Reisadvies Libanon nieuwe maatregelen
Geupdate op Laatste aanpassing reisadvies: 26-07-2022
Door de hoge temperaturen breekt er regelmatig brand uit in de silo’s in de haven van Beiroet. De stevigheid van de silo’s die eerder door de explosie van 4 augustus 2020 zijn verzwakt, raakt hierdoor nog verder in gevaar. Een (gedeeltelijke) instorting is mogelijk. De rook en het stof die bij instorting vrijkomen, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid omdat zij schimmels kunnen bevatten van het rottende graan in de silo’s. Lees meer hierover in de rubriek Veiligheid. Het reisadvies voor Libanon is geel, oranje en rood. Door de ernstige economische crisis in het land neemt de armoede en criminaliteit in Libanon toe. Er is niet altijd voldoende brandstof (benzine, diesel, gasflessen). Er is een tekort aan medicijnen en ziekenhuizen kunnen niet altijd passende zorg verlenen. In heel Libanon komen regelmatig wegblokkades voor. Protesten en demonstraties kunnen uit de hand lopen. Vermijd protesten, grote groepen mensen en wegblokkades. Zorg dat u vooraf op de hoogte bent van de lokale situatie en volg de instructies op van de lokale autoriteiten. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Rood: niet reizen
- Reis niet naar de grensgebieden in het noorden en oosten van Libanon, in de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet en in de Palestijnse vluchtelingenkampen. Reis niet via Libanon naar Syrië. Het reisadvies voor Syrië is rood. Het is te gevaarlijk om naar deze gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar de grensgebieden in het noorden en oosten van Libanon, in de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet en in de Palestijnse vluchtelingenkampen? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is in het deel van de Bekaa-vallei dat oranje gekleurd is, ten zuiden van de Litani-rivier en naar de stad Tripoli. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u daar voor uw werk moet zijn.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar de rest van Libanon. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Libanon? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Libanon is een redelijk klein en dichtbevolkt land aan de oostkust van de Middellandse Zee in Azië. Het land behoort tot de Arabische Liga en grenst in het zuiden aan Israël, en in het oosten en noorden aan Syrië. Het land heeft een oppervlakte van 10.452 vierkante kilometer, en 5,5 miljoen inwoners. De hoofdstad is Beiroet en het land is een parlementaire democratie, waarin voornamelijk Islamieten leven, maar ook Christen en Druzen, een religieuze gemeenschap. Moet je binnenkort naar Libanon toe? Lees dan eerst dit artikel door om te kijken wat de corona regels zijn en of je een pcr test Libanon nodig hebt.
Coronamaatregelen Libanon
Wanneer je van plan bent naar Libanon te reizen, moet je eerst een pcr test doen. Deze moet uiterlijk 96 uur voor vertrek genomen. Ben je echter 15 dagen voor je aankomst in Libanon al volledig gevaccineerd? Dan is het ook voldoende je vaccinatiebewijs te laten zien in plaats van een pcr test.
Daarnaast is het nodig dat je het airport tracking registration formulier invult. Deze die je bij het inchecken en na aankomst in de luchthaven te laten zien. Ook ben je verplicht op de luchthaven van Beiroet een 2e pcr test te doen, ook wanneer je al gevaccineerd bent. Vervolgens dien je de covid tracking applicatie te activeren en in thuisquarantaine te gaan. Na zeven dagen doe je vervolgens een derde pcr test.
Ben je in Libanon en ga je voor maximaal 1 week reizen? Dan hoef je geen pcr test te doen voordat je weer teruggaat naar Libanon. Wel moet je na aankomst op de luchthaven weer een test doen en ga je in thuisquarantaine tot de uitslag bekend is. Verder is het goed om te weten dat je een ziektekostenverzekering moet hebben die eventuele medische behandelingen van het coronavirus volledig dekt.
Maatregelen in Libanon
Uiteraard zijn er ook in Libanon maatregelen getroffen om zo het coronavirus onder controle te krijgen. Er is een avondklok van kracht, maar de tijden hiervan kunnen wijzigen. Het is dus verstandig dit na te vragen, zodat je weet wanneer je de straat niet op mag.
Ook geldt er een 24-uurs uitgaansverbod tijdens twee islamitische feestdagen. Tijdens Eid Al Fitr (12-05-2021 en 13-05-2021) en tijdens Eid Al Adha (20-07-2021 en 21-07-2021) is het verboden naar buiten te gaan voor 24 uur. Je mag dan alleen de straat op wanneer dit noodzakelijk is, dit kan echter alleen met toestemming. Die kun je online aanvragen. Ook wanneer je naar een groot winkelcentrum of grote supermarkt toe wilt, heb je toestemming nodig.
Reisadvies pcr test Libanon
Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.
Kom je vanuit Libanon weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Libanon. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.
Regels tijdens thuisquarantaine
Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.
In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.
Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Libanon in thuisquarantaine zit:
- Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
- Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
- Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
- Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
- Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
- Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
- Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.
Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.