Corona maatregelen Senegal: Dit is wat je moet weten!

corona maatregelen Senegal

Reisadvies Senegal, Covid update

Gecheckt op 22-09-2021, Laatste aanpassing reisadvies op datum: 21-10-2021

šŸ‘‰Corona-ready BoekenšŸ‘ˆ

Reisadvies senegal, geĆ¼pdate met coronamaatregelen in senegal

De kleurcode van Senegal is oranje, want Senegal is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Senegal als het noodzakelijk is. Als u vanuit Senegal naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de in Senegal en in Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ā€˜Coronavirusā€™.

De kleurcode van Senegal is oranje, want Senegal is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Senegal als het noodzakelijk is. Als u vanuit Senegal naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de in Senegal en in Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ā€˜Coronavirusā€™.

Republiek Senegal is een land in Afrika, welke grenst aan Guinee, Mali, Gambia, Mauritaniƫ en Guinee-Bissau. Het land heeft een oppervlakte van 196.712 vierkante kilometer en telt ruim 15,5 miljoen inwoners. De hoofdstad van Senegal is Dakar, welke ligt op het schiereiland Kaap Verde. Het overgrote deel van de inwoners is islamitisch, en de officiƫle landstaal is Frans. Zou je binnenkort graag richting Senegal willen? Lees dan eerst dit artikel om meer te weten te komen over de inreisbeperkingen, maatregelen en de pcr test Senegal.

Inreisbeperkingen in Senegal

Senegal heeft zijn landsgrenzen volledig gesloten, enkel de grens met Gambia is nog open. Echter is het wel zo dat er geen vliegverbod meer geldt voor commerciƫle vluchten van en naar Senegal. Reizigers moeten dan wel aan kunnen tonen dat zij de Senegalese nationaliteit hebben of in het land wonen. Daarnaast is het ook verplicht een negatieve pcr test bij je te hebben die niet ouder is dan 72 uur.

In Senegal zijn beperkte mogelijkheden als het gaat op quarantaine opvang van coronapatiƫnten. Je dient hier zeker rekening mee te houden en doet er goed aan een reisziektekosten- en repatriƫringsverzekering af te sluiten voor de duur van je verblijf in het land.

Reisadvies pcr test Senegal

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Senegal weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Senegal. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Senegal in thuisquarantaine zit:

  • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
  • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
  • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
  • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
  • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
  • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
  • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Senegal terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Leave a Reply