Reisadvies Japan: Lees hier alles over de coronaregels!

Reisadvies Japan: Lees hier alles over de coronaregels!

Reisadvies Japan Corona update

Gecheckt op Veranderd op datum: 20-07-2022

Reisadvies japan, geüpdate met coronamaatregelen in japan

Japan opent langzaam de grenzen voor toeristen. Toeristen uit de ‘blauwe lijst’-landen waaronder ook Nederland kunnen alleen via georganiseerde reisgroepen Japan inreizen. U kunt dus niet als individuele toerist naar Japan reizen. Lees meer over deze voorwaarden in de rubrieken Reischecklist Japan en Corona en gezondheid. Het reisadvies voor Japan is voor het grootste deel groen met een klein deel rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het rode gebied. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit betekent.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar het zuidoosten van de stad Fukushima zoals de plaatsen Futaba, Iitate, Katsurao, Minamisoma, Namie, Okuma en Tomioka. Door het ongeluk in 2011 met de Fukushima Daiichi Nuclear Power Station is het te gevaarlijk om daarheen te reizen. De toegang tot een aantal gebieden met een hoge radioactieve straling is verboden.
 • Gaat u toch naar het zuidoosten van de stad Fukushima? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Groen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Japan is voor het grootste deel groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die in Nederland.
 • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in het land? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in Japan bent.
 • Vertrekt u uit Japan? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Japan is zowel een land als eilandstaat ten oosten van het Aziatische continent. Japan wordt gevormd door maar liefst 6852 eilanden die te vinden zijn in de Grote Oceaan. De grootste eilanden hiervan zijn Hokkaido, Kyushu, Shikoku en Honshu. Het land heeft een oppervlakte van 377.930 vierkante kilometer en heeft ruim 125 miljoen inwoners. De hoofdstad en tevens grootste stad van Japan is Tokio. Hier zijn 40 miljoen inwoners te vinden waardoor het de op één na grootste metropool van de wereld is. Moet jij binnenkort naar Japan toe, lees dan eerst dit artikel om meer te weten te komen over de corona maatregelen en of een pcr test Japan verplicht is bij aankomst.

Corona maatregelen Japan

Het is belangrijk dat je minimaal 2 meter afstand houdt en dat je drukke plaatsen vermijdt. Daarnaast doe je er goed aan kleine ruimtes met onvoldoende luchtcirculatie niet binnen te treden en is het verplicht een mondkapje te dragen op openbare plekken en in het openbaar vervoer.

Wanneer je moet werken in Japan doe je er goed aan dit zoveel mogelijk vanuit huis te doen en niet naar de werkplek toe te gaan. Ook is het aan te raden zoveel mogelijk buiten de spitsuren te reizen wanneer je met het openbaar vervoer moet.

En uiteraard was je regelmatig voor minstens 30 seconden je handen, nies en hoest je in de binnenkant van je elleboog en snuit je je neus in een papieren doek die je daarna direct weggooit.

Inreisbeperkingen Japan

Voor reizigers vanuit Nederland geldt er momenteel een inreisverbod en de visumvrijstelling is tijdelijk opgeschort. Kom je in Japan aan zonder visum, dan wordt je de toegang geweigerd. Heb je een geldige verblijfsvergunning voor Japan met een geldige Japans inreisvergunning, dan kun je het land verlaten en terugkeren. Wel gelden hier speciale voorwaarden voor.

Reizigers die Japan wel in mogen zijn verplicht een negatieve pcr test te tonen bij aankomst. Deze mag niet ouder zijn dan 72 uur voor vertrek. Zodra je aankomt krijg je daarnaast een nieuwe pcr test en ga je 14 dagen in quarantaine. Dit gebeurt in een faciliteit die door de lokale overheid is aanwezen, op kosten van de overheid. Op de 3e dag van je quarantaine krijg je weer een pcr test. Is de uitslag hiervan negatief, dan mag je de faciliteit verlaten en de resterende dagen in thuisquarantaine doorbrengen.

Reisadvies pcr test Japan

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Japan weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Japan. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Japan in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Japan terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Japan op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Japan.

Lees ook het reisadvies van Ivoorkust

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +