Wat is het reisadvies Liberia? Lees alles over de coronaregels!

Wat is het reisadvies Liberia? Lees alles over de coronaregels!

Reisadvies Liberia - update i.v.m corona

Gecontroleer op - Veranderd op 01-04-2022

Reisadvies liberia, geüpdate met coronamaatregelen in liberia

De kleurcode van Liberia is voor het grootste deel geel en een klein deel oranje. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar een oranje gebied op vakantie te gaan. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Ivoorkust. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens moet zijn.
 • Gaat u toch naar een oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
 • In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode van het reisadvies voor Liberia is geel. U kunt reizen naar geel gebied, maar let op: er zijn risico’s en er gelden inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona. 
 • Naar Liberia? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Verblijft u in Liberia? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Republiek Liberia is een land aan de westkust van Afrika. Het land is gesticht door ex-slaven uit de Verenigde Staten die waren teruggekeerd, en is momenteel één van de armste landen op aarde. Het land heeft een oppervlakte van 111.369 vierkante kilometer en ruim 5 miljoen inwoners. Hiervan wonen er ongeveer een miljoen in de hoofdstad Monrovia. Moet je binnenkort naar Liberia toe, lees dan eerst dit artikel om erachter te komen of een coronatest Liberia nodig is en wat de maatregelen zijn.

Inreisbeperkingen van Liberia

Voordat je naar Liberia vertrekt moet je de Lib mobile travel app downloaden, welke voor Android en Apple beschikbaar is. daarnaast ben je verplicht voor je aankomst een gezondheidsformulier in te vullen.

Voor vertrek moet je ook een negatieve pcr test kunnen laten zien. Deze mag niet ouder zijn dan 96 uur. Heb je bij het inchecken van het vliegtuig geen negatieve test bij je, dan kan je de toegang worden geweigerd. Kom je aan op het vliegveld van Monrovia, dan moet je opnieuw een pcr test doen, waarbij de kosten volledig voor jezelf zijn.

Goed om rekening mee te houden is dat de landsgrenzen met Sierra Leone, Guinee en Ivoorkust zijn gesloten voor alle reizigers. Je kan hier dus niet heen vanuit Liberia.

Reisadvies pcr test Liberia

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Liberia weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Liberia. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Liberia in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Liberia terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Uiteraard dien je er daarnaast op te letten dat je regelmatig je handen wast, je neus in een papieren zakdoek snuit en deze direct weggooit, en dat je hoest in de binnenkant van je elleboog. Na het snuiten of hoesten was je ook je handen. Krijg je corona klachten, dan dien je direct contact op je te nemen met je arts, of een pcr test afspraak te maken bij de GGD.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +