Het reisadvies en de coronaregels van Iran lees je hier!

Het reisadvies en de coronaregels van Iran lees je hier!

Reisadvies Iran, nieuwe maatregelen

Gecheckt op - Aangepast: 13-06-2022

Reisadvies iran, geüpdate met coronamaatregelen in iran

De kleurcode van Iran is oranje en rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • Het is te gevaarlijk om naar de eilanden Abu Musa en Tumb en de grensgebieden met Afghanistan, Pakistan en Irak te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • In rode gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
 • In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Iran? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit Iran? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

De Islamitische Republiek Iran ligt in het westen van Azië. Het land ligt in het Midden-Oosten en grenst aan Irak, Turkije, Azerbeidzjan, Armenië, Afghanistan, Pakistan en Turkmenistan. Daarnaast vind je in het zuiden de Perzische Golf en de Golf van Oma, en in het noorden de Kaspische Zee. Deze zee wordt gedeeld met Azerbeidzjan, Turkmenistan, Kazachstan en Rusland.

Het land heeft een oppervlakte van 1.628.750 vierkante kilometer en telt ruim 84 miljoen inwoners. De hoofdstad is Teheran, waar meer dan 10 miljoen mensen wonen. Dit is ook direct het culturele, industriële en commerciële centrum van het hele land. Ga jij binnenkort naar Iran toe? Lees dan eerst dit artikel om op de hoogte te zijn van het reisadvies en de corona maatregelen.

Corona maatregelen Iran

Hoe erg het coronavirus aanwezig is en wat de maatregelen genomen door de autoriteiten exact zijn, veranderd per provincie en zelfs per stad. Het kan dus goed zijn dat er in de ene provincie veel minder maatregelen zijn dan in een andere provincie, omdat het coronavirus daar beter onder controle is. Het is dan ook verstandig je te laten informeren door de lokale autoriteiten.

Naar de maatregelen die per provincie en per stad gemaakt kunnen worden, heeft de Iraanse overheid ook landelijke maatregelen ingesteld om de verspreiding van corona te beperken. Zo zijn momenteel alle scholen en universiteiten gesloten, net als alle niet-noodzakelijke winkels. De noodzakelijke winkels zijn open tot 21:00 uur.

Alle geplande sportevenementen zijn afgelast, maar ook bruiloften, rouwceremonies e.a. zijn verboden. Dit geldt ook voor deelname aan grote bijeenkomsten. Voor wat betreft het vrijdagmiddaggebed in de moskee is deze opgeschort in sommige provincies.

Het is niet toegestaan te reizen tussen grote steden, en van 21:00 uur tot 4:00 uur is het sowieso verboden met de auto op stap te gaan. Als laatste ben je verplicht een mondkapje te dragen in alle publieke ruimtes én op straat, en moet je in het openbaar vervoer, taxi’s of andere gelegenheden naast een mondkapje ook handschoenen dragen.

Houd er daarnaast rekening mee dat de toegang tot medische voorzieningen moeilijker kan zijn dan normaal, echter verschilt dit per stad en per provincie.

Inreisbeperkingen Iran

Belangrijk om te weten, is dat de landsgrenzen tussen Iran en verschillende buurlanden voor het grootste gedeelte gesloten zijn. Reis je met de auto naar Iran, dan kun je dus niet over die grenzen heen wanneer je het land wilt verlaten.

Verder heb je altijd een negatieve pcr test Iran nodig wanneer je naar het land toe wilt. Daarnaast moet je bij aankomst op het vliegveld nogmaals een test af laten nemen. Deze dient ook direct afgerekend te worden, wat je 40 USD kost. Er is op Schiphol een pinautomaat aanwezig waarbij je USD cash op kunt nemen. De uitslag van de test die gedaan wordt op het vliegveld van Iran moet je in thuisquarantaine afwachten.

Ook is het zo dat er slechts beperkte internationale vluchten naar en van Iran worden uitgevoerd. Qatar Airways voert wel commerciële vluchten uit, maar Iran Air laat alleen speciale reizigers toe.

Reisadvies pcr test Iran

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Iran weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Iran. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Iran in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Iran terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Iran op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Iran.

Reis niet naar onveilige gebieden

Er is sprake van politieke spanningen tussen Iran en andere landen in de regio, en het is dus aan te raden niet naar onveilige gebieden te reizen. Doe je dit wel en er gebeurt iets, dan is de kans groot dat de ambassade je niet kan helpen.

Reis daarom ook niet naar het grensgebied met Afghanistan en Pakistan, tot 50 kilometer vanaf de grens. Er zijn in dit gebied drugsbendes actief, net als de radicale islamitische beweging Jundallah. In het verleden zijn hier aanslagen geweest en de veiligheidsmaatregelen zijn hier verhoogd door de Iraanse autoriteiten. Ga ook niet naar het grensgebied met Irak, tot 10 kilometer vanaf de grens, want hier zijn mijnen te vinden.

Ook is het zo dat aanslagen op bijvoorbeeld militaire parades voor kunnen komen in Iran. Het is dan ook verstandig dit soort evenementen te vermijden en altijd alert te zijn voor aanslagen rondom overheidsgebouwen.

In de grote steden komt tassenroof door jongeren voor. Ze rijden op een motor en proberen je tas af te pakken. Daarom is het aan te raden je geld, creditcards en documenten op je lichaam te dragen. Kijken daarnaast in de hoofdstad uit voor nepagenten, deze zijn vooral te vinden rondom de populaire hotels. Wanneer je wordt aangesproken door een agent vraag dan altijd om zijn ID-bewijs, lever niet zomaar je paspoort of geld in en stap zeker niet bij hem in de auto.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +