Naar Sri Lanka? Reisadvies en de coronaregels lees je hier!

Naar Sri Lanka? Reisadvies en de coronaregels lees je hier!

Reisadvies Sri lanka - update

Gecheckt op - Laatste verandering reisadvies op datum 18-08-2022

Reisadvies sri-lanka, geüpdate met coronamaatregelen in sri-lanka

Het reisadvies voor Sri Lanka is oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Sri Lanka. Sri Lanka bevindt zich in een diepe economische crisis en er is politieke instabiliteit. Er zijn nog steeds grote tekorten aan voedingsmiddelen, gas, brandstof (diesel en benzine) en medicijnen. In het hele land komen nog (onaangekondigde) demonstraties en stakingen voor die tot gewelddadige confrontaties kunnen leiden. De noodtoestand is verlopen en is niet verlengd. Blijf alert en vermijd demonstraties en menigtes in het hele land. Lees meer informatie hierover in de rubrieken Veiligheidsrisico’s en Corona en gezondheid.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar Sri Lanka. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar Sri Lanka? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Sri Lanka? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

De Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka is een land in Zuid-Azië, dat eerder Ceylon heette. Het land is een eilandstaat en heeft een oppervlakte van 65.610 vierkante kilometer. Sri Lanka telt ruim 22 miljoen inwoners.

Naast Sri Lanka en Ceylon heeft het land nog andere namen gehad. Zo was er Lanka, Lankadweepa, Taprobane, Serendib en Selan. Ceylon en Sri Lanka zijn allebei afstammelingen van deze namen. Sri is Sanskriet voor eerbiedwaardig. Ga jij binnenkort naar Sri Lanka toe? Lees dan zeker eerst dit artikel om meer te weten te komen over de huidige maatregelen om corona tegen te gaan, en of een pcr test Sri Lanka verplicht is.

Maatregelen Sri Lanka

De maatregelen die door de Sri Lankaanse overheid zijn getroffen kunnen snel veranderen. Momenteel is er een mondkapjesplicht die geldt in alle openbare ruimtes, binnen en buiten. Eerder was er ook een avondklok, maar deze is weer opgeheven.

Uiteraard is het wel belangrijk dat je goed en regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in de binnenkant van je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren doek die je daarna direct weggooit. Wanneer je last hebt van luchtwegklachten in combinatie met koorts, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met een arts. Schud daarnaast geen handen en houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van anderen.

Inreisbeperkingen corona Sri Lanka

Er was een inreisverbod van kracht tot 21 januari. Deze is nu opgeheven en dus is het voor reizigers weer mogelijk naar Sri Lanka te reizen. Wel moet je hierbij voldoen aan de voorwaarden die zijn opgesteld door de lokale overheid. Zodra je aankomt moet je bewijs kunnen laten zien van een negatieve pcr test. Deze mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aankomst. Ook moet je je dan direct opnieuw laten testen. Vervolgens moet je op je 7e dag in Sri Lanka weer een test doen.

Ook is het heel belangrijk dat je online een visum aanvraagt. Daarnaast moet je de overnachtingslocatie laten vastleggen bij één of meerdere accommodaties die zijn goedgekeurd door de overheid. Je moet er rekening mee houden dat je minimaal 14 dagen in het land moet blijven, maar je mag in die 14 dagen het hotel niet verlaten. Een uitzondering hierop zijn de 14 door de overheid goedgekeurde locaties. Na deze 14 dagen mag je vrij reizen door Sri Lanka en overnachten in een accommodatie naar keuze.

Ben je echter gevaccineerd, dan zijn de bovenstaande regels versoepeld. Je hoeft dan 1 pcr test minder te ondergaan, en hoeft daarnaast slechts maximaal 48 uur in een accommodatie te verblijven die door de overheid is goedgekeurd. Na een negatief resultaat mag je vrij reizen door heel Sri Lanka.

Reisadvies pcr test Sri Lanka

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Sri Lanka weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Sri Lanka. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Sri Lanka in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Sri Lanka terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Sri Lanka op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Sri Lanka.

Lees ook het reisadvies van Sint Maarten

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +