Engeland overstappen Corona: Huidige situatie.

Engeland overstappen Corona: Huidige situatie.

Corona het woord dat de laatste 2 jaar wel constant in allerlei media verscheen en ook bij iedereen steeds in het achterhoofd zat, we werden gebombardeerd met het virus van zonsopgang tot we gingen slapen, en het gaat nog steeds verder, of je er nu voor of tegen bent en wat je persoonlijke mening ook is, je kan er niet echt aan ontsnappen dezer dagen. Je moet je houden aan de lokale corona regels en reisadviezen.

Dus komt de vraag, welke impact heeft dit momenteel op mijn (reis)gedrag? Wel vandaag behandelen we één specifieke situatie, namelijk wat moet je doen wanneer je op reis gaat en moet overstappen op de één of andere manier in Groot Brittannië?

Eerst moeten we een onderscheid maken tussen lange en korte overstappen, lang wil zeggen dat we toch wel een nachtje in een hotel moeten verblijven vooraleer we aan het volgende deel van ons traject beginnen, in dat geval moet je natuurlijk de gewone regels vormen met onder andere een PCR-test op de dag na je aankomst in Groot Brittannië maar verder gaan we het niet over deze situatie hebben, we blijven dus stilstaan bij de zogenaamde “transit” in Groot Brittannië!

Transit wil zeggen dat op doorreis bent en dus niet in Groot Brittannië gaat verblijven als reisbestemming! Je komt dus aan in Groot Brittannië via het vliegtuig, ferry of trein en gaat er overstappen op een vliegtuig, ferry of trein. Dit voor een tussenperiode van maximum 24 uur.

Complete regelgeving is hier te vinden (engels): https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-safer-air-travel-guidance-for-passengers#transiting-through-england

Blijf in de luchthaven tijdens je overstap

We bekijken hier de regels wanneer je in transit bent op een luchthaven in Groot Brittannië en NIET langs de douane passeert, dit betekent dat je in de zogenaamde “airside” zone blijft. Wanneer dit het geval is moet je niet in quarantaine en moet je geen coronatest afnemen in Groot Brittannië, ook moet je geen “passenger locator form” invullen voor je aankomst. Waar je wel dient rekening mee te houden zijn de volgende gevallen:

  • Ben je gevaccineerd en ben je ook niet in een land geweest dat als “red listed” staat beschreven door de Britse overheid (lijst is hier te vinden: ) dan moet je ook geen Coronatest afnemen voor je aankomst.
  • Ben je niet volledig gevaccineerd of ben je in een “red listed” land geweest, dan dien je WEL een Coronatest af te nemen in Nederland

Bij een transit waarbij je WEL door de douane passeert op een luchthaven of haven of treinstation zijn de regels lichtjes anders, in dat geval is het verschil dat je in ieder geval WEL een “passenger locator form” dient in te vullen, daarbovenop moet je ofwel in de aankomstplaats blijven OFWEL direct van de aankomstplaats naar de vertrekplaats reizen.

Je dient je dus in deze tijden goed voor te bereiden op je reis en steeds de correcte regels te volgen, let op dat deze steeds op korte termijn kunnen veranderen!

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +