Reisadvies Vietnam: alle regels en pcr test advies uitgelegd

Reisadvies Vietnam: alle regels en pcr test advies uitgelegd

Reisadvies Vietnam Covid update

Gecontroleer op - Laatste aanpassing reisadvies: 10-06-2022

Reisadvies vietnam, geüpdate met coronamaatregelen in vietnam

De kleurcode van het reisadvies voor Vietnam is geel. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • De kleurcode van het reisadvies voor Vietnam is geel. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • U kunt reizen naar Vietnam. Er zijn inreisvoorwaarden om Vietnam in te reizen.
 • Verblijft u in Vietnam? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

De Socialistische Republiek Vietnam is een land dat zich bevindt op het schiereiland Indochina. Deze term wordt gebruikt voor het deel van Azië dat bestaat uit Vietnam, Laos en Cambodja. Ook wordt Thailand hiertoe soms berekend. Alle landen leunen de kant van India op wanneer het gaat om de cultuur, behalve Vietnam. Deze leunt juist meer naar China. Vietnam wordt begrensd door China, Hainan, Cambodja en Laos, en door de Golf van Tonkin en de Zuid-Chinese Zee.

Vietnam heeft een oppervlakte van 330.972 vierkante kilometer en de hoofdstad van het land is Hanoi. Het land telt zo’n 102 miljoen inwoners, waarvan er 7.7 miljoen in de hoofdstad wonen. Toch is dit niet de grootste stad van het land, dat is namelijk Ho Chi Minhstad. Wanneer je binnen korte tijd naar Vietnam afreist doe je er goed aan eerst dit artikel te lezen. Je bent dan direct op de hoogte van het huidige reisadvies en de corona maatregelen, maar weet je ook of een pcr test Vietnam verplicht is.

Huidige corona maatregelen Vietnam

Het leek vorig jaar erg goed te gaan in Vietnam. Toch zijn vanaf juli de besmettingen weer opgelopen. In totaal gaat het nu om ruim 3000 gevallen in Vietnam, waarvan er 2600 hersteld zijn inmiddels, en 35 overleden aan de gevolgen van het virus.

Er zijn dan ook verschillende maatregelen getroffen, welke per regio kunnen verschillen. Zo is het per 7 mei in Ho Chi Minh City verboden bijeenkomsten te hebben van meer dan 30 mensen en zijn in Dan Nang alle restaurant gesloten. Deze zijn enkel open voor afhaal- en bezorgdiensten.

Wanneer je in het land aankomt is het tevens verplicht om 21 dagen in quarantaine te gaan, in plaats van 14 dagen. Dit is door het ministerie van Volksgezondheid bepaald nadat er verschillende personen positief testte na een quarantaineperiode van 14 dagen.

Verder zijn er in verschillende regio’s en steden maatregelen opgelegd om toeristische attracties te sluiten, maar ook andere niet-essentiële diensten. Denk hierbij aan bioscopen, sportscholen, spa’s en massagesalons. Ook zijn karaokebars, nachtclubs en bars gesloten per 30 april.

Uiteraard is het verder belangrijk dat je regelmatig je handen wast, je neus snuit in een papieren doek die je daarna direct weggooit en dat je hoest en niest in je elleboog. Krijg je koorts of luchtwegklachten? Dan dien je direct contact op te nemen met een arts.

Inreisbeperkingen Vietnam

Momenteel geldt er een inreisverbod voor vrijwel alle buitenlandse reizigers. Het is daarom ook belangrijk alleen naar Vietnam te reizen wanneer dit echt noodzakelijk is, en pas te gaan reizen op het moment dat je zeker weet dat je wordt toegelaten. Bijna alle reizigers worden geweigerd door de Vietnamese autoriteiten en toeristische reizen zijn sowieso verboden. De enige personen die wel mogen inreizen zijn diplomaten, investeerders, experts, hooggekwalificeerde werknemers, managers en diens familieleden, internationale studenten en buitenlandse familieleden van Vietnamese onderdanen.

Wanneer je wordt toegelaten krijg je bij binnenkomst direct een medische test. Daarna moet je verplicht voor 21 dagen in quarantaine in een door de lokale overheid goedgekeurde locatie. De kosten van deze locatie zijn voor eigen rekening. Wel is het zo dat de quarantaineverplichting onder bepaalde voorwaren kan worden ingekort.

