Corona Santorini: Lees hier alles over de maatregelen!

Corona Santorini: Lees hier alles over de maatregelen!

Reisadvies Santorini Covid update

Gecontroleer op - Gewijzigd: 28-07-2022

Reisadvies santorini, geüpdate met coronamaatregelen in santorini

Het reisadvies voor Santorini is groen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Groen

Santorini is een eilandengroep in de Egeïsche Zee, en is onderdeel van Griekenland. In de eilandengroep liggen de eilanden Thira, Thirasia, Aspronisi, Paléa Kaméni, Néa Kaméni en Christiani. De vorm van de eilandengroep is ontstaan door een uitbarsting van een vulkaan, en Santorini zelf is één van de zestien Vulkanen van het Decennium. Deze is aangewezen door de IAVCEI vanwege zijn geschiedenis van grote uitbarstingen en de bewoonde gebieden. Santorini heeft een oppervlakte van 105 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 16.000 mensen. Ga je binnenkort naar Santorini? Lees dan eerst dit artikel om erachter te komen wat de maatregelen zijn en of je een pcr test Santorini moet doen.

Maatregelen corona Santorini

Er zijn een aantal maatregelen ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dit geldt voor Griekenland, en dus ook voor Santorini. Er is in het hele land een avondklok van 21:00 tot 5:00 uur. Buiten de avondklok kun je alleen naar buiten gaan om bepaalde redenen. Denk hierbij aan doktersbezoek, het uitlaten van een huisdier of boodschappen doen. Ga je naar buiten, dan moet je eerst een sms versturen waarin de reden vermeld staat. Ook wanneer je gaat winkelen moet je eerst een sms versturen.

Alle horeca is dicht, maar zijn wel beschikbaar voor afhaal- en bezorgservice. Ook is het verplicht om in het hele land een mondkapje te dragen in alle openbare ruimtes, zowel binnen als buiten. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van 300 euro. Ook is het niet mogelijk te reizen tussen de verschillende Griekse regio’s.

Inreisbeperkingen

Wanneer je naar Santorini reist moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien. Deze mag niet ouder zijn dan 72 uur voor binnenkomst. Wanneer je volledig gevaccineerd bent hoef je geen negatieve test te laten zien, maar je moet wel kunnen aantonen dat je volledig bent gevaccineerd. Daarnaast moet iedereen minimaal 24 uur voordat de reis begint een elektronisch PLF formulier invullen.

Reisadvies pcr test Santorini

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Santorini weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Santorini. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Santorini in thuisquarantaine zit:

  • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
  • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
  • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
  • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
  • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
  • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
  • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Santorini terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +