Duidelijk reisadvies voor Mallorca inclusief de coronaregels

corona maatregelen Mallorca

Reisadvies Mallorca, nieuwe maatregelen

Geverifieerd op 21-10-2021 - Laatste verandering reisadvies op 21-10-2021

šŸ‘‰Corona-ready BoekenšŸ‘ˆ

Reisadvies mallorca, geĆ¼pdate met coronamaatregelen in mallorca

De kleurcode voor de Canarische eilanden, behalve voor La Palma, is vanaf 22 oktober 2021 groen. De kleurcode voor het eiland La Palma blijft oranje. De Spaanse regering heeft La Palma uitgeroepen tot rampgebied. Op het Spaanse Canarische eiland La Palma heeft er een vulkaanuitbarsting plaatsgevonden. Vermijd La Palma en volg de instructies van de lokale autoriteiten. Vanaf 22 oktober 2021 hoeft u geen coronabewijs te laten zien bij terugkeer vanuit de Canarische eilanden (inclusief La Palma). De kleurcode voor de rest van Mallorca blijft geel. Bij terugkeer naar Nederland vanuit het vasteland van Mallorca en de Balearen moet u wel een coronabewijs laten zien. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn risicoā€™s. Er zijn inreisregels voor reizigers uit Nederland. Lees wat dit voor u betekent.

 • U kunt naar Mallorca reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat ā€“ DCC). Dit kan zijn:
  • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een door de EMA of WHO goedgekeurd vaccin.
  • In geval u Ć©Ć©n dosis heeft ontvangen na herstel van COVID-19, kunt u reizen als bij de QR- code vermeld staat: 1 van 1 vaccinaties ontvangen. Let op: Reist u met een papieren vaccinatiebewijs, en er staat niet op dat u volledig gevaccineerd bent, dan is het tonen van 1 vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna niet voldoende.
  • In beide gevallen moet de laatste dosis minimaal 14 dagen voor vertrek zijn gezet.
  • Een testbewijs. Dit kan zijn:
   • Een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst, of;
   • Een negatieve antigeentest van maximaal 48 uur oud bij aankomst.
 • Een herstelbewijs. Dit document moet door een medische instantie, minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve PCR-test zijn afgegeven.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze coronadocumenten naar Mallorca reizen.
 • Reist u per vliegtuig of boot? Vul dan ook binnen 48 uur voor vertrek een online gezondheidsformulier in. Dit moet voor alle passagiers, ook voor kinderen. De QR-code die u na het invullen ontvangt, wordt gecontroleerd bij aankomst. Deze QR code moet u niet verwarren met de QR-code van de CoronaCheck-app.
 • U hoeft bij aankomst niet in quarantaine.

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen, een eilandengroep in de Middellandse Zee, maar ook van de Gymnesiae. Deze eilandengroep bestaat enkel uit Mallorca en Minorca. Het eiland hoort bij Spanje, en heeft een oppervlakte van 3640 vierkante kilometer. Mallorca is binnen de Balearen een bestuurlijke eenheid met een eigen volksvertegenwoordiging, de Eilandraad. De hoofdstad van het eiland is Palma de Mallorca, wat ook meteen de hoofdstad van de Balearen is.

Op Mallorca wonen zoā€™n 860.000 personen, maar er zijn jaarlijks veel meer mensen op het eiland te vinden. Het eiland is namelijk een erg populaire vakantiebestemming, vooral Britten en Duitsers komen hier graag. Ga jij binnen korte tijd naar Mallorca toe? Lees dan eerst dit artikel om alles te weten te komen over de coronaregels & reisadvies 2021.

Corona maatregelen Mallorca

In Mallorca zijn er verschillende coronaregels ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus stabiel te houden en, waar nodig, terug te dringen. Wel kan het zo zijn dat de maatregelen in Mallorca per regio verschillen. Kijk dit dus na voordat je op reis gaat.

Vanaf 6 jaar is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer en in alle openbare ruimtes. Dit geldt ook voor hotels, restaurants en bars in Mallorca, behalve wanneer je aan tafel zit. Op de stranden en bij het zwembad hoef je geen mondkapje op wanneer je gaat zonnen of zwemmen, maar wel wanneer jij je verplaatst.

Ook is er een avondklok ingesteld in heel Mallorca. Voor Mallorca geldt de avondklok van 23:00 uur tot 6:00 uur. Daarnaast dien je overal 1,5 meter afstand van anderen te houden en is het niet toegestaan om met meer dan 4 personen samen te komen.

Doordat autonome regioā€™s de bevoegdheid hebben aanvullende coronaregels Mallorca te nemen kan het zijn dat deze verschillen per regio. Deze informatie is op te vragen bij je reisorganisatie, de plek waar je gaat verblijven of de VVV.

10 leukste vakantiebestemmingen in Mallorca

Deze vakantievlog Mallorca is GeĆ¼pload op 3 april 2020

Reizen naar Mallorca

Wanneer je naar Mallorca op vakantie gaat is het laten zien van een negatieve corona PCR-test verplicht wanneer je met het vliegtuig of met de boot komt. Deze moet zijn afgenomen binnen 72 uur voordat je aankomt. Het certificaat dat je meeneemt moet in ieder geval voorzien zijn van je naam, het nummer van je reisdocument, contactgegevens van het testinstituut, type test en het negatieve resultaat. Daarnaast moeten de resultaten in het Engels, Spaans, Duits of Frans zijn.

Behalve de negatieve pcr test is het daarnaast voor lucht- en bootreizigers mogelijk het resultaat van een TMA of andere test mee te nemen. Een TMA is een Transcription Mediated Amplification. Daarnaast moet je bij binnenkomst ook een ingevuld ā€˜Health Control Formā€™ kunnen laten zien. Dit kan via de website van de Spaanse regering of met de App SpTH.

Dit geldt overigens alleen voor reizigers die per boot of vliegtuig komen, en niet voor reizigers die met de auto of trein komen.

Reisadvies test Mallorca

Wanneer je wilt reizen naar Mallorca, houd er dan rekening mee dat je een testbewijs moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Wanneer je terug gaat naar Nederland, is het vanaf 8 mei niet meer nodig in thuisquarantaine te gaan. Ook geldt er geen testverplichting meer wanneer je uit Mallorca komt. Vanwege de verbeterde gezondheidssituatie wordt Mallorca niet langer gezien als hoog-risicogebied. Ga je echter na Mallorca nog naar het vasteland van Spanje? Dan moet je bij terugkeer wel 10 dagen in quarantaine, waarbij jij je op de 5e dag van je quarantaine kunt laten testen.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Mallorca in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Mallorca terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel Ć©Ć©n nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Mallorca op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Mallorca.

Veiligheidsrisicoā€™s Mallorca

Er zijn criminelen actief die zich voordoen als agent, voornamelijk in Mallorca. Zo gebruiken ze trucjes om automobilisten te laten stoppen, om ze vervolgens te beroven. Dit kan bijvoorbeeld door tegen de achterkant van de auto aan te rijden of iets tegen de auto aan te gooien. Wees vooral alert op autosnelwegen en parkeerplaatsen in Noordoost Mallorca en bij de Spaans-Franse grens.

Bekijk ook eens: Zo ga je Wijs op Reis naar Spanje

Daarnaast doe je er goed aan alert te zijn op personen die jou gebaren dat er iets niet goed is met de auto. Het advies is in dit geval om door te blijven rijden en de Spaanse verkeerspolitie te bellen. Laat aan de persoon buiten duidelijk zien dat je aan het bellen bent, en geef aan de politie het kentekennummer door, in combinatie met je locatie. Wanneer het mogelijk is, maak dan ook een foto van de auto waar het kenteken op te zien is.

Wanneer je wilt stoppen om de auto te controleren op schade doe je dit op een veilige plek waar meer mensen aanwezig zijn, bijvoorbeeld een benzinestation. Wanneer je wordt achtervolgd door de criminelen moet je de auto direct vergrendelen bij stilstand, ook bij het stoplicht. Laat aan de criminelen je paspoort zien door je raam en houd contact met de politie.

Naast de nepagenten is de criminaliteit in Mallorca toegenomen. Niet enkel zakkenrollers, maar ook woning inbraken, diefstal uit hotelkamers, auto inbraken en gewapende overvallen komen steeds vaker voor. Door de onderstaande voorzorgsmaatregelen te treffen beperk je eventuele risicoā€™s zoveel mogelijk:

 • Maak gebruik van een kluis in je hotel of vakantiewoning
 • Parkeer je auto niet in afgelegen straten, en ook niet in het donker
 • Draag geen dure sierraden of horloges
 • Vermijd donkere steegjes in het donker, zeker als je alleen bent
 • Zorg ervoor dat je geld en passen verdeeld zijn zodat je niet ineens alles kwijt bent
 • Stop je portemonnee niet in je kontzak
 • Laat geen waardevolle spullen achter in de auto, op het strand of je hotelkamer
 • Wanneer je de auto parkeert, zet dan het dashboardkastje open
 • Krijg je te maken met een (gewapende) overval, verzet je dan niet en geef wat ze willen.

Natuurgeweld

Als laatste punt komen er ook regelmatig bosbranden voor in Mallorca, met name in de zomermaanden. Dit kan zorgen voor veel schade. Ook is het zo dat er door hevige regenval overstromingen plaats kunnen vinden waardoor je in een noodsituatie terecht kan komen. Door je hier op voor te bereiden kun je veel problemen voorkomen.

 1. Zorg er altijd voor dat je belangrijke documenten bij de hand hebt
  1. Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart, zowel voor jouzelf als je gezinsleden
  2. De geboorteakten van je kinderen
  3. Een geldig verblijfsdocument
  4. Huwelijksakte
  5. Vaccinatieboekje
  6. Doktersverklaring wanneer je medicatie hebt
  7. Bankgegevens en rekeningnummers
  8. Verzekeringsbewijzen van de auto, zorgverzekering en je huis
  9. Eigendomsakten van je woning of andere bezittingen

Natuurlijk neem je dit soort documenten niet mee op vakantie. Een goede optie is om hier een foto van te maken of ze in te scannen en dit naar jezelf te mail. Zo heb je ze altijd bij elkaar.

 • Maak afspraken met je reisgenoten over waar jullie verzamelen in geval van nood, of dat je zo snel mogelijk contact opneemt wanneer je mogelijk is.
 • Zorg dat je een lijst hebt met belangrijke gegevens. Denk hierbij aan:
  • Namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers van familie en belangrijke contacten
  • De frequentie van calamiteitenzenders
  • Lokale telefoonnummers van o.a. politie, huisarts en alarmnummer
  • Contactgegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde ambassade
 • Bekijk wat de lokale overheid doet bij calamiteiten
 • Maak een noodpakket

Leave a Reply