Benieuwd naar de coronaregels Rusland? Wij leggen het aan je uit!

Benieuwd naar de coronaregels Rusland? Wij leggen het aan je uit!

Reisadvies Rusland nieuwe maatregelen

Gecontroleer op - Gewijzigd op 18-07-2022

Reisadvies rusland, geüpdate met coronamaatregelen in rusland

De kleurcode voor het reisadvies voor Rusland is oranje en gedeeltelijk rood. Dit komt door de Russische oorlog tegen Oekraïne en de situatie die als gevolg daarvan in Rusland is ontstaan, onder meer door de internationale reactie op de oorlog en nieuwe Russische wetgeving. Zo zijn Facebook en Instagram geclassificeerd als extremistische organisaties in Rusland. Het is nog steeds toegestaan om een account te hebben en gebruik maken van de diensten, maar de berichten die worden geplaatst of geliked mogen niet in strijd zijn met de strenge Russische (nep-informatie) wetgeving. In algemene zin is het zo dat wetgeving in Rusland door de autoriteiten willekeurig kan worden toegepast. De situatie in Rusland is daardoor zeer onzeker. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en de mogelijkheden om het land te verlaten worden steeds kleiner. Ook werken internationale bankpassen niet meer in Rusland. Stel reizen naar Rusland uit. Bent u tijdelijk in Rusland en heeft u geen dwingende reden om te blijven: vertrek dan. Woont u permanent in Rusland: bedenk dan in welke situatie u (tijdelijk) wilt vertrekken en op welke manier u in dat geval het land kunt verlaten. Zorg dat alle reisdocumenten zoals paspoorten en visa van u en uw gezin in orde zijn. Daarvoor kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Moskou en het consulaat-generaal in Sint Petersburg. Wacht hier niet mee. Besluit u (voorlopig) te blijven, regel dan een noodpakket met spullen waarmee u uzelf in noodsituaties enige tijd kunt redden. Van een evacuatie door de Nederlandse overheid is geen sprake. Houd het nieuws in de gaten en wees alert. Blijf uit de buurt van eventuele opstootjes of demonstraties.

Rood: niet reizen

 • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de aan Oekraïne grenzende regio's Branskaya, Kurskaya, Belgorodkaya, Voronezhkaya en Rostovskaya. En ook voor voor Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar die gebieden te reizen. Reis ook niet naar Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar deze rode gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Rusland.

De Russische Federatie is een land dat officieel voor een gedeelte in Europa ligt, en voor een gedeelte in Azië. Echter is het vanuit politiek perspectief Europees, omdat de belangrijkste steden in dat deel liggen. De hoofdstad van Rusland ligt in dit deel en daarnaast leeft ruim 70% van de 141 miljoen inwoners in het Europese gedeelte. Moskou is de hoofdstad en is daarnaast ook de grootste stad en het economisch hart van het land. Ook de regering zetelt hier.

Het land heeft een oppervlakte van 17.098.246 vierkante kilometer, wat Rusland het grootste land ter wereld maakt. Grenzend aan het land zijn:

 • Azerbeidzjan
 • China
 • Estland
 • Finland
 • Georgië
 • Kazachstan
 • Letland
 • Litouwen
 • Mongolië
 • Noord-Korea
 • Noorwegen
 • Oekraïne
 • Polen
 • Wit-Rusland

Moet je binnenkort naar Rusland toe? Dan is het aan te raden eerst dit artikel door te nemen. Zo ben je direct op de hoogte van het huidige reisadvies, de corona maatregelen en weet je of een pcr test Rusland verplicht is.

Corona maatregelen Rusland

Er zijn door de Russische autoriteiten maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Toch lijkt dit niet heel veel meer te zijn. Er geldt nog een mondkapjesplicht in publieke ruimtes, maar verder is er al vrij veel weer normaal.

De metro’s zitten dagelijks vol en ook de restaurants en bars hebben dagelijks genoeg inloop. Hiermee lijkt het er dus op dat alles weer normaal is, en er geen sprake meer is van corona. Toch is dat niet helemaal zo. Van 1 tot en met 10 mei was iedereen verplicht vrij in Rusland. Niet alleen vanwege de feestdagen, maar ook om corona geen kans te kunnen geven. Zouden mensen niet vrij zijn tussen de twee weekenden in, dan zou er veel meer verkeer zijn naar familie toe. Dat zou vervolgens weer kunnen zorgen voor nieuwe coronameldingen, en dat is nou net wat het land niet wil.

Inreisbeperkingen Rusland

Per april 2021 worden reizigers uit bepaalde landen weer toegelaten in Rusland. Het gaat hierbij om reizigers uit onder andere:

 • Engeland,
 • Duitsland
 • Zwitserland
 • Finland
 • Griekenland
 • Servië
 • Turkije
 • Egypte
 • Japan
 • Vietnam
 • Indië
 • Syrië
 • Zuid-Korea
 • Singapore
 • Verenigde Arabische Emiraten

Wel moeten zij hiervoor een visa aanvragen, wat erg lang kan duren. Daarnaast hebben zij ook nog een ‘entry permit’ nodig. Daarnaast moet iedereen in het bezit zijn van een negatieve pcr test die niet ouder dan 72 uur mag zijn bij aankomst. Bij binnenkomst is er geen verplicht quarantaine. Wanneer je toch besmet raakt met het virus moet je vervolgens wel 14 dagen in thuisquarantaine. Russische staatsburgers kunnen zich laten testen wanneer zij in Rusland aankomen, en gaan in afwachting van de uitkomst hiervan, in thuisquarantaine.

Voor Nederlanders die voor hun werk, zoals bijvoorbeeld medisch personeel of technische dienstverlening, naar Rusland moeten, kan er een visa worden aangevraagd. Houd hierbij wel rekening met een langere verwerkingstijd.

Reisadvies pcr test Rusland

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Rusland weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Rusland. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Rusland in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Rusland terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Rusland op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Rusland.

Veiligheidsrisico’s Rusland

Wanneer je naar Rusland toe gaat is het verstandig rekening te houden met de veiligheidsrisico’s. Lang niet overal in het land is het namelijk veilig om naartoe te gaan. Zo wordt het afgeraden naar Tsjetsjenië te reizen, net als de overige gebieden van de Noord-Kaukasus. Denk hierbij aan Dagestan en Ingoesjetië. Het risico op terroristische aanslagen is hier groot, net als de kans op ontvoering, het ontploffen van mijnen, criminaliteit en gewapende conflicten.

Houd verder rekening met een mogelijke aanslag in Rusland. De afgelopen jaren zijn er een aantal terroristische aanslagen geweest, vooral in Moskou en Sint-Petersburg, maar ook in steden in het zuiden van het land. Wees dan ook op je hoede op plekken waar veel mensen komen, zoals een busstation, treinstation of vliegveld.

Ben je in Moskou of Sint-Petersburg, houd dan ook rekening met zakkenrollers en tasjesdieven. Vooral in Sint-Petersburg komen de laatste tijd meer gewelddadige straatovervallen en bedreigingen met wapens voor. Ook kan het in het uitgaansleven zo zijn dat er drugs in je drankje wordt gedaan, om je te drogeren en vervolgens te beroven.

In Moskou is het daarentegen zo dat er steeds vaker buitenlandse kentekenplaten worden gestolen. Criminelen halen deze van de auto af en stoppen vervolgens een briefje achter de ruitenwisser, waarop staat dat je ze alleen tegen betaling terug kan krijgen. Contact opnemen met de politie heeft geen zin, want deze doen hier bijna niets aan.

Specifieke tips voor Rusland

De Russische autoriteiten mogen gegevens over je belgedrag en internetgedrag via de communicatienetwerken in Rusland in de gaten houden, bewaren en analyseren. Denk hier dus aan op het moment dat je op internet gaat surfen, gaat bellen of een e-mail stuurt.

Ook is er in Rusland een wet die ‘propaganda van niet-traditionele seksuele relatie onder minderjarigen’ verbiedt. Homoseksualiteit wordt dan ook niet algemeen geaccepteerd in het land. Overtreed je deze wet, dan kun je een boete of celstraf krijgen, maar je kan ook worden uitgezet.

Zorg er als laatste voor dat je altijd voorbereid bent op een noodsituatie. Dit kun je doen door onderstaande checklist te volgen.

 1. Zorg er altijd voor dat je belangrijke documenten bij de hand hebt
  1. Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart, zowel voor jouzelf als je gezinsleden
  2. De geboorteakten van je kinderen
  3. Een geldig verblijfsdocument
  4. Huwelijksakte
  5. Vaccinatieboekje
  6. Doktersverklaring wanneer je medicatie hebt
  7. Bankgegevens en rekeningnummers
  8. Verzekeringsbewijzen van de auto, zorgverzekering en je huis
  9. Eigendomsakten van je woning of andere bezittingen

Natuurlijk neem je dit soort documenten niet mee op vakantie. Een goede optie is om hier een foto van te maken of ze in te scannen en dit naar jezelf te mail. Zo heb je ze altijd bij elkaar.

 • Maak afspraken met je reisgenoten over waar jullie verzamelen in geval van nood, of dat je zo snel mogelijk contact opneemt wanneer je mogelijk is.
 • Zorg dat je een lijst hebt met belangrijke gegevens. Denk hierbij aan:
  • Namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers van familie en belangrijke contacten
  • De frequentie van calamiteitenzenders
  • Lokale telefoonnummers van o.a. politie, huisarts en alarmnummer
  • Contactgegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde ambassade
 • Bekijk wat de lokale overheid doet bij calamiteiten
 • Maak een noodpakket

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +