Reisadvies Indonesië: Lees hier meer over de coronaregels!

Reisadvies Indonesië: Lees hier meer over de coronaregels!

Reisadvies Indonesië, Covid update

Geupdate op - Veranderd: 30-08-2022

Reisadvies indonesie, geüpdate met coronamaatregelen in indonesie

Het reisadvies voor Indonesië is geel en een klein deel oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het rode gebied. Er zijn inreisvoorwaarden om Indonesië in te mogen reizen. Lees hierover meer in de rubriek Corona en gezondheid.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar de vulkanen Mount Merapi in de provincie Midden-Java en Mount Agung op het eiland Bali. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
 • Gaat u toch naar deze vulkanen? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de centrale hooglanden in de provincie Papoea en West-Papoea, de gebieden (kabupaten) Sigi en Parigi Moutong en de gebieden rond het meer van Tentena en Poso in de provincie Midden-Sulawesi. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar deze oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u  goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over de inreisvoorwaarden en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Indonesië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

De Republiek Indonesië is een land dat te vinden is in Azië. Het land is de grootste eilandstaat van de wereld, omdat hij bestaat uit een archipel van maar liefst 16.056 eilanden waarvan er zo’n 6000 bewoond worden. De overheid van Indonesië gaat zelf echter uit van 2342 bewoonde eilanden. De grootste eilanden binnen de archipel zijn Java, Borneo, Sumatra, Celebes en Nieuw-Guinea.

Indonesië grenst aan Oost-Timor, Papoea-Nieuw-Guinea en Maleisië. Daarnaast wordt het land nog omringd door de Filipijnen, Singapore, Brunei, Australië en Nicobaren, dat door India bestuurd wordt. Indonesië heeft een oppervlakte van 1.904.569 vierkante kilometer en heeft daarnaast ruim 267 miljoen inwoners. Hiermee is het qua inwoneraantal het derde grootste land van de wereld. De hoofdstad van het land is Jakarta, te vinden op het eiland Java.

Moet jij binnen korte tijd naar Indonesië toe, dan is het aan te raden eerst dit artikel te lezen. Je bent dan volledig op de hoogte van de corona maatregelen van het land, en wel reisadvies er wordt gehanteerd.

Corona maatregelen Indonesië

Het uitgangspunt in Indonesië is nog steeds om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Ook moet je nog steeds 1,5 meter afstand houden en regelmatig je handen wassen. Het dragen van een mondkapje is ook nog steeds verplicht.

Momenteel zijn alle scholen, toeristische attracties, sportfaciliteiten en recreatieplekken gesloten en worden huwelijken, conferenties en seminars niet toegelaten. Wat betreft de horeca is het zo dat zij maximaal 25% van de plekken mogen gebruiken. Wel zijn take-out diensten mogelijk. Het openbaar vervoer mag maar 50% van de capaciteit gebruiken.

Verder zijn er per regio nog verschillende voorzorgsmaatregelen getroffen. Hierbij kun je denken aan:

 • De capaciteit in lokale ziekenhuizen verhogen om te testen en in isolatie te gaan
 • De impact op de economie minimaliseren
 • Scholen zijn gesloten in Jakarta sinds maart
 • Alle bezienswaardigheden en publieke plekken zoals musea, zijn gesloten

Inreisbeperkingen

Voorlopig geldt er een algemeen inreisverbod voor alle niet-inwoners van Indonesië, vanuit alle landen. Wel zijn hierop een paar uitzonderingen te vinden. Zo zijn onderstaande reizigers vrijgesteld van het besluit, waardoor ze wel toegang hebben tot Indonesië:

 • Houders van visa, ongeacht of dit diplomatiek, bezoek of officieel is
 • Mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning
 • Houders van verblijfskaarten KITAS en KITAP
 • Alle geregistreerde lucht en zee bemanningen
 • Mensen in het bezit van een APEC business reiskaart
 • Personen met de Indonesische nationaliteit
 • Reizigers vanuit China, Zuid-Korea, Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten.

Vertrek je naar Indonesië, dan moet je in totaal drie keer een pcr test doen. De eerste dien je maximaal 72 uur voor vertrek te doen, deze moet je ook kunnen tonen bij het boarden. Vervolgens dien je binnen 24 uur na aankomst in Indonesië een tweede test te doen. Ook ben je dan verplicht 14 dagen in quarantaine te gaan. Op de vijfde dag in quarantaine doe je dan de derde pcr test. Wanneer deze negatief is, is je quarantaineperiode voorbij.

Heb je een Indonesische nationaliteit, dan word je in quarantaine geplaatst in een hotel die door de overheid is aangewezen. Buitenlanders hebben de keuze uit een aantal hotels, maar dienen wel op eigen kosten in quarantaine te gaan.

Reisadvies pcr test Indonesië

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Indonesië weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Indonesië. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Indonesië in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Indonesië terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Indonesië op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Indonesië.

De veiligheidsrisico’s in Indonesië

Er zijn een aantal gebieden te vinden in het land waar je beter niet heen kunt reizen. Doe je dit wel, dan kan de ambassade je minder goed of helemaal niet helpen wanneer er problemen zijn. Het is belangrijk dat je niet naar het gebied rondom de vulkanen Mount Merapi op Java, en Mount Agung op Bali gaat. Deze vulkanen zijn nog actief, en je mag van de autoriteiten dan ook niet binnen een straal van 10 kilometer rondom de vulkaan komen.

Ook de vulkaan Soputan is onveilig. Deze is in 2018 uitgebarsten en je mag dan ook niet binnen een straal van 6,5 kilometer rondom de vulkaan komen van de autoriteiten.

Daarnaast zijn er nog een aantal steden die vallen in het oranje gebied; dit wil zeggen dat je hier alleen heen moet reizen wanneer het echt niet anders kan. Deze steden zijn:

Papua en West Papua – In Puncak Jaya en Intan Jaya kunnen gewapende aanvallen en geweld voorkomen, voor tussen de onafhankelijkheidsbeweging en de autoriteiten. Ook zijn er bij de Freeport-mijn regelmatig veiligheidsincidenten. Er zijn sinds 2019 kansen op demonstraties. Vermijd deze, evenals contacten met groepen die behoren tot de onafhankelijkheidsbeweging.

Centraal Sulawesi – In 2018 zijn de plaatsen Palu, Donggala en Sigi getroffen door een aardbeving en een vloedgolf. Dit gebied is dan ook nog in wederopbouw. Daarnaast is het tussen het meer van Tentena en de stad Poso onrustig door veiligheidsincidenten.

Aceh provincie – In deze provincie wordt de Sharia-wet toegepast. Het is dan ook belangrijk dat je niet gaat gokken, geen alcohol drinkt, gepaste kleding draagt en onderlinge aanraking in het openbaar te vermijden. Ook is dit de enige provincie waar homoseksualiteit strafbaar is.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +