Corona in Spanje? Wij vertellen je alles over het reisadvies

Corona in Spanje? Wij vertellen je alles over het reisadvies

Reisadvies Spanje, update i.v.m corona

Geupdate op Laatste aanpassing reisadvies op 11-07-2022

Reisadvies spanje, geüpdate met coronamaatregelen in spanje

Het reisadvies voor Spanje is groen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s

Het Koninkrijk Spanje is een land dat in het zuidwesten van Europa te vinden is, en ongeveer 80% van het Iberisch Schiereiland beslaat. Ook de eilandengriep Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves horen bij Spanje. Het land grenst aan Frankrijk, Andorra, Portugal, Gibraltar en Marokko. Spanje heeft een oppervlakte van 505.992 vierkante kilometer en heeft ruim 50 miljoen inwoners. Meer dan 3 miljoen hiervan wonen in de hoofdstad, Madrid.

Ga jij binnenkort naar Spanje toe, voor het werk of een andere noodzakelijke reis? Dan doe je er goed aan dit artikel eerst door te lezen. Je komt hier meer te weten over de huidige corona maatregelen, maar ook weet je of een pcr test Spanje verplicht is en wat de reisbeperkingen zijn.

Corona maatregelen Spanje

In Spanje zijn er verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus stabiel te houden en, waar nodig, terug te dringen. Wel kan het zo zijn dat de maatregelen per regio verschillen. Kijk dit dus na voordat je op reis gaat.

Vanaf 6 jaar is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer en in alle openbare ruimtes. Dit geldt ook voor hotels, restaurants en bars, behalve wanneer je aan tafel zit. Op de stranden en bij het zwembad hoef je geen mondkapje op wanneer je gaat zonnen of zwemmen, maar wel wanneer jij je verplaatst.

Ook is er een avondklok ingesteld in heel Spanje. Voor Spanje geldt de avondklok van 23:00 uur tot 6:00 uur. Daarnaast dien je overal 1,5 meter afstand van anderen te houden en is het niet toegestaan om met meer dan 4 personen samen te komen.

Doordat autonome regio’s de bevoegdheid hebben aanvullende maatregelen te nemen kan het zijn dat deze verschillen per regio. Deze informatie is op te vragen bij je reisorganisatie, de plek waar je gaat verblijven of de VVV.

Inreisbeperking corona Spanje

Wanneer je naar Spanje toe gaat is het laten zien van een negatieve pcr test verplicht wanneer je met het vliegtuig of met de boot komt. Deze moet zijn afgenomen binnen 72 uur voordat je aankomt. Het certificaat dat je meeneemt moet in ieder geval voorzien zijn van je naam, het nummer van je reisdocument, contactgegevens van het testinstituut, type test en het negatieve resultaat. Daarnaast moeten de resultaten in het Engels, Spaans, Duits of Frans zijn.

Behalve de negatieve pcr test is het daarnaast voor lucht- en bootreizigers mogelijk het resultaat van een TMA of andere test mee te nemen. Een TMA is een Transcription Mediated Amplification. Daarnaast moet je bij binnenkomst ook een ingevuld ‘Health Control Form’ kunnen laten zien. Dit kan via de website van de Spaanse regering of met de App SpTH.

Dit geldt overigens alleen voor reizigers die per boot of vliegtuig komen, en niet voor reizigers die met de auto of trein komen.

Reisadvies pcr test Spanje

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Spanje weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Spanje. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Spanjein thuisquarantaine zit:

  • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
  • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
  • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
  • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
  • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
  • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
  • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Spanje terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

  • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
  • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
  • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

  • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
  • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
  • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

  • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
  • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
  • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Spanje op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Spanje.

Veiligheidsrisico’s Spanje

Er zijn criminelen actief die zich voordoen als agent, voornamelijk in Spanje. Zo gebruiken ze trucjes om automobilisten te laten stoppen, om ze vervolgens te beroven. Dit kan bijvoorbeeld door tegen de achterkant van de auto aan te rijden of iets tegen de auto aan te gooien. Wees vooral alert op autosnelwegen en parkeerplaatsen in Noordoost Spanje en bij de Spaans-Franse grens.

Daarnaast doe je er goed aan alert te zijn op personen die jou gebaren dat er iets niet goed is met de auto. Het advies is in dit geval om door te blijven rijden en de Spaanse verkeerspolitie te bellen. Laat aan de persoon buiten duidelijk zien dat je aan het bellen bent, en geef aan de politie het kentekennummer door, in combinatie met je locatie. Wanneer het mogelijk is, maak dan ook een foto van de auto waar het kenteken op te zien is.

Wanneer je wilt stoppen om de auto te controleren op schade doe je dit op een veilige plek waar meer mensen aanwezig zijn, bijvoorbeeld een benzinestation. Wanneer je wordt achtervolgd door de criminelen moet je de auto direct vergrendelen bij stilstand, ook bij het stoplicht. Laat aan de criminelen je paspoort zien door je raam en houd contact met de politie.

Naast de nepagenten is de criminaliteit in Spanje toegenomen. Niet enkel zakkenrollers, maar ook woning inbraken, diefstal uit hotelkamers, auto inbraken en gewapende overvallen komen steeds vaker voor. Door de onderstaande voorzorgsmaatregelen te treffen beperk je eventuele risico’s zoveel mogelijk:

  • Maak gebruik van een kluis in je hotel of vakantiewoning
  • Parkeer je auto niet in afgelegen straten, en ook niet in het donker
  • Draag geen dure sierraden of horloges
  • Vermijd donkere steegjes in het donker, zeker als je alleen bent
  • Zorg ervoor dat je geld en passen verdeeld zijn zodat je niet ineens alles kwijt bent
  • Stop je portemonnee niet in je kontzak
  • Laat geen waardevolle spullen achter in de auto, op het strand of je hotelkamer
  • Wanneer je de auto parkeert, zet dan het dashboardkastje open
  • Krijg je te maken met een (gewapende) overval, verzet je dan niet en geef wat ze willen.

Natuurgeweld

Als laatste punt komen er ook regelmatig bosbranden voor in Spanje, met name in de zomermaanden. Dit kan zorgen voor veel schade. Ook is het zo dat er door hevige regenval overstromingen plaats kunnen vinden waardoor je in een noodsituatie terecht kan komen. Door je hier op voor te bereiden kun je veel problemen voorkomen.

  1. Zorg er altijd voor dat je belangrijke documenten bij de hand hebt
    1. Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart, zowel voor jouzelf als je gezinsleden
    2. De geboorteakten van je kinderen
    3. Een geldig verblijfsdocument
    4. Huwelijksakte
    5. Vaccinatieboekje
    6. Doktersverklaring wanneer je medicatie hebt
    7. Bankgegevens en rekeningnummers
    8. Verzekeringsbewijzen van de auto, zorgverzekering en je huis
    9. Eigendomsakten van je woning of andere bezittingen

Natuurlijk neem je dit soort documenten niet mee op vakantie. Een goede optie is om hier een foto van te maken of ze in te scannen en dit naar jezelf te mail. Zo heb je ze altijd bij elkaar.

  • Maak afspraken met je reisgenoten over waar jullie verzamelen in geval van nood, of dat je zo snel mogelijk contact opneemt wanneer je mogelijk is.
  • Zorg dat je een lijst hebt met belangrijke gegevens. Denk hierbij aan:
    • Namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers van familie en belangrijke contacten
    • De frequentie van calamiteitenzenders
    • Lokale telefoonnummers van o.a. politie, huisarts en alarmnummer
    • Contactgegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde ambassade
  • Bekijk wat de lokale overheid doet bij calamiteiten
  • Maak een noodpakket

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +