Coronaregels Soedan: Dit is wat je moet weten!

corona maatregelen Soedan

Reisadvies Sudan, update 10-08-2021

Gecheckt op 10-08-2021, Gewijzigd: 21-10-2021

šŸ‘‰Corona-ready BoekenšŸ‘ˆ

Reisadvies sudan, geĆ¼pdate met coronamaatregelen in sudan

De kleurcode voor Sudan is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisicoā€™s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een hoogrisicogebied. Als u vanuit Sudan naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Sudan en Nederland vindt u in de rubriek ā€˜Coronavirusā€™. Meer informatie over de in Sudan en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ā€˜Coronavirusā€™.

De kleurcode voor Sudan is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisicoā€™s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een hoogrisicogebied. Als u vanuit Sudan naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Sudan en Nederland vindt u in de rubriek ā€˜Coronavirusā€™. Meer informatie over de in Sudan en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ā€˜Coronavirusā€™.

De Republiek Soedan, ook wel Republiek Sudan, Noord-Soedan of Noord-Sudan genoemd, is een land in Afrika. Soedan is lid van de Arabische Liga en grenst aan Egypte, Libiƫ, Tsjaad, Zuid-Soedan, Ethiopiƫ en Eritrea. Het land heeft een oppervlakte van 1.861.484 vierkante kilometer en heeft ruim 45,5 miljoen inwoners. Moet je naar Soedan toe, lees dan eerst dit artikel om meer te weten te komen over de maatregelen en het doen van een coronatest Soedan.

Het coronavirus in Soedan

Er was sprake van een inreisverbod voor reizigers uit Nederland, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk, maar deze is inmiddels opgeheven. Wanneer je naar Soedan toe gaat moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 bij aankomst in het land. Daarnaast ben je ook verplicht om 14 dagen in quarantaine te gaan. Dit geldt overigens alleen wanneer je vanuit Nederland naar Soedan reist. Kom je vanuit een ander land, dan hoeft dit niet.

Reisadvies pcr test Soedan

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Soedan weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Soedan. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Soedan in thuisquarantaine zit:

  • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
  • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
  • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
  • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
  • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
  • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
  • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Soedan terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Leave a Reply