Reizen naar Pakistan: pcr test en coronaregels uitgelegd!

Reizen naar Pakistan: pcr test en coronaregels uitgelegd!

Reisadvies Pakistan, update

Gecontroleer op , Aangepast: 05-04-2022

Reisadvies pakistan, geüpdate met coronamaatregelen in pakistan

De kleurcode voor Pakistan is gedeeltelijk geel, oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis niet naar de rode gebieden. Door politieke onrust kunnen er in heel Pakistan demonstraties plaatsvinden die gewelddadig kunnen zijn. Blijf weg van samenscholingen en demonstraties. Wees voorzichtig en beperk uw verplaatsingen. Houd het lokale nieuws goed in de gaten. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor de Pakistaanse provincie Khyber-Phakhtunkhwa (KPK), het gebied dat de voormalige Federaal Bestuurde Stamgebieden (FATA) omvat, de provincie Baluchistan, het grensgebied met India, het gebied rond de bestandslijn tussen Pakistan, India en op de grens met China is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden in Pakistan te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van een groot deel van Pakistan is oranje. Dit zijn de provincies Sindh, Punjab en Jammu en Kasjmir. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden in Pakistan met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk en mogelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar Pakistan? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • De kleurcode van een klein deel van Pakistan is geel. De gele gebieden zijn: de hoofdstad Islamabad, de steden Lahore, Faisalabad en Sialkot, de hoofdwegen (M2, M3 en M11) en de toeristische gebieden in het noorden van Pakistan als u per vliegtuig daarheen reist en de reis georganiseerd is door een officiele touroperator. Dit zijn de steden Gilgit en Skardu en de Hunza Valley, evenals het National Park Deosai en de populaire trekking naar het K2 Base Camp.
 • U kunt naar deze gele gebieden reizen maar let op, de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Verblijft u in Pakistan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

De Islamitische Republiek Pakistan is een land gelegen in Zuid-Azië op het Indisch subcontinent. Het land grenst aan India, Afghanistan, China en Iran, alsook aan de Arabische Zee. Het land heeft een oppervlakte van 796.095 vierkante kilometer en telt zo’n 234 miljoen inwoners, wat betekent dat het land op de vijfde plek staat op de lijst van landen naar inwonertal. De hoofdstad van het land is Islamabad. Oorspronkelijk maakt het land deel uit van Brits-Indië samen met India en Bangladesh. Wanneer je binnenkort naar Pakistan moet is het aan te raden eerst dit artikel te lezen om meer te weten te komen over de maatregelen en of een pcr test Pakistan verplicht is.

Corona maatregelen Pakistan

Doordat er recent een stijging heeft plaatsgevonden van het aantal coronagevallen en doden, heeft de regering beperkingen aangekondigd. Alle maatregelen om het virus te beperken lees je hieronder.

 • Er zijn in gebieden met meerdere positieve gevallen Micro Smart Lockdowns opgelegd. Dit is vooral in grotere steden.
 • Pretparken en commerciële markten mogen open zijn, maar moeten om 18u sluiten.
 • Restaurants, trouwzalen en gemeenschapscentra zijn gesloten. Wel mogen ze open ze open zijn voor take-away en thuisbezorging.
 • Bioscopen zijn gesloten.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht op elke openbare plek.
 • Sport-, culturele en andere evenementen zijn verboden.
 • Een bijeenkomst is beperkt tot maximaal 50 personen.
 • Scholen zijn volledig gesloten.
 • Thuiswerken wordt geadviseerd.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er maar één overheidsziekenhuis in Pakistan is, die de behandelingen van coronapatiënten voor zijn rekening neemt. Dit zorgt ervoor dat de druk op de gezondheidszorg alleen maar meer toeneemt. Er zijn wel privéklinieken, maar zij hebben geen faciliteiten voor quarantaine. Het enige ziekenhuis waar je terecht kan is het Pakistan Institute of Medical Sciences in Islamabad.

Inreisbeperkingen Pakistan

Wanneer je naar Pakistan moet reizen moet je een gezondheidsformulier hebben ingevuld. Dit moet minimaal 48 uur voor aankomst in Pakistan gedaan zijn. Daarnaast moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien, deze mag niet ouder zijn dan 96 uur voor vertrek. Ook kan het zo zijn dat je mee moet werken aan een medische screening bij aankomst in het land.

Heb je geen symptomen dan mag je naar je verblijf toe gaan. Wel word je geadviseerd 10 dagen in quarantaine te blijven. Heb je wel symptomen, dan zal er een pcr test worden uitgevoerd. Het resultaat hiervan moet je in je verblijf afwachten in quarantaine. Is de test negatief dan hoef je niet langer in quarantaine te blijven. Is de test echter positief, dan moet je ten minste 14 dagen in quarantaine.

De grenzen met Afghanistan zijn open, maar kunnen wel weer tijdelijk gesloten worden. De grens met Iran is enkel voor de handel geopend. De grens met India is gesloten voor regulier personenverkeer maar kan wel af en toe geopend worden.

Reisadvies pcr test Pakistan

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Pakistan weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Pakistan. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Pakistan in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Pakistan terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Pakistan op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Pakistan.

Lees ook het reisadvies van Sri Lanka

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +