Reizen naar Kenia: Reisadvies en de coronaregels lees je hier!

Reizen naar Kenia: Reisadvies en de coronaregels lees je hier!

Reisadvies Kenia - nieuwe maatregelen

Geverifieerd op Laatste wijziging reisadvies op datum: 16-08-2022

Reisadvies kenia, geüpdate met coronamaatregelen in kenia

Op 9 augustus 2022 zijn in Kenia verkiezingen gehouden. De Keniaanse verkiezingscommissie heeft 15 augustus 2022 de uitslag van de presidentiële verkiezingen bekendgemaakt. Komende dagen kunnen politieke bijeenkomsten en demonstraties zijn waarbij geweld kan ontstaan. Vermijd plekken waar demonstraties, politieke bijeenkomsten en protesten kunnen voorkomen. Komt u hierin terecht? Verlaat deze dan direct. Zie voor meer informatie de rubriek Veiligheidsrisico’s. De kleurcode voor Kenia is voor het grootste deel geel met een deel oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Reis niet naar de districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir. Reis ook niet naar het vasteland van het district Lamu en het eiland Kiwayu en de grensgebieden met Somalië. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar oranje gebied op vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dat uw eigen verantwoordelijkheid en bereid u goed voor.
 • In rode en oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • De kleurcode voor een groot deel van Kenia is geel. U kunt reizen naar geel gebied. Maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona.
 • Naar Kenia? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Verblijft u in Kenia? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.       
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Republiek Kenia is een staat is het oosten van Afrika, grenzend aan Ethiopië, Somalië, Tanzania, Oeganda en Zuid-Soedan. Ook grenst de staat aan het Victoriameer en de Indische Oceaan. Kenia heeft een oppervlakte van 591.958 vierkante kilometer en telt ruim 53 miljoen inwoners. De hoofdstad van Kenia is Nairobi, waar 3,5 miljoen inwoners te vinden zijn. Ga je richting Kenia dan doe je er goed aan dit artikel door te lezen om meer te weten te komen over de maatregelen die getroffen zijn om corona te beperken. Ook lees je of een negatieve pcr test Kenia verplicht is.

Maatregelen Kenia

Er zijn door de lokale overheid verschillende maatregelen getroffen om de verspreiding van corona tegen te gaan. Zo geldt er in het hele land een avondklok van 22:00 tot 4:00 en is de horeca gesloten. Wel is het mogelijk eten af te halen.

Uiteraard moet je voldoende afstand tot andere mensen houden en is het dragen van een mondkapje in alle openbare ruimtes verplicht. Dit geldt ook voor mensen die reizen met het openbaar vervoer. Verder was je je handen regelmatig, nies en hoest je in de binnenkant van je elleboog en gebruik je voor het snuiten een papieren doek die je daarna meteen weggooit.

Moet je naar de regio’s Nairobi, Kajiado, Kiambu, Machakos of Nakuru? Hier geldt een lockdown. Naast de avondklok van 20:00 tot 4:00 uur mag je je alleen binnen dit aaneengesloten gebied verplaatsen en de regio’s niet verlaten.

Reisbeperkingen corona

Wanneer je aankomt op het vliegveld van Kenia moet je in het bezit zijn van een geldige negatieve pcr test die niet ouder is dan 4 dagen. Daarnaast moet je temperatuur bij aankomst ook lager zijn dan 37,5 graden. Ontwikkel je symptomen tijdens de vlucht of bij aankomst, dan moet je in quarantaine.

Ook moet je voor vertrek verplicht het Travelers Health Surveillance Form invullen. Hierbij krijg je een QR code die je bij aankomst moet laten zien. Vervolgens kun je de volgende 14 dagen verzoeken ontvangen van het Ministerie van Gezondheid via een speciale app, om informatie te delen over je gezondheid. Het formulier zal worden gebruikt wanneer je tijdens de vlucht symptomen hebt ontwikkeld. In dat geval moeten de 2 rijen om jou heen ook verplicht 2 weken in quarantaine.

Denk er als laatste aan dat al je vaccinaties in orde zijn. Zorg ervoor dat je het vaccinatieboekje bij je hebt. De vaccinatie tegen gele koorts is verplicht bij aankomst in Kenia, wanneer je uit een land komt waar deze koorts voorkomt.

Reisadvies pcr test Kenia

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Kenia weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Kenia. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Kenia in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Kenia terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Kenia op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Kenia.

Lees ook het reisadvies van Japan

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +