Reizen Turkije: Lees hier alles over de pcr test en corona!

Reizen Turkije: Lees hier alles over de pcr test en corona!

Reisadvies Turkije, Corona update

Geverifieerd op Laatste wijziging reisadvies: 12-08-2022

Reisadvies turkije, geüpdate met coronamaatregelen in turkije

Als u naar Turkije reist voor een cosmetische of medische ingreep, let er dan op dat de gekozen medische instelling goed bekend staat. Recent zijn een aantal Nederlanders overleden na een cosmetische operatie in klinieken in Turkije. Lees meer informatie in de rubriek Corona en gezondheid. Het reisadvies voor Turkije is geel en voor een klein deel oranje en rood. Er zijn grote risico’s in de rode gebieden. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de grensgebieden met Syrië en Irak. Het is te gevaarlijk is om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze grensgebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang) en de provincies Şırnak en Hakkari. Het is niet veilig is om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

  • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in Turkije? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

De Republiek Turkije is een land dat gelegen is in Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa. Het overgrote deel van Turkije ligt in Azië, zo ook de hoofdstad Ankara. Geografisch gezien ligt maar een kleine hoeveelheid land in Europa, namelijk het oudste en westelijke deel van de grootste stad, Istanboel, en het gebied dat daar ten westen van ligt. Dit is ongeveer drie procent van het totale Turkse land.

Het land grenst aan Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië en heeft een oppervlakte van 783.562 vierkante kilometer. In 2020 telde het land ruim 82 miljoen inwoners, waarvan er ruim 5,5 miljoen in de hoofdstad wonen. Moet jij naar Turkije toe? Lees dan zeker eerst dit artikel om meer te weten te komen over de corona maatregelen, of een pcr test Turkije verplicht is en wat het huidige reisadvies is.

De corona maatregelen van Turkije

In Turkije zijn verschillende corona maatregelen getroffen om zo het aantal coronabesmettingen te beperken. Momenteel is er een lockdown gaande in het land, deze duurt vooralsnog tot 17 mei. Hier zijn lockdown regels aan verbonden, die ook na de lockdown nog zullen gelden.

Zo is er momenteel een uitgaansverbod. Dit houdt in dat je alleen naar buiten mag om op loopafstand boodschappen te doen in de dichtstbijzijnde supermarkt. De auto mag hiervoor niet gebruikt worden. Ook mag er niet tussen de provincies gereisd worden, tenzij het gaat om een noodsituatie. In dat geval dien je toestemming te vragen aan de gouverneur. Wil je naar een andere provincie reizen voor het bijwonen van een begrafenis? Dan kun je het telefoonnummer 199 bellen. Deze aanvragen worden direct goedgekeurd.

Enkel de essentiële beroepen mogen uitgevoerd worden. Denk hierbij aan medisch, agrarisch, logistiek en productie. Het openbaar vervoer rijdt wel, maar met 50% capaciteit. Ook het internationaal vliegverkeer blijft toegestaan.

Alle restaurants zijn dicht tot ten minste het einde van de ramadan. Wel blijft het mogelijk eten af te halen en te laten bezorgen. Ook de sportscholen zijn gesloten en hotels mogen alleen hun eigen gasten maaltijden aanbieden.

Ben je als toerist in Turkije? Dan mag je je wel vrij bewegen. Het uitgaansverbod geldt alleen voor inwoners van Turkije.

Inreisbeperkingen Turkije

Wanneer je naar Turkije toe vliegt moet je je eerst registreren via de website van de Turkse overheid. Deze elektronische registratie moet gedaan zijn binnen 72 uur voordat je aan boord gaat van het vliegtuig. Het kan zijn dat op de luchthaven gevraagd wordt om je registratie. Deze mag je uitgeprint laten zien, maar ook als screenshot op je telefoon.

Daarnaast is iedereen vanaf 6 jaar ook verplicht een negatieve pcr testuitslag bij zich te hebben. Deze test mag bij aankomst in Turkije niet ouder zijn dan 72 uur. Heb je geen negatieve pcr test bij je, dan word je geweigerd voor de vlucht. Dit geldt overigens ook voor reizigers over land en zee, maar geldt niet voor transfer en transitreizigers.

Ben je, voordat je naar Turkije ging, voor minimaal 10 dagen in het Verenigd Koninkrijk of Denemarken geweest, dan moet je na aankomst in Turkije voor 14 dagen in thuisquarantaine. Wanneer je de 10 dagen daarvoor in Brazilië of Zuid-Afrika bent geweest, moet je 10 dagen in quarantaine. Hierbij bepaalt de overheid waar je tijdens deze periode verblijft.

Ga je vervolgens met het vliegtuig weer terug naar Nederland, dan heb je een gezondheidsverklaring nodig. Deze moet je bij je hebben voordat je aan boord gaat en ontvang je van de luchtvaartmaatschappij. Zonder een ingevuld formulier mag je niet aan boord gaan. Tijdens je reis moet je het formulier bij je houden en kan het zijn dat je hem op Schiphol moet laten zien.

Reisadvies pcr test Turkije

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Turkije weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Turkije. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Turkije in thuisquarantaine zit:

  • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
  • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
  • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
  • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
  • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
  • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
  • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Turkije terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

  • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
  • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
  • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

  • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
  • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
  • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

  • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
  • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
  • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Turkije op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Turkije.

Veiligheidsrisico’s Turkije

Wanneer je in Turkije bent is het belangrijk dat je niet naar het grensgebied met Syrië en Irak reist. Aan die kant van de grens is het erg gevaarlijk en vinden er militaire acties met geweld plaats. De grensovergang bij Habur kun je het beste alleen gebruiken wanneer het strikt noodzakelijk is. Je moet hierbij wel op de hoofdweg blijven.

Verder is het verstandig alleen naar de onderstaande provincies te reizen wanneer het echt niet anders kan:

  • Hatay
  • Sirnak
  • Hakkari
  • Batman
  • Siirt
  • Bitlis
  • Van
  • Tunceli
  • Bingöl
  • Mus

Hier komen namelijk geregeld gevechten voor tussen de PKK en de Turkse strijdkrachten, evenals aanslagen.

Noodsituatie

Turkije ligt in een gebied dat erg gevoelig is voor aardbevingen. Wanneer jij ervoor zorgt dat je hier goed op voorbereid bent, kun je veel problemen voorkomen. Onderstaand volgt een checklist zodat jij je hier beter op voor kunt bereiden.

  1. Zorg er altijd voor dat je belangrijke documenten bij de hand hebt
    1. Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart, zowel voor jouzelf als je gezinsleden
    2. De geboorteakten van je kinderen
    3. Een geldig verblijfsdocument
    4. Huwelijksakte
    5. Vaccinatieboekje
    6. Doktersverklaring wanneer je medicatie hebt
    7. Bankgegevens en rekeningnummers
    8. Verzekeringsbewijzen van de auto, zorgverzekering en je huis
    9. Eigendomsakten van je woning of andere bezittingen

Natuurlijk neem je dit soort documenten niet mee op vakantie. Een goede optie is om hier een foto van te maken of ze in te scannen en dit naar jezelf te mail. Zo heb je ze altijd bij elkaar.

  • Maak afspraken met je reisgenoten over waar jullie verzamelen in geval van nood, of dat je zo snel mogelijk contact opneemt wanneer je mogelijk is.
  • Zorg dat je een lijst hebt met belangrijke gegevens. Denk hierbij aan:
    • Namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers van familie en belangrijke contacten
    • De frequentie van calamiteitenzenders
    • Lokale telefoonnummers van o.a. politie, huisarts en alarmnummer
    • Contactgegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde ambassade
  • Bekijk wat de lokale overheid doet bij calamiteiten
  • Maak een noodpakket

One Response

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +