Vakantie Suriname? Lees hier alles over het advies en corona

Vakantie Suriname? Lees hier alles over het advies en corona

Reisadvies Suriname, update

Gecheckt op Laatste wijziging reisadvies: 25-08-2022

Reisadvies suriname, geüpdate met coronamaatregelen in suriname

Het reisadvies voor Suriname is geel. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode van het reisadvies voor Suriname is geel. U kunt naar Suriname reizen, maar de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona. Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Suriname? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.  
 • Vertrekt u uit Suriname? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

De Republiek Suriname is een land aan de noordkust van Zuid-Amerika. Tot 1954 was het land een kolonie van Nederland, maar sinds 1975 is Suriname onafhankelijk. Het land grenst aan Brazilië, Guyana en Frans-Guyana, en heeft met deze laatste twee een grensgeschil. Suriname heeft een oppervlakte van 163.820 vierkante kilometer en de hoofdstad is Paramaribo.

Suriname heeft zo’n 610.000 inwoners, en bestaat uit verschillende etnische groepen waarbij er geen enkele een meerderheid vormt. Alhoewel de Nederlandse taal de voertaal en officiële taal is, is ook het Sranantongo belangrijk. Daarnaast zijn er ook nog een aantal lokale en inheemse talen. Ga je binnenkort naar Suriname toe? Lees dan zeker eerst dit artikel om meer te weten te komen over de corona maatregelen en het huidige reisadvies.

Corona maatregelen Suriname

De Surinaamse autoriteiten hebben strenge maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo is het land twee weekenden in totale lockdown gegaan, in het weekend van 16 april, en het weekend van 23 april. Deze totale lockdown liep van vrijdagavond 18:00 tot en met maandagochtend 5:00. Alles ging tijdens deze weekenden dicht; supermarkten, gebedshuizen, horeca en elk ander openbaar gebouw. Ook mocht je je eigen woning niet uit.

Momenteel geldt er ook nog steeds een avondklok. Van maandag tot en met donderdag is dit van 20:00 uur tot 5:00 uur, en op vrijdag en in het weekend van 18:00 uur tot 5:00 uur. Tijdens de avondklok mag je alleen naar buiten wanneer je daarvoor toestemming hebt gekregen van de autoriteiten. Verder geldt er ook een mondkapjesplicht in alle winkels, publieke ruimtes en op straat.

Bijeenkomsten van meer dan vijf personen zijn niet toegestaan; voor kerkdiensten en uitvaarten geldt een maximum van tien personen maar alleen wanneer er 1,5 meter afstand wordt gehouden. De horeca is slechts beperkt open. Zo mogen restaurants alleen op het terras gasten ontvangen. Wel mogen zij ook afhaal- en bezorgdiensten aanbieden. Alcoholgebruik in het openbaar is verboden evenals feesten, ook thuis.

Winkels, clubs, sportscholen en casino’s zijn gesloten. Hierop zijn de supermarkten, drogisterijen en apotheken een uitzondering, net als slagers en bakkers. De resorts voor toeristen zijn wel open, maar enkel voor groepen van maximaal vijf personen uit hetzelfde huishouden.

Inreisbeperkingen Suriname

Momenteel is het Surinaamse luchtruim gesloten voor al het personenverkeer, en kun je alleen naar het land reizen wanneer je toestemming hebt van de Surinaamse autoriteiten. Niet-essentiële reizen worden streng afgeraden, maar er vliegen wel passagiersvluchten van Amsterdam naar Paramaribo op woensdagen en vrijdagen. Nadat je toestemming hebt gekregen om naar Suriname te vliegen moet je in het bezit zijn van onderstaande documenten:

 • Een negatieve pcr test die maximaal 120 uur oud is voor vertrek
 • Een positief ELISA-testresultaat van maximaal 6 maanden oud wanneer je besmet bent geweest met het coronavirus
 • De betaalde reservering van minimaal 7 dagen in een hotel dat door de overheid is aangewezen
 • Een reisverzekering met dekking voor het coronavirus.

Thuis is quarantaine gaan is onder bepaalde omstandigheden toegestaan. Verder wordt je temperatuur opgenomen op Schiphol en wordt er gevraagd of je klachten hebt gehad in de afgelopen 48 uur.

Huidig vliegverbod naar Nederland

Momenteel is er een vliegverbod voor alle passagiersvluchten vanuit Suriname naar Nederland. Deze is ingezet om te voorkomen dat er nieuwe varianten in Nederland komen, die zich vervolgens verspreiden. Dit verbod is er niet voor vluchten voor repatriëring van reizigers met een Nederlands paspoort en buitenlanders met een verblijfsvergunning voor Nederland.

Daarnaast gelden er uitzonderingen op het verbod voor onderstaande:

 • Niet-Nederlandse EU-ingezetenen die een doorreis hebben en dit kunnen aantonen
 • Medische patiënten en het personeel
 • Zeevarenden die in het bezit zijn van een zeemansboekje, enkel wanneer zij in uitoefening van hun functie reizen of naar hun werk toe reizen
 • Personeel dat werkt in de luchtvaartsector en reist in uitoefening van hun beroep.

Reisadvies pcr test Suriname

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Suriname weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Suriname. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Suriname in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Suriname terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Suriname op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Suriname.

Noodsituatie

Het kan zijn dat je in een noodsituatie terechtkomt, bijvoorbeeld tijdens een overval. Wanneer jij ervoor zorgt dat je hier goed op voorbereid bent, kun je veel problemen voorkomen. Onderstaand volgt een checklist zodat jij je hier beter op voor kunt bereiden.

 1. Zorg er altijd voor dat je belangrijke documenten bij de hand hebt
  1. Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart, zowel voor jouzelf als je gezinsleden
  2. De geboorteakten van je kinderen
  3. Een geldig verblijfsdocument
  4. Huwelijksakte
  5. Vaccinatieboekje
  6. Doktersverklaring wanneer je medicatie hebt
  7. Bankgegevens en rekeningnummers
  8. Verzekeringsbewijzen van de auto, zorgverzekering en je huis
  9. Eigendomsakten van je woning of andere bezittingen

Natuurlijk neem je dit soort documenten niet mee op vakantie. Een goede optie is om hier een foto van te maken of ze in te scannen en dit naar jezelf te mail. Zo heb je ze altijd bij elkaar.

 • Maak afspraken met je reisgenoten over waar jullie verzamelen in geval van nood, of dat je zo snel mogelijk contact opneemt wanneer je mogelijk is.
 • Zorg dat je een lijst hebt met belangrijke gegevens. Denk hierbij aan:
  • Namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers van familie en belangrijke contacten
  • De frequentie van calamiteitenzenders
  • Lokale telefoonnummers van o.a. politie, huisarts en alarmnummer
  • Contactgegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde ambassade
 • Bekijk wat de lokale overheid doet bij calamiteiten
 • Maak een noodpakket

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +