Reisadvies Gabon: Alle corona maatregelen uitgelegd!

Reisadvies Gabon: Alle corona maatregelen uitgelegd!

Reisadvies Gabon, update i.v.m corona

Geverifieerd op - Laatste aanpassing reisadvies: 09-06-2022

Reisadvies gabon, geüpdate met coronamaatregelen in gabon

De kleurcode van Gabon is geel. De politieke situatie is ondanks de mislukte staatsgreep van een aantal jaren geleden over het algemeen stabiel. Met de aankondigingen van verkiezingsuitslagen kunnen er soms rellen uitbreken in het land.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • De kleurcode van het reisadvies voor Gabon is geel. U kunt reizen naar Gabon. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. Er kunnen inreisvoorwaarden zijn voor reizigers uit Nederland.
 • Verblijft u in Gabon? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Republiek Gabon is een welvarend land in Afrika, grenzend aan Kameroen, Equatoriaal-Guinea en Congo-Brazzaville. Het land heeft een oppervlakte van 267.668 vierkante kilometer en ongeveer 2,2 miljoen inwoners. De hoofdstad en tevens grootste stad van het land is Libreville. Is het de bedoeling dat je binnenkort naar Gabon gaat? Lees dan eerst dit artikel door om meer te weten te komen over de maatregelen en of een pcr test Gabon verplicht is.

Corona maatregelen Gabon

Er zijn door de lokale autoriteiten maatregelen genomen om zo de verspreiding van het coronavirus te verkleinen. Dit houdt in dat er een avondklok geldt tussen 18:00 en 5:00 uur en dat het dragen van een mondkapje verplicht is in alle publieke ruimtes. Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete. Verder ben je verplicht een pcr test te doen wanneer je tussen verschillende steden reist, mag er in een personenauto niet meer dan 3 personen zitten en is het aantal reizigers in het openbaar vervoer beperkt. Wil je vanuit Libreville naar het binnenland reizen, dan heb je daar speciale toestemming voor nodig in combinatie met een negatieve test.

Reisbeperkingen

De Gabonese autoriteiten verlenen momenteel geen vis meer aan niet-Gabonese staatsburgers. De enige uitzonderingen hierop zijn ingezetenen, diplomaten en NGO-vertegenwoordigers. Voor toeristen is reizen naar Gabon momenteel niet mogelijk.

Reis je met een visum naar Gabon, dan moet je bij aankomst een geldige negatieve pcr test kunnen laten zien. Deze test moet 3 dagen voor vertrek zijn afgenomen. Dit geldt voor iedereen vanaf 6 jaar. Daarnaast moet je bij aankomst ook nog een test ondergaan. De kosten hiervoor betaal je zelf.

Reisadvies pcr test Gabon

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Gabon weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Gabon. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Gabon in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Gabon terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +