbod is voor passagiersvluchten uit Ecuador. Dit is om te voorkomen dat er nieuwe varianten in Nederland komen. Wil je vanuit Ecuador terug naar Nederland, dan kan dit dus niet rechtstreeks.

Reisadvies pcr test Ecuador

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Ecuador weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Ecuador. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Ecuador in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Ecuador terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Ecuador op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Ecuador.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +