Corona in Rwanda: Wat zijn de coronamaatregelen?

Corona in Rwanda: Wat zijn de coronamaatregelen?

Reisadvies Rwanda, Covid update

Geverifieerd op Laatste wijziging reisadvies: 01-08-2022

Reisadvies rwanda, geüpdate met coronamaatregelen in rwanda

Het reisadvies voor Rwanda is geel. In de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo in het noordwesten van Rwanda en het grensgebied met Burundi in het zuidwesten van Rwanda kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen en kunnen gewelddadige incidenten voorkomen. Wees voorzichtig in deze gebieden. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten. Informeer naar de laatste veiligheidssituatie voordat u naar deze gebieden reist. U hoeft geen Passenger Locator Form in te vullen voor reizen naar Rwanda. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode van het reisadvies voor Rwanda is geel. U kunt reizen. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over of u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Rwanda? Registreert u zich dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

De Republiek Rwanda is een land in het oosten van Afrika en grenst aan Burundi. Oeganda, Tanzania en Congo-Kinshasa. Het land heeft een oppervlakte van 26.338 vierkante kilometer en heeft ruim 12 miljoen inwoners. Rond de 60 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens en qua religie is meer dan de helft rooms-katholiek. Moet jij binnenkort naar Rwanda toe? Lees dan eerst dit artikel om meer te weten te komen over de corona maatregelen en of je een pcr test Rwanda moet laten zien wanneer je aankomt of vertrekt.

Reismaatregelen Rwanda

Ga je voor een noodzakelijke reis naar Rwanda toe, dan ben je verplicht voor vertrek een Passenger Locator Form in te vullen. Het is verstandig om dit uiterlijk 48 uur voor vertrek te doen, zodat je er zeker van bent dat je gegevens op tijd zijn verwerkt. Ook ontvang je een QR-code, deze heb je nodig om in Rwanda te kunnen reizen.

Daarnaast is het ook verplicht een negatieve pcr test te laten zien bij het inreizen. Deze test mag niet ouders zijn dan 72 uur voor vertrek. Zodra je in Rwanda komt word je nogmaals getest. De uitslag hiervan moet je vervolgens afwachten in een hotel dat door de lokale overheid is aangewezen. De kosten voor zowel de test als het hotel zijn voor eigen rekening, houd hier dus rekening mee.

De corona maatregelen

Wanneer je vertrekt uit Rwanda moet je ook weer een negatieve pcr test kunnen laten zien. Kijk voor je vertrek dus goed na waar je een pcr test afspraak kan maken. Verder is het openbaar vervoer beperkt beschikbaar en mag er gereisd worden tussen verschillende districten. De enige uitzonderingen hierop zijn Bugesera, Nyanze en Gisagara.

Daarnaast geldt er een avondklok in het hele land van 21:00 uur tot 4:00 uur en is het verplicht een mondkapje te dragen in alle openbare ruimtes, winkels en het openbaar vervoer.

Reisadvies pcr test Rwanda

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Rwanda weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Rwanda. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Rwanda in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Rwanda terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +