Reisadvies Saba update i.v.m corona
Geverifieerd op , Gewijzigd: 26-07-2022
De kleurcode voor Saba is groen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Groen
- De kleurcode van het reisadvies voor Saba is groen. U kunt reizen naar Saba.
- Reist u terug naar Europees Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Dit kleine, Nederlandse eiland ligt in het Caribisch gebied en is sinds 2010 een bijzondere gemeente. Samen met Sint Eustatius en Sint Maarten behoort het eiland tot de Bovenwindse Eilanden. Er zijn krap aan 2000 inwoners te vinden, waarvan ongeveer een kwart in de hoofdplaats, The Bottom, te vinden is. De bevolking stamt af van Afrikaanse slaven, Schotten, Zeeuwen en Ieren.
Saba ligt 30 kilometer ten zuidwesten van Sint Maarten en is ongeveer 4,5 kilometer in doorsnee. Het eiland bestaat uit een slapende vulkaan met vier lavakoepels. Ook zijn er veel hellingen te vinden die steil aflopen naar zee. De vulkaan Mount Scenery is 887 meter hoog en daarmee niet alleen het hoogste punt van Nederland, maar ook van het hele Koninkrijk der Nederlanden. Wanneer je binnenkort naar Saba toe moet is het verstandig eerst dit artikel door te nemen, om meer te weten te komen over de corona maatregelen en of een pcr test Saba nodig is.
De geschiedenis van Saba
Het schijnt dat Columbus het eiland in 1493 op de kaart heeft gebracht, echter is hij nooit aan land gegaan. Later, in 1632, werd het eiland Nederlands bezit. Tot 1816 wisselde Saba vaak van koloniale heerser maar in 1816 kwam het eiland definitief bij Nederland.
Het steile eiland had tot 1938 alleen maar trappen, een verharde weg was er niet. Volgens verschillende Nederlandse ingenieurs was het onmogelijk om hier een weg te bouwen, maar het is een plaatselijke timmerman toch gelukt. In 1947 was de weg dan ook klaar en kwam de allereerste auto op het eiland. Er ligt tegenwoordig ongeveer 14 kilometer weg op het eiland.
In 1960 kwam er een vliegveld op het eiland, op het noordoostelijke punt. Het vliegveld mag wel alleen gebruikt worden met speciale toestemming van de autoriteiten en is gesloten voor algemeen luchtverkeer. Daarnaast is het vliegveld ook niet groot, en kan alleen gebruikt worden door kleine vliegtuigen. Met deze vliegtuigen voert Winair dagelijks verschillende vluchten naar de buureilanden.
Tot 1983 was Saba onderdeel van de Bovenwindse Eilanden, maar kreeg daarna een zelfstandige status en een eigen zetel in de Staten. In 2009 werd aangegeven dat Saba uit de Nederlandse Antillen wilde stappen, maar dit was volgens de staatssecretaris niet mogelijk. Vervolgens werden de Nederlandse Antillen in 2010 opgeheven. Sindsdien is Saba een bijzondere gemeente, net als Sint Eustatius en Bonaire.
Coronagevallen Saba
Op het eiland Saba zijn er dit jaar nog geen coronagevallen geweest. Vorig jaar was dit wel het geval, vooral in oktober waren er toen ongeveer 20 mensen die besmet waren met het virus. Er is toen een lockdown ingevoerd en mensen hadden verschillende maatregelen. Inmiddels is ook vrijwel iedereen ingeënt tegen het virus en is het sinds 5 januari volledig stabiel.
Toch betekent dit niet dat er dan ook geen reisbeperkingen meer te vinden zijn. Wil je naar Saba reizen, dan heb je hier altijd toestemming voor nodig. Deze kun je per e-mail aanvragen via info@sabagov.nl.
Wanneer je vanuit een hoog risicogebied naar Saba reist, dien je een negatieve pcr test van maximaal 72 uur oud bij aankomst op Saba bij je te hebben. Deze regels zijn versoepeld per 28 april 2021. Nederland is voor Saba een hoog risicogebied.
Wanneer je reist vanuit een laag risicogebied, geldt dat je zonder test en verplichte quarantaine naar Saba toe kunt reizen. Kijk dit dus altijd na voor je vertrek. Momenteel geldt voor onderstaande landen dat je, wanneer je uit onderstaand land reist naar Saba, je geen negatieve test of sneltest hoeft te laten zien:
- Anguilla
- Australië
- Britse Maagdeneilanden
- China
- Dominica
- Grenada
- IJsland
- Montserrat
- Nieuw-Zeeland
- Portugal, inclusief de Azoren, exclusief Madeira
- Rwanda
- Saint Kitts and Nevis
- Singapore
- Sint Eustatius
- Thailand
- Zuid-Korea
De enige uitzondering hierop is dat je, wanneer je uit Sint Eustatius of Sint Maarten komt, je wel een negatieve pcr test moet laten zien die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen, maar geen sneltest.
Ga je van Saba terug naar Nederland, dan hoef je niet in quarantaine. Ook hoef je geen negatieve pcr test of sneltest te laten zien. Uiteraard moet je nog wel steeds goed en regelmatig je handen wassen, snuiten in een papieren zakdoek die je daarna direct weggooit en hoesten in de binnenkant van je elleboog. Krijg je toch corona klachten? Neem dan contact op met de arts en maak een afspraak voor een pcr test.
Noodsituatie
Als laatste punt kunnen er tussen juni en november tropische stormen zoals orkanen ontstaan op Saba. Wanneer dit het geval is zal er een noodsituatie afgegeven worden. wanneer jij ervoor zorgt dat je hier goed op voorbereid bent, kun je veel problemen voorkomen. Onderstaand volgt een checklist zodat jij je hier beter op voor kunt bereiden.
- Zorg er altijd voor dat je belangrijke documenten bij de hand hebt
- Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart, zowel voor jouzelf als je gezinsleden
- De geboorteakten van je kinderen
- Een geldig verblijfsdocument
- Huwelijksakte
- Vaccinatieboekje
- Doktersverklaring wanneer je medicatie hebt
- Bankgegevens en rekeningnummers
- Verzekeringsbewijzen van de auto, zorgverzekering en je huis
- Eigendomsakten van je woning of andere bezittingen
Natuurlijk neem je dit soort documenten niet mee op vakantie. Een goede optie is om hier een foto van te maken of ze in te scannen en dit naar jezelf te mail. Zo heb je ze altijd bij elkaar.
- Maak afspraken met je reisgenoten over waar jullie verzamelen in geval van nood, of dat je zo snel mogelijk contact opneemt wanneer je mogelijk is.
- Zorg dat je een lijst hebt met belangrijke gegevens. Denk hierbij aan:
- Namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers van familie en belangrijke contacten
- De frequentie van calamiteitenzenders
- Lokale telefoonnummers van o.a. politie, huisarts en alarmnummer
- Contactgegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde ambassade
- Bekijk wat de lokale overheid doet bij calamiteiten
- Maak een noodpakket