Vakantie Oostenrijk: Lees hier alles over de coronaregels!

Vakantie Oostenrijk: Lees hier alles over de coronaregels!

Reisadvies Oostenrijk - nieuwe maatregelen

Geverifieerd op , Veranderd op datum 05-08-2022

Reisadvies oostenrijk, geüpdate met coronamaatregelen in oostenrijk

Het reisadvies voor Oostenrijk is groen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Groen

De Republiek Oostenrijk is een land in het centrale deel van Europa. Het land grenst aan Zwitserland, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië en Italië. Oostenrijk ligt in de Alpen en heeft een oppervlakte van 83871 vierkante kilometer. Hiervan ligt maar 32% onder de 500 meter. De hoofdstad van het land is Wenen, wat ook de grootste stad van Oostenrijk is. Oostenrijk telt ruim 8,8 miljoen inwoners, en het merendeel hiervan spreekt Duits. Regionaal kan het ook voorkomen dat men Sloveens, Hongaars of Kroatisch spreekt.

Moet jij binnenkort naar Oostenrijk toe? Lees dan zeker eerst dit artikel om achter het reisadvies te komen. Daarnaast lees je ook direct met welke corona maatregelen je rekening moet houden, en weet je of een pcr test Oostenrijk verplicht is.

Corona maatregelen Oostenrijk

In Oostenrijk is er momenteel sprake van een gedeeltelijke lockdown. Zo geldt er een avondklok van 20:00 uur tot 6:00 uur. Ook mag je alleen je verblijfplaats verlaten voor noodzakelijke gevallen. Hotels, andere overnachtingsgelegenheden en horecagelegenheden zijn gesloten. Moet je voor je werk naar Oostenrijk, dan mag je wel ondergebracht worden. Ook is het verplicht in het openbaar vervoer, in de supermarkt en andere openbare ruimtes een FFP2-masker te dragen, en geen normaal mondkapje.

Wel is het zo dat er in bepaalde regio’s en gemeentes andere maatregelen kunnen zijn. Het is dan ook verstandig de controleren wat op jou van toepassing is op de website van de gemeente of het Bundesland waar je heen gaat.

Meld je altijd bij de lokale gezondheidsautoriteiten wanneer je klachten of symptomen hebt die lijken op corona. Het is belangrijk dat je je in dat geval laat testen en contact met anderen vermijdt tot je de uitslag binnen hebt. Is deze positief? Dan dien je de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op te volgen.

Inreisbeperkingen Oostenrijk

Wanneer je voor een noodzakelijke (werk)reis naar Oostenrijk toe moet, moet je een negatieve pcr test bij je hebben. Deze mag niet ouder zijn dan 72 uur. Ook dien je je vooraf te registreren. Deze registratie is ook direct je quarantaineverklaring. Nadat jij je hebt geregistreerd ontvang je een e-mail met de bevestiging, deze moet je bij aankomst in Oostenrijk kunnen laten zien aan de autoriteiten. Wanneer het je niet lukt voor vertrek een test te doen, moet je deze binnen 24 uur na aankomst in Oostenrijk doen.

Ook is het zo dat er een quarantaineplicht is voor reizigers uit risicolanden. Zodra je aankomt in Oostenrijk zal je 10 dagen in quarantaine moeten. Op de 5e dag mag je een pcr test doen. Wanneer deze negatief blijkt te zijn, mag je de quarantaine verlaten. Medische begeleiders, humanitaire hulpverleners en zakenreizigers zijn uitgezonderd van quarantaine, maar moeten wel altijd een negatieve pcr test of antigeentest kunnen laten zien.

Reisadvies pcr test Oostenrijk

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Oostenrijk weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Oostenrijk. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Oostenrijk in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Oostenrijk terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Oostenrijk op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Oostenrijk.

Veiligheidsrisico’s

Over het algemeen is Oostenrijk vergelijkbaar met Nederland. Let op jezelf, je familie en je eigendommen, zoals je dat in Nederland ook doet. Wel kan het zijn dat er in de wintersportgebieden lawines voorkomen. Je dient je hierbij te houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Wanneer er sprake is van veel sneeuwval kan het zijn dat wegen onbegaanbaar zijn en dat er treinen uitvallen. Het reizen kan hierdoor erg vertraagd worden. Houd rekening met onderstaande checklist voor het geval er sprake is van een noodsituatie:

 1. Zorg er altijd voor dat je belangrijke documenten bij de hand hebt
  1. Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart, zowel voor jouzelf als je gezinsleden
  2. De geboorteakten van je kinderen
  3. Een geldig verblijfsdocument
  4. Huwelijksakte
  5. Vaccinatieboekje
  6. Doktersverklaring wanneer je medicatie hebt
  7. Bankgegevens en rekeningnummers
  8. Verzekeringsbewijzen van de auto, zorgverzekering en je huis
  9. Eigendomsakten van je woning of andere bezittingen

Natuurlijk neem je dit soort documenten niet mee op vakantie. Een goede optie is om hier een foto van te maken of ze in te scannen en dit naar jezelf te mail. Zo heb je ze altijd bij elkaar.

 • Maak afspraken met je reisgenoten over waar jullie verzamelen in geval van nood, of dat je zo snel mogelijk contact opneemt wanneer je mogelijk is.
 • Zorg dat je een lijst hebt met belangrijke gegevens. Denk hierbij aan:
  • Namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers van familie en belangrijke contacten
  • De frequentie van calamiteitenzenders
  • Lokale telefoonnummers van o.a. politie, huisarts en alarmnummer
  • Contactgegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde ambassade
 • Bekijk wat de lokale overheid doet bij calamiteiten
 • Maak een noodpakket

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +