Landingsbanen van Schiphol

Landingsbanen van Schiphol

Schiphol is een fascinerende luchthaven als we het hebben over landingsbanen. De meeste grote luchthavens hebben landingsbanen die parallel aan elkaar lopen. De banen van Schiphol lopen daarentegen dwars door elkaar heen. Door ze op deze manier te plaatsen kan er ook in extremere weersomstandigheden gebruik van worden gemaakt. Bovendien heeft Schiphol maar liefst 6 landingsbanen terwijl veel andere luchthavens slechts twee banen hebben.  Leer hier meer over de landingsbanen van Schiphol

Zwanenburgbaan

De Zwanenburgbaan ligt ten westen van Schiphol parallel aan de Polderbaan. Deze baan wordt met name gebruikt van en naar het noorden. Deze baan is berucht vanwege de geluidsoverlast die mensen uit, met name Zwanenburg, ondervinden. 

Om de geluidshinder terug te dringen is de Polderbaan later aangelegd. Maar door een rekenfout en inschattingsfout is de hoeveelheid vliegbewegingen slechts met 33% afgenomen. 

Check ook: Alle spottersplekken om vliegtuigen te kijken

Polderbaan

De Polderbaan is de langste landingsbaan op Schiphol. Deze baan is 3800 meter lang en 60 meter breed. Als je opstijgt of land op deze baan moet je daarna flink taxiën. De rit van Schiphol naar de baan duurt tussen de 10 en 15 minuten. 

Geluidsoverlast

Deze baan werd in 2003 opgeleverd en heeft maar liefst 230 miljoen euro gekost. Deze baan is onder andere aangelegd om ruimte te geven aan het steeds meer toenemende vliegverkeer. Bovendien wilden ze deze baan gebruiken om de geluidsoverlast van onder andere bewoners van Zwanenburg terug te dringen. Door een flinke rekenfout bleek dat de Polderbaan en Zwanenburgbaan niet tegelijkertijd gebruikt konden worden. Hierdoor is de geluidsoverlast slechts voor een gedeelte teruggedrongen. Bovendien hebben nu andere mensen last van het geluid. 

Buitenveldertbaan

De Buitenveldertbaan is aangelegd in de jaren zestig en ligt ten oosten van de Zwanenburgbaan. De baan is 3450 meter lang en 45 meter breed en kruist de A4. Deze baan is een secundaire baan vanwege de geluidsoverlast op de dichtbevolkte gebieden Diemen, Muiden, Amsterdam-Zuidoost en Amstelveen-Noord.

Aalsmeerbaan

De Aalsmeerbaan is 45 meter breed en 3400 meter breed en kruist de Buitenvelderbaan. Deze baan wordt ‘s nachts zo min mogelijk gebruikt in verband met geluidsoverlast. Bovendien mag de baan niet in Noordelijke richting gebruikt worden. 

Kaagbaan

De Kaagbaan is 45 meter breed en 3490 meter lang en is in gebruik sinds 1960. Deze baan is de één na langste baan van Schiphol en vernoemd naar de Kagerplassen. Deze baan wordt zowel ‘s nachts als overdag gebruikt. 

Oostbaan

De Oostbaan is de meest oostelijk geleden baan van Schiphol en is ook meteen de kortste baan met 2014 meter. Deze baan werd al in 1938 aangelegd in de beginjaren van Schiphol. De baan wordt tegenwoordig met name gebruikt voor kleine vliegtuigen voor bijvoorbeeld zakenreizigers. 

De toekomst 

Schiphol is een belangrijk knooppunt voor internationaal vliegverkeer. Er zijn op dit moment dan ook al plannen om een 7e baan aan te leggen parallel aan de Kaagbaan. We zijn benieuwd wat de toekomst zal brengen.

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +