Hoelang voor mijn vlucht moet ik op Schiphol zijn?

Hoelang voor mijn vlucht moet ik op Schiphol zijn?

De 1,5 meter samenleving is opgeheven omdat de vaccinatiegraad onder Nederlanders nu ongeveer 70% is en het aantal coronagevallen steeds verder terugloopt. Dat betekent dat mensen voorzichtig weer op reis durven te gaan. Want ook in de rest van de wereld wordt de vaccinatiegraad steeds hoger waardoor regels versoepeld kunnen worden. 

Vaccineren en testen

Ondanks dat dingen langzaam weer ‘normaal’ worden en we weer op vakantie kunnen, zijn we er nog niet helemaal. Reizen zal nog lange tijd ingewikkelder zijn dan voorheen. Zo moet je voor vertrek goed nadenken over de eisen die het land van bestemming stelt. Er zijn maar een paar landen die hun eisen volledig hebben ingetrokken. De meeste landen hanteren nog steeds regels voor binnenkomst zoals:

  • Volledige vaccinatie – Er zijn steeds meer landen die volledig gevaccineerde reizigers toelaten. Belangrijk om te weten is dat je gevaccineerd moet zijn met een door het land erkend vaccin en je de laatste dosis minimaal 2 weken voor aankomst hebt ontvangen. Binnen Europa kun je hiervoor de Coronacheck-App gebruiken. Buiten Europa gelden andere regels. Check dit vooraf goed.
  • PCR-test – Veel landen eisen dat je op zijn minst een PCR-test kunt overleggen. Controleer goed welke eisen ze stellen aan de tijd tussen het afnemen van de test en aankomst in het land. Dit kan verschillen van maximaal 24 uur tot 72 uur. 
  • Antigeentest – Sommige landen vragen alleen een Antigeentest ook wel sneltest genoemd. Controleer ook hiervoor de eisen die ze stellen aan de tijd tussen afnemen en aankomst. Meestal is dit maximaal 24 uur. 
  • Verzekering – Er zijn landen die naast bovenstaande ook eisen dat de reiziger goed verzekerd is. Zo moeten niet gevaccineerde bezoekers aan Costa Rica een reisverzekering afsluiten die Covid-gerelateerde kosten dekt. 

Let op! Als je tijdens je reis moet overstappen moet je ook rekening houden met de regels van het land waar je overstapt. 

Hoe lang vooraf aanwezig op Schiphol 

Een paar maanden geleden is het luchtverkeer bijna volledig tot stilstand gekomen waardoor je heel Schiphol voor jezelf had, maar nu de regels versoepeld zijn worden er weer meer vluchten geboekt. Veel mensen willen zo snel mogelijk op vakantie. Enerzijds omdat veel mensen maanden hebben uitgekeken naar het moment dat het weer kan. Anderzijds willen mensen direct weg omdat het NU kan, en er nog steeds een kans bestaat dat regels in de toekomst weer aangescherpt worden. Het aantal vluchten en het aantal reizigers neemt dan ook snel weer toe.

Officieel gelden de volgende regels:

  • Twee uur voor je vlucht binnen Europa aanwezig zijn op Schiphol.
  • Drie uur voor je vlucht buiten Europa aanwezig zijn op Schiphol.

In de praktijk zijn de rijen op dit moment redelijk lan. Dit heeft te maken met het feit dat het grondpersoneel voor elke reiziger moet checken of ze voldoen aan de corona-eisen van het land van bestemming. Aangezien die voor elk land anders zijn en mensen helaas toch vaak hun papieren niet op orde hebben kan er vertraging ontstaan. Ons advies is dus om er nog een half uurtje aan te plakken zodat jullie zonder zorgen op vakantie kunnen. 

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +