Reizen naar Kroatië: De pcr test en coronaregels op een rij

Reizen naar Kroatië: De pcr test en coronaregels op een rij

Reisadvies Kroatië update

Geverifieerd op Laatste wijziging reisadvies: 04-08-2022

Reisadvies kroatie, geüpdate met coronamaatregelen in kroatie

Het reisadvies voor Kroatië is groen met oranje delen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Groen

 • De kleurcode van het reisadvies voor het grootste deel van Kroatië is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die in Nederland.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Voor sommige gebieden in de binnenlanden en de bergen in Kroatië geldt een oranje reisadvies. Er liggen hier nog niet geruimde mijnen. Dit betekent dat het niet veilig is om naar deze gebieden met vakantie te gaan. 
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Kroatië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

De Republiek Kroatië is een land in het zuidoosten van Europa, welke grenst aan Hongarije, Slovenië, Montenegro, Bosnië en Servië. Ook ligt het land in het westen aan de Adriatische Zee. Het land heeft een oppervlakte van 56.594 vierkante kilometer en heeft ongeveer 4,2 miljoen inwoners. De hoofdstad is Zagreb, andere grote en belangrijke steden zijn Rijeka, Split en Osijek. Ga jij binnenkort naar Kroatië toe, dan is het verstandig eerst dit artikel door te lezen. Zo weet je wat de maatregelen zijn en of een pcr test Kroatië verplicht is.

Het coronavirus in Kroatië

Er zijn in Kroatië verschillende maatregelen genomen om het virus zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast is het belangrijk dat je je bij de lokale gezondheidsautoriteiten meldt wanneer je klachten of symptomen hebt die vergelijkbaar zijn met het coronavirus. Het is dan ook verstandig je op dat moment te laten testen en contact met anderen te vermijden totdat je de uitslag hebt. Wanneer de uitslag positief is moet je de adviezen opvolgen van de autoriteiten. Dit houdt ook in dat je verplicht kunt worden in isolatie te gaan, houd er ook rekening mee dat andere reisgenoten dit misschien ook moeten.

Toeristen zijn toegestaan in Kroatië, maar je moet hierbij wel een negatieve pcr test kunnen laten zien. Deze moet getoond worden zodra je het land binnenkomt. Daarnaast is het advies aan reizigers om je voor vertrek te registeren door middel van en registratieformulier, om de grensprocedure te verkorten. Dit kan via www.entercroatia.mup.hr.

Verder moet je natuurlijk hoesten en niezen is de binnenkant van je elleboog, je neus snuiten in een papieren doek en 1,5 meter afstand houden. Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle openbare gebouwen, winkels en het openbaar vervoer. Ook is het dragen van een mondkapje buiten verplicht op plekken waar het niet mogelijk is om de 1,5 meter afstand te bewaren.

De maximale groepsgrootte is 25 personen, dit mag alleen buiten. Het openbaar vervoer rijdt en ook de ferry’s varen volgens de normale regeling. Tankstations, winkels, hotels, campings, stranden, musea, theaters, bioscopen en attractieparken zijn gewoon open. Restaurants zijn daarentegen niet open, alleen de terrassen van cafés zijn open.

Wanneer jij je niet aan één of meerdere maatregelen houdt kun je hier een flinke boete voor krijgen. De bedragen van boetes kunnen namelijk oplopen van 1050 euro tot en met maar liefst 15.800 euro.

Inreisbeperkingen Kroatië

De grenzen van Kroatië zijn open, maar er zijn wel bepaalde voorwaarden waar jij je aan dient te houden. Moet je voor een noodzakelijke reis naar Kroatië toe, dan moet je bij aankomst een negatieve pcr test kunnen laten zien. Deze mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. Daarnaast is het ook mogelijk in het land zelf een pcr test te ondergaan, de kosten hiervan betaal je zelf. Ook ben je dan verplicht in quarantaine te gaan toto het negatieve resultaat binnen is.

Wanneer je op doorreis bent moet je verplicht in quarantaine wanneer je het land niet binnen 12 uur na binnenkomst alweer verlaat. Dit geldt ook voor transportpersoneel.

Reisadvies pcr test Kroatië

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Kroatië weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Kroatië. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Kroatië in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Kroatië terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Lees ook het reisadvies van Mykonos

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +