Reisadvies voor Ethiopië

Reisadvies voor Ethiopië

Reisadvies Ethiopië, update i.v.m corona

Geverifieerd op , Laatste wijziging reisadvies: 06-07-2022

Reisadvies ethiopie, geüpdate met coronamaatregelen in ethiopie

Er zijn gewelddadige incidenten geweest tussen het Oromo Liberation Army (OLA) en het Gambela Liberation Front (GLF) en de veiligheidsdiensten van de stad Gambella en de steden Gimbi en Dembi Dolo. De veiligheidssituatie in de regio Gambella is verslechterd. Er is onrust en geweld waardoor de situatie niet zeker is. De kleur van de Gambella regio verandert van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar rood (niet reizen). Dit advies geldt ook voor de stad Gambella (niet reizen). Het reisadvies van Ethiopië is voor het grootste deel geel met een deel oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Door aanhoudende strijd in en rondom Tigray blijft de situatie in het noorden van Ethiopië onzeker en instabiel. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Reis niet naar de regio Tigray en het grensgebied  tussen Tigray en de regio’s Amhara en Afar, de regio Benishangul Gumuz en delen van Oromia, het zuidoosten van Somali en de regio Gambella (inclusief de stad Gambella). Dit geldt ook voor de gebieden buiten de hoofdwegen/steden binnen 10 kilometer van de grens met alle omringende landen behalve voor wat betreft de grens met Djibouti.
 • Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar oranje gebied op vakantie te gaan. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de Gedeo zone in de SNNPR regio, de stad Jijiga en het noordwestelijke deel van de Somali regio. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje en rode gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • De kleurcode voor een groot deel van Ethiopië is geel. U kunt reizen naar geel gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona.
 • Naar Ethiopië? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Verblijft u in Ethiopië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent. Dit kan ook via e-mail aan de ambassade ADD-CA@minbuza.nl.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

De Federale Democratische Republiek Ethiopië is een land in het oosten van Afrika. Het land grenst aan Somalië, Eritrea, Kenia, Soedan, Zuid-Soedan en Djibouti en heeft een oppervlakte van 1.104.300 vierkante kilometer. De hoofdstad van Ethiopië is Addis Abeba en het land heeft ruim 108 miljoen inwoners. Moet jij binnenkort voor werk of familie naar Ethiopië toe? Dan doe je er goed aan eerst dit artikel te lezen om meer te weten te komen over de huidige corona maatregelen. Ook lees je hier of een negatieve PCR-test Ethiopië verplicht is bij aankomst op Schiphol.

René Vlug over wapenstilstand in Ethiopië

Belangrijks nieuws voor vakantie naar Ethiopië, 30 juni 2021

Corona maatregelen Ethiopië

Er zijn verschillende maatregelen in Ethiopië getroffen om de verspreiding van corona te beperken. Zo is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare ruimten en wanneer je gaat reizen met het openbaar vervoer. Het schudden van handen is verboden en wanneer je je over de grens wilt verplaatsen moet je er rekening mee houden dat dit vertraging oplevert. Dit komt omdat ze alleen gelimiteerde verplaatsingen toestaan.

Ook zijn bijeenkomsten van meer dan 4 personen verboden en is daarnaast een afstand van ten minste 2 meter verplicht bij een bijeenkomst. Voor wat betreft de horeca mogen er niet meer dan 3 mensen aan een tafel zitten.

Inreisbeperkingen

In Ethiopië gelden momenteel in- en uitreisbeperkingen voor alle buitenlandse reizigers. Alleen wanneer je een geldige verblijfsvergunning hebt voor het land, mag je inreizen. Daarnaast moet je een negatieve pcr test kunnen tonen die niet ouder is dan 5 dagen. Dit geldt voor iedereen vanaf 10 jaar. Ook geldt er een verplichte quarantaine van 14 dagen. De eerste 7 dagen zal je moeten verblijven in een hotel op eigen kosten, de andere 7 dagen mag je in thuisquarantaine. Let er daarnaast ook op dat elke regio zijn eigen grensbewaking heeft, waardoor het reizen door het land beperkt is.

Reisadvies pcr test Ethiopië

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Lees ook het reisadvies van Duitsland

Kom je vanuit Ethiopië weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Ethiopië. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Ethiopië in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Ethiopië terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt op Schiphol. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Ethiopië op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Ethiopië.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +