Coronaregels Kreta: Alles over corona en het reisadvies!

Coronaregels Kreta: Alles over corona en het reisadvies!

Reisadvies Kreta - update i.v.m corona

Gecontroleer op - Gewijzigd op 28-07-2022

Reisadvies kreta, geüpdate met coronamaatregelen in kreta

Het reisadvies voor Kreta is groen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Groen

Kreta is het grootste eiland dat Griekenland heeft, en staat op de vijfde plek van grootste eilanden in de Middellandse Zee. Samen met een aantal kleine eilanden vormt Kreta de meeste zuidelijke regio van Griekenland. Het eiland heeft een oppervlakte van 8.336 vierkante kilometer en heeft ongeveer 620.000 inwoners. De hoofdstad van Kreta is Iraklion, die zo’n 175.000 inwoners telt. Ga jij binnenkort op vakantie Kreta corona? Lees dan zeker dit artikel om meer te weten te komen over de maatregelen en of een coronatest Kreta verplicht is.

Regels Kreta corona virus

De regering van Griekenland heeft verschillende maatregelen genomen om zo de verspreiding van het coronavirus in Kreta te beperken. De coronaregels in Kreta zijn gelijk aan die van Griekenland. Zo is er in Kreta een avondklok van 21:00 tot 5:00 uur en mag je alleen naar buiten gaan wanneer je een goede reden hebt. Denk bijvoorbeeld aan doktersbezoek, boodschappen of het uitlaten van je huisdier. Wanneer je dit wil gaan doen moet je een sms sturen met opgave van reden. Ook wanneer je gaat winkelen ben je verplicht dit te doen. Verder zijn restaurants en andere horecagelegenheden dicht, maar mogen wel afhaal- en bezorgservice verlenen. Het reizen tussen verschillende regio’s is eveneens verboden.

Daarnaast geldt er op Kreta en in alle andere delen van Griekenland een mondkapjesplicht. Deze moeten in alle openbare ruimtes zowel binnen als buiten gedragen worden. Volg je deze coronaregel niet op, dan kun je een boete van 300 euro krijgen.

Controle reizen naar Kreta

Reis je naar Kreta, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien die maximaal 72 uur voor binnenkomst is afgenomen. Wanneer je volledig bent gevaccineerd hoef je geen negatieve test te laten zien, maar dan moet je wel kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent. Daarnaast moet je ten minste 24 uur van tevoren een elektronisch PLF formulier invullen. Bij het invullen hiervan krijg je een QR-code, die je nodig hebt om Kreta binnen te komen. Tevens is het mogelijk dat je op het vliegveld gecontroleerd wordt op symptomen door middel van een warmtecamera of thermometerpistool.

Naar Kreta in Coronatijd, Check de vlog van Eva

Vlog Kreta vakantie tijdens corona – 7 augustus 2020

Reisadvies Kreta

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve covid-test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Lees ook het reisadvies van Kroatië

Kom je vanuit Kreta weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Kreta. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Kreta in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Van Kreta naar Nederland reizen

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Kreta terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Kreta op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Kreta.

One Response

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +