Coronaregels Soedan: Dit is wat je moet weten!

Coronaregels Soedan: Dit is wat je moet weten!

Reisadvies Sudan, update 24-03-2022

Gecheckt op 24-03-2022, Laatste wijziging reisadvies op 23-02-2022

Reisadvies sudan, geüpdate met coronamaatregelen in sudan

De kleurcode voor Sudan is voor een groot deel geel en deels rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Er is een militaire staatsgreep geweest in Sudan en de noodtoestand is afgekondigd. In het hele land kunnen protesten en demonstraties voorkomen. Deze kunnen door confrontaties met veiligheidstroepen gewelddadig zijn. Bruggen en wegen in de hoofdstad Khartoem en op andere plaatsen in het land kunnen afgesloten zijn. De internationale luchthaven is open.

Rood: niet reizen

 • Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Reis niet naar Darfur, Abyei, Zuid-Kordofan en zuidelijke deel West-Kordofan, Blue Nile (ten zuiden van El Damazin), Hala’ib-driehoek, Bir Tawil, grensgebied met Libië en het grensgebied met Ethiopië (Al Fashega, aan de grens met Tigray en Amhara). Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. De havenstad Port Sudan en het grensgebied met Eritrea zijn oranje. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
 • In rode en oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • De kleur van een groot deel van Sudan is geel. U kunt reizen naar geel gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona.
 • Naar Sudan? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Verblijft u in Sudan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u op dit moment echt in Sudan bent en hoe we u kunnen bereiken als dat nodig is.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

De Republiek Soedan, ook wel Republiek Sudan, Noord-Soedan of Noord-Sudan genoemd, is een land in Afrika. Soedan is lid van de Arabische Liga en grenst aan Egypte, Libië, Tsjaad, Zuid-Soedan, Ethiopië en Eritrea. Het land heeft een oppervlakte van 1.861.484 vierkante kilometer en heeft ruim 45,5 miljoen inwoners. Moet je naar Soedan toe, lees dan eerst dit artikel om meer te weten te komen over de maatregelen en het doen van een coronatest Soedan.

Het coronavirus in Soedan

Er was sprake van een inreisverbod voor reizigers uit Nederland, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk, maar deze is inmiddels opgeheven. Wanneer je naar Soedan toe gaat moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 bij aankomst in het land. Daarnaast ben je ook verplicht om 14 dagen in quarantaine te gaan. Dit geldt overigens alleen wanneer je vanuit Nederland naar Soedan reist. Kom je vanuit een ander land, dan hoeft dit niet.

Reisadvies pcr test Soedan

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Soedan weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Soedan. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Soedan in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Soedan terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen. 

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +