Griekenland, dat officieel de Helleense Republiek heet, is een land gelegen in Zuidoost-Europa. Het land bestaat uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland, in combinatie met veel eilanden. Alleen de eilanden al, vormen samen zo’n 20% van het totale landoppervlak.
Griekenland grenst aan Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Turkije. Verder wordt het land omgeven door de Middellandse Zee, de Ionische Zee en de Egeïsche Zee. Het land heeft een oppervlakte van 131.957 vierkante kilometer, ruim 10,6 miljoen inwoners en de hoofdstad is Athene. Dit is tevens ook de grootste stad en het bestuurlijk centrum van Griekenland. De grootste eilanden van het land zijn Lesbos, Rodos, Kreta en Euboea.
Moet je binnenkort naar Griekenland toe? Lees dan eerst dit artikel om meer te weten te komen over het huidige reisadvies, de coronamaatregelen in het land en of een pcr test Griekenland verplicht is.
Vakantie naar Griekenland 2021
- Vakantie naar Griekenland 2021
- Hoe de coronapandemie begon in Griekenland
- De coronamaatregelen in Griekenland
- Inreisbeperkingen Griekenland
- Reisadvies pcr test Griekenland
- Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist
- Veiligheidsrisico’s Griekenland
- Een noodsituatie
- Toerisme in Griekenland
- De verschillende Griekse eilanden
Hoe de coronapandemie begon in Griekenland
Het eerste geval van het coronavirus werd op 26 februari 2020 bevestigd in Thessaloniki. Deze vrouw was kort daarvoor in Noord-Italië geweest, en had het virus daar opgelopen. Ook latere gevallen in februari en begin maart waren mensen die naar Italië waren geweest, maar betrof ook een groep pelgrims die in Egypte en Israël waren geweest. De eerste overledene aan het coronavirus was een man van eind zestig. Hij overleed in maart 2020. In juni 2020 waren er al 3366 coronagevallen en 191 sterfgevallen gemeld.
Op het moment dat het eerste geval in februari werd bevestigd, werden direct alle carnavalsevenementen afgelast. Ook gaven de gezondheids- en staatsautoriteiten voorzorgsrichtlijnen en aanbevelingen. Ook werden er tot begin maart lokale maatregelen getroffen, onder andere het sluiten van de scholen en het opschorten van verschillende culturele evenementen.
Vervolgens werden op 10 maart alle onderwijsinstellingen in het hele land gesloten. Op 13 maart volgde de cafés, bars, restaurants, musea, winkelcentra en sportscholen. Op 16 maart werden ook alle winkels gesloten en werden alle religieuze diensten opgeschort.
Vanaf 23 maart om 6:00 uur werden er beperkingen opgelegd voor niet-essentiële verplaatsingen door het hele landen. Een verplaatsing buitenshuis was alleen toegestaan om onderstaande redenen:
- Van of naar je werk reizen binnen de werkuren
- Naar de dokter of apotheek gaan
- Naar de supermarkt gaan
- Wanneer je naar de bank moet voor zaken die niet online kunnen
- Personen helpen die hulpbehoevend zijn
- Het bezoeken van een begrafenis, huwelijk of doop, of in het geval van gescheiden ouders vanwege de omgang met hun kinderen
- Naar buiten gaan voor het uitlaten van een huisdier of om te sporten
Ging je naar buiten toe, dan moest je je ID-kaart of paspoort bij je hebben, samen met een ondertekend attest waarin het doel of de reden van je verplaatsing werd vermeld. Zowel de Griekse politie als de gemeentelijke politie, Griekse kustwacht en de Nationale Transparantie Autoriteit waren bevoegd om beperkingen af te dwingen en boetes op te leggen.
Deze maatregelen duurde tot 4 mei 2020 en behoren tot de meest proactieve en strengste regels van Europa. Wel hebben ze ervoor gezorgd dat de verspreiding van het coronavirus werd vertraagd. Het aantal doden in Griekenland was dan ook één van de laagste in Europa. Na 4 mei begon Griekenland de beperkingen weer op te heffen en werd de bedrijfsactiviteit opnieuw opgestart.
Na 4 mei
Na 4 mei was het niet meer nodig een sms te sturen of een verklaring bij je te hebben wanneer je naar buiten ging. Echter gold dit alleen binnen de regionale eenheid. Reizen naar andere eenheden of tussen eilanden binnen dezelfde eilandengroep bleef verboden tot 18 mei.
Sommige winkels gingen op 4 mei weer open, echter waren er ook veel winkels die alleen op afspraak open waren en daarnaast strenge regels handhaafden. Daarnaast werd het dragen van een gezichtsmasker verplicht voor zowel werknemers als klanten op verschillende gesloten plekken. Denk hierbij aan de supermarkt, ziekenhuizen, apotheken, klinieken, liften en het openbaar vervoer. Ook werd er geadviseerd je eigen privé voertuig, zoals je auto, te gebruiken in plaats van met het openbaar vervoer te reizen.
11 en 18 mei
Alle overgebleven winkels en rijscholen werden op 11 mei weer geopend, maar wel met erg specifieke voorschriften. Ook de lessen voor scholieren op het middelbaar onderwijs werden weer hervat, echter waren de klassen wel verdeeld in twee groepen, met een maximum van 15 leerlingen per groep. Deze groepen moesten hun lessen volgen op afwisselende dagen.
Alle andere lessen werden vervolgens op 18 mei weer hervat, net als de privélessen en de centra voor vreemde talen. Tevens werden op deze datum ook alle bewegingsbeperkingen opgeheven, waardoor het weer mogelijk was vrij te reizen tussen de regio’s op het vasteland en de eilanden Kreta en Euboea.
Ook werden op 18 mei alle dierentuinen, botanische tuinen, archeologische vindplaatsen, winkelcentra en discount- en outlet-dorpen weer geopende. Dit was eerder dan gepland, want de vastgestelde datum stond op 1 juni.
De horeca open
Op 25 mei gingen alles cafés en restaurants weer open, wat eerder was dan gepland. Wel mochten klanten alleen buiten op het terras plaatsnemen, moest er voldoende afstand zijn tussen de stoelen en tafels, en mochten er niet meer dan 6 mensen aan een tafel zitten. Medewerkers moesten handschoenen en gezichtsmaskers dragen. Op 1 juni werden vervolgens de hotels, openluchtbioscopen, golfbanen, en openbare zwembaden geopend. Ook de kinderopvang, kleuterscholen en de basisscholen openden hun deuren weer. De binnenruimtes in de horeca gingen op 6 juni weer open.
Na juni 2020
Alhoewel het in juni 2020 allemaal goed leek te gaan met het coronavirus in Griekenland, werd er toch een tweede lockdown afgekondigd op 7 november. Deze duurde tot 14 december en de restricties betroffen onder andere het verlaten van je woning, bezoek ontvangen, het bijwonen van activiteiten en reizen. Nadat deze lockdown op 14 december eindigde, volgde er in januari 2021 een derde golf. Deze had als gevolg dat er in maart 2021 weer strenge maatregelen volgden, waaronder het sluiten van winkels en middelbare scholen.
Halverwege maart had Griekenland ruim 217 duizend vastgestelde besmettingen en was het dodenaantal opgelopen tot 6986. Wel werden er toen al mensen gevaccineerd. De teller hiervan stond op 13 maart op 855.151 gevaccineerde.
De coronamaatregelen in Griekenland
De regering van Griekenland heeft verschillende maatregelen genomen om zo de verspreiding van corona in Griekenland te beperken, dit geldt dus ook voor Griekenland. Zo is er een avondklok voor het hele land van 21:00 tot 5:00 uur en mag je alleen naar buiten gaan wanneer je een goede reden hebt. Denk bijvoorbeeld aan doktersbezoek, boodschappen of het uitlaten van je huisdier. Wanneer je dit wil gaan doen moet je een sms sturen met opgave van reden. Ook wanneer je gaat winkelen ben je verplicht dit te doen. Verder zijn restaurants en andere horecagelegenheden dicht, maar mogen wel afhaal- en bezorgservice verlenen. Het reizen tussen verschillende regio’s is eveneens verboden.
Daarnaast geldt er op Griekenland en in alle andere delen van Griekenland een mondkapjesplicht. Deze moeten in alle openbare ruimtes zowel binnen als buiten gedragen worden. Doe je dit niet, dan kun je een boete van 300 euro krijgen.
Inreisbeperkingen Griekenland
Reis je naar Griekenland, dan moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien die maximaal 72 uur voor binnenkomst is afgenomen. Wanneer je volledig bent gevaccineerd hoef je geen negatieve test te laten zien, maar dan moet je wel kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent. Daarnaast moet je ten minste 24 uur van tevoren een elektronisch PLF formulier invullen. Bij het invullen hiervan krijg je een QR-code, die je nodig hebt om Griekenland binnen te komen. Tevens is het mogelijk dat je op het vliegveld gecontroleerd wordt op symptomen door middel van een warmtecamera of thermometerpistool.
Hoe werkt een pcr test?
Wanneer je een pcr test ondergaat, toont deze test de aanwezigheid van genetisch materiaal van het coronavirus in je neus- en keelslijm. Bij deze test wordt er een wattenstaafje ingebracht in de neus en keel, waarmee een uitstrijkje wordt genomen. Dit gaat vervolgens naar het laboratorium. Is het virus in het slijm aanwezig, dan worden er kopieën gemaakt van een deel van het virus. Ook wordt er een stuk genetisch materiaal sterk vermenigvuldigd om dit aan te kunnen tonen. Vervolgens duurt het ongeveer 24 tot 48 uur voordat je de testuitslag krijgt.
Reisadvies pcr test Griekenland
Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.
Kom je vanuit Griekenland weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Griekenland. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.
Regels tijdens thuisquarantaine
Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.
In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Testen kan je doen via coronatest-schiphol.com, klik daar op “Bekijk alle testlocaties”, kies een locatie en plan een afspraak. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.
Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Griekenland in thuisquarantaine zit:
- Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
- Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
- Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
- Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
- Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
- Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
- Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.
Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.
Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist
Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Griekenland terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.
Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.
Verplicht bij vertrek
Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.
Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:
- Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
- Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
- Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
Positief testen na coronabesmetting
Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:
Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:
- Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
- Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
- Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden
Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:
- Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
- Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
- Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.
Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Griekenland op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Griekenland.
Veiligheidsrisico’s Griekenland
Er zijn in Griekenland extreemlinkse groepen actief die zich bewust richten op mensen uit de overheids- of financiële sector. Zij plegen aanslagen op gebouwen en goederen, maar dit kunnen ook aanslagen op personen zijn. Wel richten zij zich alleen op mensen uit de bovengenoemde sectoren, en niet op toeristen.
Ben je in Athene, dan kan het zijn dat je te maken krijgt met een zakkenrollersbende. Dit gebeurt met name in de metro tussen Athene en het vliegveld. Ook op het Omoniaplein en in de kleine straten van de wijk Monastiraki zijn zij aanwezig. De bende heeft het vooral gemunt op je geld en je paspoort, dus je doet er goed aan hier alert op te zijn en je aandacht niet af te laten leiden.
Demonstraties en stakingen
Er vinden vaak demonstraties plaats in Griekenland, welke soms kunnen leiden tot geweld. Het is dan ook aan te raden deze demonstraties te vermijden. Wanneer je op 17 november in Athene bent doe je er goed aan het centrum te mijden. Hier vinden op die datum namelijk elk jaar demonstaties plaats, waarbij de studentenopstand tegen de junta in 1973 wordt herdacht.
Ook kan het voorkomen dat er stakingen zijn op vliegvelden, veerboten en het openbaar vervoer. Dit kan ervoor zorgen dat je niet naar je bestemming kan gaan, of niet thuis kunt komen. Wanneer dit soort stakingen op kleine eilanden voorkomt, is er vaak geen alternatief, hier moet je rekening mee houden. Het is daarnaast ook aan te raden goed na te kijken of je reisverzekering de kosten voor alternatief vervoer en een langer verblijf dekt.
Een noodsituatie
Ben je in Griekenland en is er een noodsituatie? Dan is het noodzakelijk dat je de aanwijzingen van de lokale autoriteiten opvolgt. Houd daarnaast contact met je reisorganisatie. Ook kan onderstaande checklist je helpen in zulke situaties.
- Zorg er altijd voor dat je belangrijke documenten bij de hand hebt
- Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart, zowel voor jouzelf als je gezinsleden
- De geboorteakten van je kinderen
- Een geldig verblijfsdocument
- Huwelijksakte
- Vaccinatieboekje
- Doktersverklaring wanneer je medicatie hebt
- Bankgegevens en rekeningnummers
- Verzekeringsbewijzen van de auto, zorgverzekering en je huis
- Eigendomsakten van je woning of andere bezittingen
Natuurlijk neem je dit soort documenten niet mee op vakantie. Een goede optie is om hier een foto van te maken of ze in te scannen en dit naar jezelf te mail. Zo heb je ze altijd bij elkaar.
- Maak afspraken met je reisgenoten over waar jullie verzamelen in geval van nood, of dat je zo snel mogelijk contact opneemt wanneer je mogelijk is.
- Zorg dat je een lijst hebt met belangrijke gegevens. Denk hierbij aan:
- Namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers van familie en belangrijke contacten
- De frequentie van calamiteitenzenders
- Lokale telefoonnummers van o.a. politie, huisarts en alarmnummer
- Contactgegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde ambassade
- Bekijk wat de lokale overheid doet bij calamiteiten
- Maak een noodpakket
Toerisme in Griekenland
Toerisme is erg belangrijk in Griekenland, want het is een grote inkomstenbron. De meest belangrijke bestemming voor vakantiegangers is de Middellandse Zee, en men gaat dan ook vooral naar de eilanden in de Ionische Zee en Kreta. Daarnaast gaan ze op het vasteland vooral naar de bezienswaardigheden van de klassieke oudheid. Denk hierbij aan de Akropolis van Athene, de archeologische plaatsen Epidaurus en Delphi, de tempel van Apollo Epicurius, de berg Athos, Rhodos, en de overblijfselen van het paleis van Knossos, dat op Kreta te vinden is.
Daarnaast is ook de natuur belangrijk voor het toerisme. In Griekenland zijn er 24 nationale parken te vinden, maar bloeiende planten kun je eigenlijk overal wel vinden. Zo zijn er van januari tot maart veel lelieachtigen en orchideeën te vinden, en midden in de zomer een explosie van primula’s, distels en klokjesbloemen. In de laaglanden zal je in de zomer zien dat alles verdort omdat het daar heel droog is ’s zomers, maar in de bergen staat dan wel alles in bloei.
Naast een aantal zoogdieren zijn er in Griekenland veel soorten reptielen te vinden. Dit zijn onder andere de groene zeeschildpad, lederschildpad, de hagedis en de Europese kameleon. Daarnaast zijn er ruim 400 vogelsoorten te vinden en duizenden insectensoorten. Hieronder vallen ook tientallen verschillende vlinders en duizenden vliegen, bijen en wespen.
De verschillende Griekse eilanden
Griekenland heeft meer dan 3000 verschillende eilanden, maar als je ook alle rotseilandjes en rotsen meetelt zijn het er bijna 10.000. Toch zijn er maar zo’n 250 eilanden daadwerkelijk bewoond. Vrijwel de meeste eilanden zijn te vinden aan de oostkant van Griekenland, in de Egeïsche Zee. Het meest bekendste en toeristische eiland is Kreta.
Wat Griekenland zo bijzonder maakt, is de verscheidenheid aan verschillende eilanden met hun eigen geschiedenis, cultuur en natuurlijk het eten. Denk je aan Griekenland, dan denk je aan veel groen, water, witte huizen en lekker eten. maar kijk je naar de Cycladen-eilanden dan zijn deze vooral heel kaal en dor. De Ionische eilanden daarentegen, kenmerken zich vooral door de vele olijfbomen en cipressen die er te vinden zijn.
De Ionische eilanden
Deze eilanden liggen aan de westkant van Griekenland, en Corfu is hiervan het meest bekende eiland. Daarnaast zijn er ook nog de eilanden Kefalonia, Ithaki, Kythira, Lefkas, Paxos en Zakynthos. Ga je op reis naar één van deze eilanden, houd dan rekening met het reisadvies en de huidige coronamaatregelen. Deze eilandengroep staat ook bekend als de groene eilandengroep van Griekenland, en dat komt vooral door de vele cipressen, olijfbomen en naaldbomen die er te vinden zijn.
De Ionische eilanden zijn erg populaire reisbestemmingen. Dit komt vooral door het heerlijke klimaat en de mooie natuur. In de zomer kan het hier overdag 30 tot 35 graden worden, en het zeewater is dan rond de 25 graden. Je kan hier voornamelijk genieten van kleine bergdorpjes, pittoreske havens, vergezichten en mooie baaien.
De noordoostelijke Egeïsche eilanden
Deze eilandengroep bestaat uit zeven grote eilanden, namelijk: Chios, Ikaria, Limnos, Samos, Samothraki, Thassos en Lesbos. Hiervan zijn Lesbos en Samos het meest bekend en toeristisch, en is Lesbos daarnaast ook het grootste eiland van deze groep. Vooral Samos en Thassos zijn erg groene eilanden. Lesbos is heel divers en heeft vooral veel olijfgaarden en versteend woud.
De Cycladen
De Cycladen zijn een cirkelvormige groep eilanden. Dit is de meest bekende eilandengroep van Griekenland en is dan ook erg populair als vakantiebestemming. Houd wel rekening met het reisadvies en de corona maatregelen wanneer je hierheen gaat. Kenmerkend voor deze groep zijn de mooie, witte huisjes en blauwe koepelkerken. Er zijn meer dan 50 Cycladen eilanden te vinden, maar slechts de helft hiervan is ook echt bewoond. De bekendste eilanden zijn Santorini en Mykonos, maar ook Andros, Amorgos, Paros en Kythnos zijn hier onder andere te vinden. Alle eilanden zijn goed te bereiken met de veerboot vanuit Piraeus en Kreta, daarnaast hebben Santorini en Mykonos ook allebei een internationale luchthaven.
Kreta
Kreta is het grootste eiland van Griekenland en wordt daardoor gezien als een aparte eilandengroep. Kreta is verdeeld in vier districten, te weten Chania, Heraklion, Lassithi en Rethymnon. Verder liggen er ook nog een aantal kleine eilandjes rondom Kreta. Niet alleen het landschap is erg verschillend op Kreta, maar ook de vakantiebestemmingen. Bekende plekken zijn Chersonissos, Malia en Agios Nikolaos, maar daarnaast zijn er nog veel meer plekken waar je heen kunt gaan.
Dodekanesos
Deze eilandengroep bevindt zich in het zuidoosten van Griekenland. Je vindt hier de eilanden met de meeste zonuren per jaar. Deze eilanden liggen daarnaast vlak bij de Turkse kust waardoor het ook mogelijk is excursies naar Turkije te maken. De eilanden die bij deze groep horen zijn Kos, Rhodos, Astylaleia, Chalki, Leros, Kastellorizo, Kalymnos, Karpathos, Lipsi, Nisyros, Patmos, Tilos en Symi. Hierbij zijn Rhodos en Kos natuurlijk de meest bekende en populaire bestemmingen. Daarnaast is Rhodos ook het grootste eiland van deze groep.
Alle eilanden zijn goed met elkaar verbonden en zijn makkelijk te bereiken per veerboot, vooral in de zomermaanden. Ook beschikken Kos, Rhodos en Karpathos over een internationale luchthaven. Het landschap op deze eilandengroep is erg afwisselend. Zo heb je er bergen en grotten, maar ook heel mooie stranden en zelfs een nog deels actieve vulkaan. Deze is te vinden op Nisyros.
De Sporaden
Deze eilandengroep ligt aan de oostkust van Griekenland, vlak bij het vasteland. Er zijn hier vijf eilanden te vinden die bewoond zijn, dit zijn Evia, Alonissos, Skiathos, Skopelos en Skyros. Doordat deze groep vlak bij het vasteland ligt, is Evia met Griekenland verbonden door middel van een brug. De andere eilanden zijn eenvoudig met de veerboot of het vliegtuig te bereiken.
Op Alonissos vind je een ontzettend mooi marinepark met veel zeldzame Mediterrane robben en een beschermde waterwereld die erg ondrukwekkend is.
Argo Saronische eilanden
Deze klein groep vind je tussen Athene en de Peloponessos. De eilanden die hier te vinden zijn, zijn nog niet zo toeristisch als andere eilanden maar hebben wel veel te bieden. Er zijn in totaal zes Argo Saronische eilanden, te weten Aegina, Agistri, Hydra, Poros, Salamina en Spetses. Alle eilanden zijn per boot te bereiken.
Het grootste eiland van deze groep is Salamina. Wil je echter de eilandengroep ontdekken, dan kun je dit het beste doen op Aegina. Salamina ligt dicht bij de kust en wordt dan ook vaak als onderdeel van het vasteland gezien in plaats van een eland. Aegina is te vinden op ongeveer 25 kilometer van de haven van Piraeus af, en is de drukste vakantiebestemming. De zomers zijn hier droog en warm of zelfs heet, en ook ’s nachts komt de temperatuur niet onder de twintig graden.