Reisadvies pcr test Vietnam

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden. Mocht je toch gaan, houd er dan rekening mee dat je een negatieve pcr test moet kunnen laten zien, deze coronatest is verplicht. Verder is het uiteraard belangrijk dat je regelmatig je handen wast, dat je hoest en niest in je elleboog en dat je je neus snuit in een papieren zakdoek die je vervolgens direct weggooit. Krijg je koorts, luchtwegklachten of is er wat anders aan de hand? Dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met een arts.

Kom je vanuit Vietnam weer terug naar Nederland? Ook dan ben je verplicht je te laten testen op een testlocatie in Vietnam. Bij terugkeer in Nederland ben je vervolgens verplicht in thuisquarantaine te gaan, ook wanneer je al gevaccineerd bent want het is nog steeds mogelijk dat je het virus kunt verspreiden. Door dit te doen draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen. Op de vijfde dag van je thuisquarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Is de test negatief? Dan is je quarantaine voorbij.

Regels tijdens thuisquarantaine

Het is belangrijk dat je na aankomst in Nederland met eigen vervoer weer naar huis gaat. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je een taxi nemen met inachtneming van de coronaregels. Alleen als het echt geen andere optie is pak je het Openbaar Vervoer.

In principe moet je 10 dagen in quarantaine, maar op de vijfde dag kun jij je laten testen bij een GGD testlocatie. Wanneer deze test negatief is, is je quarantaineperiode voorbij. Een test afspraak maken kan via deze website. Er wordt bewust gekozen om op de vijfde dag te testen, omdat de tijd tussen de infectie en de klachten meestal vijf dagen is. Test je te vroeg, dan kun je alsnog klachten krijgen. Nadat je een negatieve test hebt gehad is het wel belangrijk dat je tot en met de tiende dag uit de buurt blijft van kwetsbare ouderen en zieken.

Verder gelden de onderstaande regels wanneer je vanuit Vietnam in thuisquarantaine zit:

 • Alleen mensen met wie jij samenwoont mogen samen met je in huis zijn. Wel zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van hen. Niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Het is belangrijk dat je geen bezoek ontvangt, want zo kun je het virus verspreiden. De enige uitzondering hierop je wanneer het voor medische redenen is, zoals de huisarts of GGD.
 • Wanneer je medische hulp nodig hebt ga je niet naar de huisarts toe, maar ben je hem op.
 • Naar de winkel mag niet, dus laat iemand anders je boodschappen doen.
 • Je mag wel in je tuin of op het balkon zitten.
 • Werkt volledig vanuit huis. Wanneer je in de zorg werkt mag je alleen bij hoge uitzondering werken wanneer je geen klachten hebt. Dit dien je echter wel te overleggen met de GGD of je bedrijfsarts.
 • Ga niet reizen met het Openbaar Vervoer of met de taxi.

Wanneer er niemand in je omgeving is om de boodschappen te doen of bijvoorbeeld te kinderen van school te halen, kun je contact opnemen met de gemeente. Daarnaast heeft het Rode Kruis ook een landelijke hulplijn welke je kan bellen. Zij kunnen dan met je meekijken naar hulp in de buurt. Je kan het Rode Kruis bereiken via 070-4455 888.

Waar om denken wanneer terug naar Nederland reist

Iedereen van 13 jaar en ouder die vanuit een hoog-risicoland zoals Vietnam terugreist naar Nederland moet een negatieve pcr test van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien wanneer zij aan boord gaan. Ook is het mogelijk dat je in het bezit bent van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen, in combinatie met een negatieve pcr test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen.

Dit is vooral nodig omdat reizigers uit een hoog-risicogebied een groot risico vormen op de import en de verspreiding van corona, of een variant hiervan. Goed om te weten is ook dat de verplichte testuitslagen de andere maatregelen zoals quarantaine en vaccinatie, niet vervangen.

Verplicht bij vertrek

Wanneer je uit een risicoland vertrekt per schip, bus, vliegtuig of trein is het verplicht een negatieve test te laten zien wanneer je uit een hoog-risicoland komt dat binnen of buiten de EU valt. Gaat het om een land binnen de EU dan kun je het reisadvies van Nederland bekijken om te zien of je een negatieve test nodig hebt. Ook wanneer je op doorreis bent en naar Nederland reist met een schip, vliegtuig, bus of trein moet je een negatieve test kunnen laten zien.

Moet je overstappen? Dan gelden onderstaande regels:

 • Wanneer je reis in een veilig land begint en je een overstap hebt in een hoog-risicogebied heb je geen negatieve pcr test nodig als je op de luchthaven bent gebleven. Verlaat je deze wel tijdens de overstap, dan telt dit als een nieuwe reis en heb je er wel één nodig.
 • Begint je reis in een hoog-risicogebied en heb je een overstap in een ander land, dan moet je een negatieve test kunnen laten zien bij het aan boord gaan van maximaal 24 uur oud. Ook is het mogelijk dat je in het bezig bent van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het boarden, samen met een negatieve test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
 • Wanneer je de reis begint in een hoog-risicogebied en een overstap hebt in Nederland moet je een negatieve pcr test kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.

Positief testen na coronabesmetting

Het kan zijn dat je positief blijft testen nadat je corona hebt gehad. Ook al zijn alle verschijnselen weg en ben je niet besmettelijk meer. Voor deze mensen gelden onderstaande regels:

Heb je corona gehad waardoor je geen negatieve pcr test kunt laten zien, dan mag je toch reizen wanneer je de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag of antigeen-testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Een negatieve testuitslag voor vertrek van maximaal 24 uur oud bij het boarden

Wanneer je continu positief blijft testen bij een sneltest mag je naar Nederland reizen als je onderstaande documenten kunt laten zien:

 • Een positieve testuitslag van minimaal 2 en maximaal 8 weken oud
 • Een positieve testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland
 • Artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent van maximaal 72 uur oud bij het boarden. Belangrijk hierbij is dat de verklaring in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Portugees is, en dat er een logo of kenmerk aanwezig moet zijn van het instituut of de arts.

Vergeet daarnaast ook zeker niet je reisdocument mee te nemen, net als je paspoort. Kijk van tevoren na of je een visum nodig hebt wanneer je naar Vietnam op reis gaat, en kijk na welke medicijnen je wel en niet mee op reis mag nemen. Ben je van plan een auto te huren? Kijk dan van tevoren na of je rijbewijs geldig is in Vietnam.

Tropische stormen in Vietnam

Van mei tot november kunnen er tropische stormen voorkomen. Wanneer je tijdens deze periode wilt reizen is het aan te raden de berichten in de media op te volgen en je goed te laten informeren over de situatie. De hulpverlening is niet altijd makkelijk te krijgen. Met name in de berggebieden in het noorden is dit lastig, omdat daar regelmatig aardverschuivingen zijn door zware regenval.

Het kan daardoor zijn dat je in een noodsituatie terechtkomt. Door je hier van tevoren al op voor te bereiden kun je problemen voorkomen. Onderstaande checklist zorgt ervoor dat jij je hierop beter kunt voorbereiden:

 1. Zorg er altijd voor dat je belangrijke documenten bij de hand hebt
  1. Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart, zowel voor jouzelf als je gezinsleden
  2. De geboorteakten van je kinderen
  3. Een geldig verblijfsdocument
  4. Huwelijksakte
  5. Vaccinatieboekje
  6. Doktersverklaring wanneer je medicatie hebt
  7. Bankgegevens en rekeningnummers
  8. Verzekeringsbewijzen van de auto, zorgverzekering en je huis
  9. Eigendomsakten van je woning of andere bezittingen

Natuurlijk neem je dit soort documenten niet mee op vakantie. Een goede optie is om hier een foto van te maken of ze in te scannen en dit naar jezelf te mail. Zo heb je ze altijd bij elkaar.

 • Maak afspraken met je reisgenoten over waar jullie verzamelen in geval van nood, of dat je zo snel mogelijk contact opneemt wanneer je mogelijk is.
 • Zorg dat je een lijst hebt met belangrijke gegevens. Denk hierbij aan:
  • Namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers van familie en belangrijke contacten
  • De frequentie van calamiteitenzenders
  • Lokale telefoonnummers van o.a. politie, huisarts en alarmnummer
  • Contactgegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde ambassade
 • Bekijk wat de lokale overheid doet bij calamiteiten
 • Maak een noodpakket

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +