Tenerife bezienswaardigheden

Tenerife bezienswaardigheden

Tenerife, één van de Canarische eilanden, ze behoren tot Spanje maar liggen dichter bij Marokko dan bij Spanje zelf, vanuit Nederland vlieg je zo een 3,5 uur om in Tenerife te landen en daardoor zijn de vliegtickets ook niet supergoedkoop. Maar als je het toch doet is het zeker de moeite waard!

kaart Tenerife

Tenerife is een vulkanisch eiland in de Atlantische oceaan, het eiland wordt gedomineerd door de vulkaan ‘El Teide’ en dit is ook de voornaamste trekpleister van het eiland, er zijn echter tal van avonturen te beleven in Terenife, de hoofdstad Santa Cruz soms ook wel “Santa Cruz de Tenerife” genoemd ligt in het Noord Oosten van het eiland terwijl de vulkaan het hele Zuiden in beslag neemt, zelfs Columbus schreef al over het eiland wegens de uitbarsting van de vulkaan toen hij er voorbij kwam. Het eiland is vrij warm doorheen het hele jaar, wat het perfect maakt als winterbestemming, in de zomer kunnen de temperaturen aanzienlijk oplopen en raden we iedereen dan ook aan voldoende water bij te hebben wanneer je op pad gaat en steeds te zorgen voor een hoofddeksel, een simpele pet is voldoende om je hoofd ‘koel’ te houden.

Voor je vertrekt!

  • Weet wat je wil! Reizen en reizen is twee! Sommige mensen zijn liever ‘toerist’ en laten hun hele vakantie begeleiden of spenderen het meeste aandacht aan zonnen aan het strand of zwembad, anderen zijn dan weer ‘avonturier’ en willen op hun eentje het hele eiland ontdekken, indien je tot die 2e groep behoort is het aan te raden een auto te huren, dit is namelijk de enige manier om ten volle te kunnen genieten van het eiland.
  • Boek vooraf enkele belangrijke bezoeken, sommige hoogtepunten zijn best vooraf te boeken vanwege de gelimiteerde toegang (niet wegens Corona trouwens!), dus kan je best vooraf een globaal plan maken van je reis, hou rekening met je verblijfplaats, ga je een luxe resort boeken of liever een lokale AirBNB?
  • Hoewel Tenerife een eiland is, is het toch vrij groot en wegens de grote hoogteverschillen kan je soms lang over een relatief korte afstand doen. Wees voorbereid!
  • Ga Wijs op Reis en check het Reisadvies in Tenerife

Wat kan je verwachten in Tenerife?

Het hoogtepunt van Tenerife is en blijft de vulkaan!

El Teide berg

De El Teide vulkaan

De zogenaamde ‘Teide’ of ‘El Teide’ is de hoogste top van Spanje en domineert het landschap van Tenerife, de top van de krater is geleden op een hoogte van maar liefst 3718 meter boven de zeespiegel. Je kan deze top beklimmen maar er is een limiet gesteld op hoeveel mensen dagelijks naar de top mogen, de toelating om naar de top te gaan is gratis maar kan je best 2 tot 3 maanden vooraf boeken of je riskeert geen plaats meer te vinden (te boeken op deze website: https://teide.guide/en/).

El Teide beklimmen

Er zijn 2 manieren om de top te bereiken, je kan een 5 uur durende wandeling starten onderaan de vulkaan waar je reeds op 2356 meter hoogte bent, de wandeling brengt je naar het bergstation op 3555 meter hoogte. Op het bergstation kan je je toelating tonen om de top te beklimmen, let er wel op dat er op deze hoogte veel minder zuurstof in de lucht aanwezig is en je dus zeer snel uitgeput raakt door een tekort aan zuurstof, dit zal je reeds merken tijdens de wandeling naar het bergstation.

Naar de top van El Teide met de bus

Indien je minder goed getraind bent OF je hebt een toelating die vrij vroeg in de voormiddag valt kan je best de kabelbaan nemen, deze vertrekt in het basisstation en brengt je rechtstreeks naar het bergstation, in het basisstation is een winkel, restaurant en toiletten, een ruime parking voor auto’s en bussen. Het bergstation is vrij sober ingericht, het dient enkel als toilet, een enkele drank- en snoepautomaat (voor wanneer je een zoete snack wil om wat energie op te doen voor je de top beklimt) en ticketcontrole voor de top van de vulkaan. Wanneer je de top bereikt ben je in een heel andere wereld aangekomen, het is er koud, winderig en kaal, de krater zelf is vrij klein omdat de vulkaan al heel lang niet meer uitgebarsten is, hij is echter nog steeds actief en men kan niet garanderen dat hij zo vredig blijft als hij nu is. Het zicht op het eiland en de omringende zee is spectaculair!

Mooie stranden in Tenerife

Het hele eiland is vulkanisch en dit is ook aan de stranden te merken, overal is er scherp gesteente te vinden naast prachtige zandstranden, de bekendste stranden zijn Playa del Duque, Playa de las Teresitas, Playa De Las Americas, Playa de las Vistas en Playa del Camison, deze stranden zijn stuk voor stuk voorzien van de nodige faciliteiten voor de fervente zonneklopper! Indien je liever iets rustiger op het strand gaat liggen zonnen (of bakken) kan je ervoor kiezen op een afgelegen strand te gaan genieten, deze zijn wel niet voorzien van schaduwplaatsen en faciliteiten, Punta Hidalgo is een aanrader, met zijn bekende vuurtoren is dit een strand waar de doorsnee zonneklopper niet heengaat, ook perfect om je hond mee te nemen, wees zelfvoorzienend als je naar dit soort stranden gaat en let op de scherpe vulkanische stenen!

Animatieparken

Siam park en Loro Parque zijn de 2 bekendste animatieparken van Tenerife, waar Siam park een puur waterpretpark is met vele attracties voor jong en oud waar je de hele dag kan vertoeven, is Loro Parque dan weer een dierentuin met dolfinarium, zeker de moeite waard om een dagje voor uit te trekken.

Steden om te winkelen in Tenerife

Santa Cruz de Tenerife, de hoofdstad van het eiland met typische Spaanse huizen, winkelstraten en restaurantomgeving, oude kerken en natuurlijk een haven, de stad is klassiek en modern tegelijk en heeft voor iedereen wel een aantrekkingspunt, waar de binnenstad eerder traditioneel gebleven is heb je een duidelijk moderne uitstraling aan de kant van de zee en haven, het futuristische Auditorium doet eerder denken aan het Sydney Opera House en ligt net naast dan weer één van de oudste gebouwen, namelijk één van de forten die door de Spanjaarden gebouwd werden ter verdediging van het eiland en de stad!

Naar Spanje of Tenerife met de boot

De haven biedt tal van ferry’s naar nabijgelegen eilanden en het Spaanse vasteland, er zijn verscheidene rederijen die zowel voetpassagiers als auto’s kunnen vervoeren en indien je een ferry wil nemen om naar Tenerife te gaan zonder vliegtuig of je wil een uitstap maken naar een ander eiland in de Archipel kan je best eens even Googelen maar de mogelijkheden. Ook cruiseschepen weten waar Tenerife ligt en meerdere schepen meren hier jaarlijks aan met duizenden passagiers aan boord die het eiland willen verkennen, dit is de perfecte manier om de eerste indrukken op te doen van Tenerife.

Nationaal park Anaga

Natuurlijk kan je hiermee al heel wat tijd vullen maar waarom stoppen? Je bent misschien een echte avonturier en wil de ongerepte natuur van het eiland zien, in dat geval kan je de naam Anaga niet vergeten! Het nationaal park van Anaga ligt op het meest Noordelijke deel van het eiland en is gekend door de afwezigheid van bereidbare wegen, het is al een hele rit naar het vertrekpunt in de bergen, waarna je je wagen kan achterlaten en een wandeltocht kan aanvatten naar de vuurtoren van Punta de Anaga, let er wel op dat er op deze hele tocht geen voorzieningen zijn en je dus compleet op jezelf bent aangewezen, in geval van nood in dit natuurreservaat kan je rekenen op de reddingsdiensten en noodgevallen worden hier meestal per helicopter opgelost, zorg steeds dat je een mobiele telefoon bij de hand hebt, het noodnummer 112 is ook hier van kracht!

Prachtige natuur rondom het eiland

Er is ook natuur rondom het eiland en Tenerife is gekend als veilige thuisbasis voor zeeschildpadden, deze vriendelijke dieren komen zich hier voeden en voortplanten, je kan bij de verschillende reisagentschappen een georganiseerde boottocht boeken om de zeeschildpadden te bezoeken, ook heb je kans op het zien van walvissen en dolfijnen rondom het eiland, de georganiseerde tochten zijn perfect omdat de ervaren gidsen precies weten waar en wanneer bepaalde diersoorten te zien zijn en zij ook een veilige en respectvolle afstand bewaren naar de dieren toe zodat deze hier veilig kunnen leven.

Nationaal park bezoeken

De omgeving rond de vulkaan is ook een nationaal park, dit park is echter immens groot en er leiden verscheidene paden rond en door het park waar je soms een prachtig zicht hebt op de vulkaan zelf, je kan het eiland eigenlijk schetsen als volgt: Het eiland werd door de eeuwen heen gevormd door de lavastromen die uit de vulkaan kwamen bij de enorme oer-uitbarstingen, het hele eiland is eigenlijk de vulkaan, de oeroude krater van deze vulkaan is eigenlijk wat nu bekend staat als het nationaal park Teide, dit beslaat zowat één derde van het eiland en het is dus in de oeroude krater dat je met de bus of auto naar het basisstation van de kabelbaan kan rijden, de huidige berg die bekend staat als de vulkaan is eigenlijk een nieuwe piek die ontstaan is door kleinere uitbarstingen.

Er is ook een iets minder leuke gebeurtenis bekend over Tenerife, in 1977 werd de Noordelijke luchthaven van Tenerife (toen de enige luchthaven) plots overweldigd door meerdere vliegtuigen die afgeleid werden naar Tenerife omdat andere luchthavens in Spanje gesloten waren, hierdoor ontstond een drukt die deze luchthaven niet gewoon was en een dikke mist maakte het er niet gemakkelijker op, in de chaos die ontstond door slechte communicatie was de luchthaven getuige van één van de ergste rampen in de luchtvaartgeschiedenis, 2 Boeing 747’s botsten op de startbaan op elkaar wat resulteerde in een enorm dodental, uiteindelijk werd er beslist om een tweede luchthaven aan te leggen op een gunstiger locatie op het eiland en deze is nu de Zuidelijke luchthaven en de meest gebruikte, de Noordelijke luchthaven is nog steeds operationeel maar wordt dus minder gebruikt. Er werd in de bergen die uitzicht hebben op de Noordelijke luchthaven een gedenkteken opgericht om de ramp te herdenken, deze plaats is te bezoeken, echter is de weg erheen slecht onderhouden en er ligt een verlaten toeristisch gebouw bij, er zijn geen faciliteiten en het hele park rond het gedenkteken is eigenlijk in een verloederde toestand terug te vinden, niettegenstaande toch een aanrader hier even te passeren vanwege de historische impact.

Zo, nu heb je een algemeen beeld van Tenerife, zie je het nog zitten? Dan raad ik je aan je reis te boeken en dit prachtige eiland te gaan verkennen, de wereld staat open voor wie het kan zien!

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +