Reizen naar Egypte? Lees hier alles over het reisadvies!

Reizen naar Egypte? Lees hier alles over het reisadvies!

Reisadvies Egypte - update i.v.m corona

Gecheckt op - Aangepast: 17-08-2022

Reisadvies egypte, geüpdate met coronamaatregelen in egypte

Het reisadvies voor Egypte is geel, oranje en rood. Van 6 november 2022 tot en met 19 november 2022 vindt een internationale klimaatconferentie (COP27) plaats in de badplaats Sharm El Sheikh. Deze conferentie zal worden bezocht door een groot aantal wereldleiders en tienduizenden deelnemers vanuit de gehele wereld. In deze periode zullen er strengere veiligheidsmaatregelen op het vliegveld van Sharm El Sheikh zijn. Daarom kunnen de wegen van en naar het conferentiecentrum en de hotels, waar deelnemers verblijven, gesloten zijn. Houd hier rekening mee als u in deze periode een toeristische reis gaat maken naar de badplaats Sharm El Sheikh. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar Noord-Sinaï, het grensgebied met Libië, de Hala’ib-driehoek en het grensgebied Bir Tawil. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de woestijn ten westen van de Nijl en naar het noordelijke deel van Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: er zijn risico's

 • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Egypte? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

De Arabische Republiek Egypte is een semi presidentiële republiek. Egypte grenst aan Soedan, Libië, de Gazastrook, de Middellandse Zee en de Rode Zee. Het land heeft een oppervlakte van 1.001.450 vierkante kilometer en is het meest bevolkte land in Noord-Afrika, het Midden-Oosten én de Arabische wereld met zijn ruim 100 miljoen inwoners. De hoofdstad van Egypte is Caïro, welke zo’n 20 miljoen mensen telt.

Vrijwel de meeste inwoners wonen in de buurt van de rivier de Nijl, welke vruchtbare oevers heeft. Dit is een gebied van ongeveer 40.000 vierkante kilometer, en je vindt hier het enige landbouwland van Egypte. De rest van het land wordt voornamelijk bedekt door woestijnen. Voordat je op reis gaat naar Egypte doe je er goed aan dit artikel te lezen. Je bent dan volledig op de hoogte van het reisadvies en de corona maatregelen, maar weet ook direct of een pcr test Egypte verplicht is.

Corona maatregelen Egypte

Egypte heeft verschillende maatregelen getroffen om het coronavirus terug te dringen. Wel kan het zo zijn dat de maatregelen per bestemming en zelfs per badplaats verschillen. Het is dan ook zeker aan te raden dit voor vertrek goed te checken, zodat je weet waar je rekening mee moet houden.

Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer, winkels en winkelcentrums, bij banken en overheidsinstellingen en in de lobby van het hotel. Daarnaast moet je altijd 2 meter afstand tot anderen houden.

De restaurants in Egypte zijn over het algemeen gewoon open, maar mogen wel maar 50% van de capaciteit toelaten. Het is dan ook zeker aan te raden van tevoren te reserveren, om zeker te zijn van een plek. Ook zijn de meeste winkels open, maar wel met een aantal voorzorgsmaatregelen die betrekking hebben op de capaciteit. Alle publieke stranden zijn overigens gesloten, maar privéstranden van hotels mogen wel open zijn.

Alle faciliteiten in het toerisme van Egypte, zoals onder andere hotels, moeten een ‘Hygiene Safety Certificate’ hebben voordat ze ook echt mensen in het hotel mogen ontvangen. Het Ministerie van Toerisme controleert dan ook regelmatig of alle regels worden nageleefd. Zo mag een hotel maar een maximaal aantal gasten toelaten om de social distancing en de hygiëne te kunnen blijven waarborgen. Ook is het zo dat je, telkens wanneer je het hotel binnenkomt, je temperatuur wordt opgemeten. Houd er daarnaast rekening mee dat faciliteiten en diensten beperkt of helemaal niet beschikbaar zijn.

Musea en andere bezienswaardigheden zijn open maar hebben wel een beperkte capaciteit. Ook wordt je temperatuur bij binnenkomst opgenomen en worden alle plekken regelmatig gedesinfecteerd. Wat betreft excursies kan het zijn dat dit wel mogelijk is, maar dat je wel te maken hebt met beperkingen. Je kan hiervoor het beste contact opnemen met de organisator.

Inreisbeperkingen Egypte

Moet je voor een noodzakelijke reis naar Egypte? Dan ben je verplicht bij aankomst een negatieve pcr test te laten zien. Dit geldt ook wanneer je de Egyptische nationaliteit bezit. De negatieve pcr test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor vertrek. Voor onderstaande landen geldt dat de test niet ouder mag zijn dan 96 uur voor vertrek:

 • Japan
 • China
 • Thailand
 • Noord-Amerika
 • Zuid-Amerika
 • Canada
 • Londen
 • Parijs
 • Frankfurt

Daarnaast geldt de verplichting om een negatieve pcr test te tonen pas vanaf 7 jaar. Naast de test moet je ook een Declaration Form bij je hebben, welke volledige ingevuld en ondertekend dient te zijn. Hierin dien je onder andere te verklaren dat je geen symptomen hebt van het coronavirus en geef je informatie over je verblijfsgegevens en je reisverzekering. Ook moet het tijdstip en de datum van de afname van de test worden vermeld, moet het type monster vermeld worden, alsook het type test, het certificaat moet in het Engels of Arabisch zijn opgesteld en moet daarnaast zijn afgegeven en gestempeld door een geaccrediteerd laboratorium.

Kom je aan op de vliegvelden van Hurghada, Marsa Alam, Sharm el Sheikh of Taba en kun je geen bewijs tonen van een negatieve pcr test? Dan moet je deze op het vliegveld nog ondergaan. Dit kost je 30 USD en vervolgens moet je in je hotel in quarantaine gaan totdat het resultaat bekend is. Dit duurt vaak niet langer dan 24 uur. Wanneer het resultaat vervolgens positief is, ben je verplicht 14 dagen in quarantaine te gaan in een speciale quarantainekamer in je hotel. Wanneer de symptomen niet overgaan kun je vervolgens worden overgebracht naar het openbaar ziekenhuis. Echter mag je er ook voor kiezen naar een privé-ziekenhuis te gaan, die onder leiding staat van het ministerie van Volksgezondheid.

Houd er echter wel rekening mee dat de druk op de gezondheidszorg in Egypte erg hoog is. Begin dit jaar was dit zelf zo hoog, dat verschillende ziekenhuizen vol zaten en geen coronapatiënten meer op konden nemen.

Reisadvies pcr test Egypte

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Egypte weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Egypte. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Egypte in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Egypte terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Egypte op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Egypte.

Veiligheidsrisico’s Egypte

Alhoewel de veiligheid in Egypte de afgelopen jaren sterk is verbeterd, is er nog steeds kans op geweld, criminaliteit, demonstraties en politieke onrust. Ook bestaat er een kans dat er terroristische aanslagen plaats zullen vinden. Het is dan ook verstandig weg te blijven van de gebouwen van de veiligheidsdiensten en publieke plekken waar veel mensen samenkomen te vermijden.

Ook zijn er veiligheidsrisico’s voor het reizen in de onderstaande toeristische plaatsen en gebieden:

 • In de hoofdstad Caïro en andere grote steden zoals Alexandrië en de Nijldelta
 • Hotelresorts aan de Afrikaanse kust van de Golf van Suez en de Rode Zee
 • Hotelresorts in Sharm-el-Sheikh
 • De steden Luxor, Abu Simbel en Aswan, inclusief cruises
 • Excursies over de weg die komen vanuit hotelresorts aan de kust naar Luxor
 • De kust van de Middellandse Zee tot en met de stad Matruh.

Wanneer je deze bestemmingen bezoekt doe je er goed aan alert te zijn. De resorts zijn vaak goed beveiligd en de weg van Hurghada naar Luxor is overdag open. Wel moet de reisorganisatie toestemming vragen aan de toeristenpolitie om deze weg te kunnen gebruiken. ’s Avonds is deze weg gesloten voor toeristen in verband met de veiligheid en het risico op terroristische aanslagen.

Ook heerst er criminaliteit in Egypte, wat vooral komt door armoede en een slechte economische situatie. Vooral in grote steden, badplaatsen en bij toeristische trekpleisters kun je te maken krijgen met zakkenrollers. Neem daarom onderstaande voorzorgsmaatregelen voor je eigen veiligheid:

 • Ga niet naar wijken waar geen buitenlanders komen
 • Ga bij voorkeur niet in de avond reizen, ben je wel op straat wees dan alert
 • Het is verstandig niet alleen over straat te lopen overdag, want dan vinden de meeste overvallen plaats
 • Ga niet naar sloppenwijken toe
 • Draag geld, documenten en creditcard op je lichaam, bijvoorbeeld in een heuptasje
 • Doe geen opvallen sieraden of juwelen om
 • Stop je paspoort, vliegticket en geld dat je niet direct nodig hebt op een veilige plek
 • Bied geen verzet bij een overval, maar geef je bezittingen af. Verzet leidt vaak tot meer geweld.

Zit je in een noodsituatie? Volg da de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten en neem contact op met je reisorganisatie. Daarnaast kunnen onderstaande punten zorgen voor een goede voorbereiding op een mogelijke noodsituatie:

 1. Zorg er altijd voor dat je belangrijke documenten bij de hand hebt
  1. Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart, zowel voor jouzelf als je gezinsleden
  2. De geboorteakten van je kinderen
  3. Een geldig verblijfsdocument
  4. Huwelijksakte
  5. Vaccinatieboekje
  6. Doktersverklaring wanneer je medicatie hebt
  7. Bankgegevens en rekeningnummers
  8. Verzekeringsbewijzen van de auto, zorgverzekering en je huis
  9. Eigendomsakten van je woning of andere bezittingen

Natuurlijk neem je dit soort documenten niet mee op vakantie. Een goede optie is om hier een foto van te maken of ze in te scannen en dit naar jezelf te mail. Zo heb je ze altijd bij elkaar.

 • Maak afspraken met je reisgenoten over waar jullie verzamelen in geval van nood, of dat je zo snel mogelijk contact opneemt wanneer je mogelijk is.
 • Zorg dat je een lijst hebt met belangrijke gegevens. Denk hierbij aan:
  • Namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers van familie en belangrijke contacten
  • De frequentie van calamiteitenzenders
  • Lokale telefoonnummers van o.a. politie, huisarts en alarmnummer
  • Contactgegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde ambassade
 • Bekijk wat de lokale overheid doet bij calamiteiten
 • Maak een noodpakket

One Response

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +