De pcr test en coronaregels Thailand leggen wij aan je uit!

De pcr test en coronaregels Thailand leggen wij aan je uit!

Reisadvies Thailand, Corona update

Geupdate op , Veranderd op datum 25-08-2022

Reisadvies thailand, geüpdate met coronamaatregelen in thailand

Het reisadvies voor Thailand is voor het grootste deel geel met een deel oranje en rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit betekent. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het rode gebied. Omdat Nederland op de lijst staat van landen waar het apenpokkenvirus heerst, moet u bij aankomst een gezondheidsverklaring invullen voor de Thaise autoriteiten. Meer informatie leest u in rubriek Corona en gezondheid.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar de provincies Yala, Narathiwat en Pattani in Zuid-Thailand en het grensgebied met Maleisië. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen of daar te verblijven. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Songkhla in Zuid-Thailand, het directe grensgebied met Myanmar, tot de stad Mae Sai in het noordwesten van Thailand en de grensovergang in de stad Mae Sai. Het is niet veilig om naar deze oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens in deze gebieden moet zijn.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Thailand? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Het Koninkrijk Thailand is een koninkrijk dat zich bevindt in Zuidoost-Azië. Tot 1939 was de naam van het land Siam, en de Thaise naam van het land is Prathet Thai. Vrij vertaald zou dit vrij land betekenen. Thailand grenst aan Laos, Cambodja, Myanmar, Maleisië, de Andamanse Zee en de Golf van Thailand, welke een onderdeel is van de Zuid-Chinese Zee.

Het land heeft een oppervlakte van 513.120 vierkante kilometer en heeft bijna 69 miljoen inwoners. Ruim 10 miljoen van deze inwoners woont in de hoofdstad, Bangkok. Dit is ook de grootste stad van Thailand. Andere grote steden zijn Pattani, Chiang Mai, Hat Yai en Udon Thani.

Moet jij naar Thailand toe, bijvoorbeeld voor je werk? Dan is het aan te raden eerst dit artikel door te lezen, zodat je op de hoogte bent van het huidige reisadvies voor Thailand. Ook lees je hier alle corona maatregelen en weet je of een pcr test Thailand verplicht is.

Corona maatregelen Thailand

Doordat het aantal besmettingen in Thailand opgelopen is, zijn er verschillende beperkingen ingesteld voor alle binnenlandse reizen. Ook zijn de openingstijden van winkels en horecagelegenheden aangepast.

Welke maatregelen er op jou van toepassing zijn, ligt aan het gebied waar je heen gaat. Alle provincies zijn ingedeeld in een rode, oranje of gele beoordeling. Deze beoordelingen zijn op basis van het aantal geregistreerde coronabesmettingen per provincie. Het is dan ook zeker mogelijk dat de maatregelen per provincie verschillen, uitgebreid kunnen worden of verder worden aangescherpt.

Daarnaast adviseert de Thaise regering om alleen te reizen wanneer het noodzakelijk is, en drukke plekken te vermijden. Ook het downloaden van de Thai Chana QR code wordt aangeraden, zodat je deze kunt scannen bij openbare gelegenheden.

Momenteel heeft de overheid alle uitgaansgelegenheden opgedragen de deuren dicht te houden omdat het aantal besmettingen blijft oplopen. Ook andere openbare ruimtes zoals bioscopen, pretparken, dierentuinen, zwembaden musea en anderen hebben de deuren verplicht moeten sluiten.

Restaurant kunnen in sommige gevallen nog wel open, maar hebben dan wel te maken met verschillende regels. Zo moet er altijd voldoende afstand gehouden kunnen worden, hebben ze te maken met een beperkte capaciteit en moeten de handen gewassen worden bij binnenkomst. Echter is het bij veel restaurants momenteel alleen mogelijk eten af te halen, dit ligt aan de kleurcode van de provincie.

Uiteraard is het dragen van een mondkapje verplicht, zowel in publieke ruimtes als in het openbaar vervoer. Verder moet je je handen regelmatig wassen, 1,5 meter afstand houden, je neus snuiten in een papieren doek en hoesten en niezen in je elleboog.

Inreisbeperkingen Thailand

Het is momenteel niet mogelijk zomaar naar Thailand te reizen. Het is dan ook zeker aan te raden eerst contact op te nemen met de ambassade van het Koninkrijk Thailand in Den Haag. Zij kunnen je vertellen of je toegelaten wordt en of je een visum nodig hebt of niet. Je kunt het land namelijk alleen maar in wanneer je in het bezit bent van een Certificate of Entry, die door de Thaise autoriteiten afgegeven wordt. Daarnaast moet je je ook registreren bij de Thaise overheid.

Daarnaast moet je na aankomst in het land verplicht in quarantaine. Deze verplichte quarantaine duurt 7 tot 14 dagen, en is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen personen die al gevaccineerd zijn, of je een negatieve pcr test hebt en of je uit een gebied komt waar een gemuteerde variant van corona aanwezig is.

Reisadvies pcr test Thailand

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Thailand weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Thailand. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Thailand in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Thailand terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Thailand op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Thailand.

Veiligheidsrisico’s in het land

Ga je naar Thailand, dan is het belangrijk dat je niet reist naar de vier zuidelijke grensprovincies, te weten: Yala, Narathiwat, Pattani en Songkhla. Hier komen namelijk vaak aanslagen voor, waarbij het meestal gaat om bomaanslagen, brandstichting en moordaanslagen op bestuurders.

Pas ook op voor criminaliteit, deze kan in Thailand erg hoog zijn. Ga je bijvoorbeeld en jetski of scooter huren op Phuket, Pattaya of Koh Samui, dan is de kans aanwezig dat de verhuurder je paspoort vraagt als onderpand. Wanneer je dan de jetski of scooter weer inlevert beweerd de verhuurder dat je schade hebt gereden en dat je je paspoort pas weer terugkrijgt na volledige betaling. Het advies is dan ook een kopie van je paspoort te geven en voor vertrek foto’s te maken van het object.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat een gehuurde bromfiets opzettelijk wordt gestolen. De verhuurder verzekerd de bromfietsen namelijk niet. Op het moment dat hij er dan één verhuurd, laat hij deze stelen door een handlanger. Daarna dwingt hij jou de nieuwprijs van de bromfiets te betalen.

Noodsituatie

In het regenseizoen, van mei tot en met september, kunnen er ineens zware stormen voorkomen, gepaard met overstromingen. Zo kan het zijn dat de elektriciteit opeens uitvalt en dat er transportproblemen zijn. Ook kan het zijn dat er in het noorden van Thailand aardbevingen voorkomen. Moet je tijdens deze periode reizen, volg dan altijd de berichten in de media en informeer je van tevoren over de situatie. Wanneer jij ervoor zorgt dat je hier goed op voorbereid bent, kun je veel problemen voorkomen. Onderstaand volgt een checklist zodat jij je hier beter op voor kunt bereiden.

 1. Zorg er altijd voor dat je belangrijke documenten bij de hand hebt
  1. Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart, zowel voor jouzelf als je gezinsleden
  2. De geboorteakten van je kinderen
  3. Een geldig verblijfsdocument
  4. Huwelijksakte
  5. Vaccinatieboekje
  6. Doktersverklaring wanneer je medicatie hebt
  7. Bankgegevens en rekeningnummers
  8. Verzekeringsbewijzen van de auto, zorgverzekering en je huis
  9. Eigendomsakten van je woning of andere bezittingen

Natuurlijk neem je dit soort documenten niet mee op vakantie. Een goede optie is om hier een foto van te maken of ze in te scannen en dit naar jezelf te mail. Zo heb je ze altijd bij elkaar.

 • Maak afspraken met je reisgenoten over waar jullie verzamelen in geval van nood, of dat je zo snel mogelijk contact opneemt wanneer je mogelijk is.
 • Zorg dat je een lijst hebt met belangrijke gegevens. Denk hierbij aan:
  • Namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers van familie en belangrijke contacten
  • De frequentie van calamiteitenzenders
  • Lokale telefoonnummers van o.a. politie, huisarts en alarmnummer
  • Contactgegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde ambassade
 • Bekijk wat de lokale overheid doet bij calamiteiten
 • Maak een noodpakket

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +