Ondanks dat we al twee jaar midden in de coronapandemie zitten blijven er vragen die nog niet, of nog niet helemaal beantwoord zijn. Hoelang je een positieve testuitslag krijgt nadat je besmet bent geraakt met corona is een van die vragen.
Wanneer ben je besmettelijk
Voordat we het hebben over hoe lang je besmettelijk blijft, is het goed om te kijken naar wanneer je eigenlijk besmettelijk bent en wanneer je het meest besmettelijk bent.
Uit onderzoek is gebleken dat het virus 2 tot 14 dagen incubatietijd nodig heeft, maar meestal binnen 5 tot 6 dagen tot uiting komt. Het is ondertussen ook duidelijk dat je 1 tot 2 dagen voordat je symptomen krijgt al besmettelijk bent. Dit is de periode waarin de kans relatief groot is dat je mensen besmet omdat je jezelf nog niet bewust bent van het gevaar voor anderen. Meestal wordt de kans dat je anderen besmet geleidelijk minder 5 dagen na het begin van de klachten. In sommige gevallen kun je het virus langer verspreiden, bijvoorbeeld in deze gevallen:
- Als iemand een slecht afweersysteem heeft door het gebruik van medicijnen of een onderliggende ziekte.
- Als iemand door corona een longontsteking heeft opgelopen.
- Als iemand in het ziekenhuis terecht is gekomen door corona.
Isoleer jezelf
Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat anderen door jou besmet worden door in isolatie te gaan. Dit zijn de belangrijkste isolatieregels:
- Ga niet naar buiten, ook niet voor werk, studie of boodschappen.
- Je mag wel in de tuin of op het balkon zitten.
- Ontvang geen bezoek. Een uitzondering hierop is bezoek van medische hulpverleners.
- Heb geen contact met huisgenoten.
- Blijf apart van de rest van het huishouden in een eigen kamer. Zorg dat de ruimte regelmatig geventileerd wordt.
- Gebruik, indien mogelijk, een apart toilet en een aparte badkamer, maak die regelmatig schoon.
- Houd alle spullen die je gebruikt gescheiden van de spullen van huisgenoten. Dit geldt onder andere voor bestek, servies, afval en was.
- Maak dagelijks alles wat je gebruikt en aanraakt schoon.
- Was regelmatig je handen met water en zeep.
- Huisgenoten moeten in quarantaine voor 10 dagen. Die quarantaine kan verkort worden door op de 5e dag een test te doen.
Wanneer ben je niet meer besmettelijk
Als je geconstateerd hebt dat je corona hebt, bijvoorbeeld door een positieve corona zelftest, dan is de stelregel dat je niet meer besmettelijk bent nadat je 24 uur klachtenvrij bent minimaal 7 dagen na je eerste ziektedag.
Heb je een slecht immuunsysteem door bijvoorbeeld chemotherapie, hiv of medicijnen tegen reuma dan moet je minimaal 14 dagen wachten voordat je weer naar buiten mag. Dit geld ook als je opgenomen bent geweest in het ziekenhuis of longontsteking hebt gekregen door corona.
Heb je na de gestelde periode nog last van je ademhaling, pijn aan je keel, neusverkoudheid, diarree of hoesten dan mag je op bepaalde voorwaarden toch naar buiten. Dit is het geval als sprake is van ALLE hierna genoemde punten:
- Je klachten zijn afgenomen sinds het begin van de ziekte.
- Je hebt al minimaal 48 uur geen koorts meer en gebruikt geen medicijnen om de koorts te remmen.
- Het is minimaal 14 dagen geleden dat je voor het eerst klachten kreeg.
Hoe lang het duurt voordat iemand herstelt is is per persoon verschillend. Meestal duurt het dus een paar dagen tot een week, maar in sommige gevallen hebben mensen weken, of zelfs maanden klachten. Maximaal 1 op de 5 personen heeft 4 tot 5 weken na de eerste besmetting nog klachten.
Asymptomatische COVID
Tegenwoordig hoor je veel over asymptomatische COVID. De personen die deze vorm hebben voelen zich prima en hebben geen corona gerelateerde klachten, maar uit een test is gebleken dat ze corona hebben. Deze mensen moeten met de GGD overleggen wanneer ze weer naar buiten mogen, maar meestal is dat 5 dagen vanaf de dag van de positieve test, tenminste als je in die periode geen klachten hebt gekregen.
Long COVID
Er is een kleine groep mensen die na het krijgen van corona en paar weken of zelfs maanden last blijft houden van klachten. Dit noemen we Long COVID. Dit zijn de klachten waar je mee te maken kunt krijgen als je Long COVID hebt:
- Vermoeidheid
- Kortademigheid
- Pijn op de borst en hartkloppingen
- Verhoging
- Verlies reukvermogen voor langere periode
- Vergeetachtigheid
- Depressie
Long COVID komt vaker voor bij oudere mensen, vrouwen en mensen met Astma. Naar de oorzaken en eventuele behandelmethodes moet nog meer onderzoek gedaan worden. Hoe lang men besmettelijk blijft in die periode is lastig te zeggen. Voor deze groep mensen is het dan ook lastig om te bepalen wanneer wel en niet in isolatie of quarantaine te gaan, omdat het ook wel eens voorkomt dat klachten weggaan en daarna weer terugkeren. Bespreek dit met een arts.
Binnen 8 weken na positieve test niet opnieuw testen
Wat wel duidelijk is geworden in de afgelopen periode is dat opnieuw testen binnen 8 weken na corona niet veel zin heeft, ook niet als je klachten blijft houden. Doordat je net corona hebt gehad is de kans groot dat de test sowieso positief is ondanks dat je niet meer besmettelijk bent.
Voor reizen
Test je positief, maar ben je wel hersteld van corona? Dan kun je alsnog op vakantie. Informeer bij je reisorganisatie over de mogelijkheden.