Corona Honduras: Lees hier alles over de regels en pcr test!

Corona Honduras: Lees hier alles over de regels en pcr test!

Reisadvies Honduras - update i.v.m corona

Gecheckt op , Gewijzigd: 20-06-2022

Reisadvies honduras, geüpdate met coronamaatregelen in honduras

De kleurcode van Honduras is voor het grootste deel oranje, met een deel geel. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Honduras is voor het grootste deel oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om daarheen op vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode van het reisadvies voor Honduras is een deel geel. U kunt naar geel gebied reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona. Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en Gezondheid.
 • Verblijft u in Honduras? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.       
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

De Republiek Honduras is een land dat zich bevindt in Centraal-Amerika. Hij grenst aan Nicaragua, Guatemala en El Salvador, maar ook aan de Caribische Zee in het noorden en de Golf van Fonseca in het zuiden. Het land heeft een oppervlakte van 112.492 vierkante kilometer en heeft ruim 9 miljoen inwoners. De hoofdstad van Honduras is Distrito Central, wat ook meteen de grootste stad is.

In de Caribische Zee liggen de Baai-eilanden, welke officieel ook bij Honduras horen, net als de Islas Santanilla, ook wel Zwaneneilanden genoemd. Ook vind je in Honduras het natuurreservaat Rio Platano en het Nationaal Park Pico Bonito. Ga jij binnenkort naar Honduras toe? Lees dan eerst dit artikel om meer te weten te komen over de corona maatregelen en of een pcr test Honduras verplicht is.

Corona maatregelen Honduras

Het coronavirus is ook in Honduras nog steeds aanwezig. Daarom is het nog steeds belangrijk regelmatig je handen te wassen, je neus te snuiten in een papieren doek die je direct weggooit, en te hoesten en niezen in je elleboog.

Verder geldt er in het hele land een avondklok van 22:00 uur tot 5:00 en is het dragen van een mondmasker verplicht voor alle verplaatsingen die je buitenshuis doet. Dit betekent dat je ook een mondkapje moet dragen wanneer je buiten op straat loopt, en dus niet alleen in publieke ruimtes.

Wel zijn de beperkingen gebaseerd op het laatste nummer van je ID-kaart of paspoort opgeheven. Dit zodat de doortocht op te vangen, ten gevolge van de orkanen IOTA en ETA.

Extra goed om rekening mee te houden is de knokkelkoorts (dengue) die momenteel woedt in Honduras. Vooral in de regio’s Cortés, Yoro, Olancho, Santa Bárbara en San Pedro Sula worden veel meldingen gemaakt van de knokkelkoorts. Het is belangrijk preventiemaatregelen te treffen en altijd direct een arts in te schakelen wanneer je last hebt van gewrichtspijn, hoofdpijn en koorts.

Reisadvies Honduras

In Honduras geldt er momenteel een inreisverbod voor iedereen die vanuit het Verenigd Koninkrijk of Zuid-Afrika komt, en daar de afgelopen 21 dagen zijn geweest. De uitzondering hierop zijn Hondurezen en residenten in Honduras. Wel moeten zij bij aankomst verplicht 14 dagen in quarantaine.

Verder zijn de grenzen van het land weer geopend voor toeristen. Denk er echter wel om dat je je eerst moet registreren voordat je naar het land toe kunt reizen. Ook moet je in het bezit zijn van een negatieve pcr test die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek.

Reisadvies pcr test Honduras

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Honduras weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Antigua. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Honduras in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Honduras terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Honduras op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Antigua.

Veiligheidsrisico’s

Er zijn bepaalde delen in Honduras waar de ambassade je niet goed of zelfs helemaal niet kan bereiken wanneer je in de problemen komt. Denk bijvoorbeeld aan de drugshandel en geweld in het land, dit gebeurt vaak in onveilige gebieden waar je niet altijd hulp kunt krijgen. Het is dan ook aan te raden niet naar onderstaande gebieden en steden te reizen, tenzij het echt niet anders kan:

 • La Ceiba
 • Trujillo
 • Yoro Chamelecón
 • Choloma
 • Cofradia
 • Gracias a Dios
 • De kust tussen La Ceiba en La Mosquitia
 • De provincies Colon, Olancho, Atlantida, Francisco Morazan en Copan.

Ook de Driehoeks regio Honduras, Guatemala en El Salvador is gevaarlijk, omdat het hier makkelijk is voor dieven om de overheid te ontwijken en illegaal de grens over te steken. Alle overige delen van Honduras zijn minder onveilig, maar er zijn wel veiligheidsrisico’s van toepassing. Deze wijken af van de risico’s die wij hier in Nederland kennen.

Voorzorgsmaatregelen

Er komt veel geweld en criminaliteit voor in het hele land, wat vooral komt door georganiseerde misdaad en gewelddadige bendes. Criminelen handelen hier in drugs en gebruiken daarbij vaak geweld. Ook komen gewapende overvallen, afpersing, verkrachting en ontvoeringen dagelijks voor. Meestal is dit niet per se op toeristen, maar je kan hier wel slachtoffer van worden. Daarom is het goed voor je eigen veiligheid onderstaande voorzorgsmaatregelen te nemen:

 • Vermijd alle afgelegen plekken zoals stille straten en ruïnes
 • Houd altijd je bagage in de gaten
 • Draag geen opvallende sieraden
 • Neem niet teveel geld mee
 • Zorg ervoor dat je geld, creditcards en waardevolle documenten op je lichaam draagt, in bijvoorbeeld een money belt
 • Neem geen grote hoeveelheden geld ineens op
 • Leg je paspoort en geld dat je niet direct nodig hebt op een veilige plek
 • Zorg ervoor dat je een fotokopie hebt van je paspoort en bewaar deze los van je paspoort

Ook is het belangrijk dat je je niet gaat verzetten bij een overval of beroving. Het beste wat je kan doen is je bezittingen afgeven wanneer je slachtoffer bent. Doe je dit niet en ga je je verzetten, dan zal dit vaak leiden tot meer geweld.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +