Tips om vliegtuigen te kijken bij Schiphol

Tips om vliegtuigen te kijken bij Schiphol

Vliegen heeft iets magisch, het laat je niet alleen wegdromen over verre oorden, de techniek erachter is ook mateloos fascinerend. Ook al heb je niet zelf de kans om met het vliegtuig op vakantie te gaan, je kunt wel een vleugje van die magie meepikken op het vliegveld. Rondom Schiphol zijn heel wat mogelijkheden om vliegtuigen te kijken. Lees verder om onze tips te lezen. 

Planning

Je kunt in principe elke dag vliegtuigen gaan kijken op Schiphol, maar er zijn momenten dat je er meer plezier aan zult beleven. Belangrijke factoren hierbij zijn het weer, en de drukte op het vliegveld. 

Het weer

Voordat je naar Schiphol gaat en bij een willekeurige baan gaat staan is het handig om te weten hoe het weer is. Je wil de volgende dingen weten:

  • Waar de wind vandaan komt – Afhankelijk hiervan bepaalt Schiphol welke banen gebruikt zullen worden. Omdat Schiphol zes banen heeft heb je deze informatie nodig om te bepalen waar je naartoe gaat om de vliegtuigen te spotten. Daarnaast kunnen windschering en zijwind ervoor zorgen dat er minder vliegtuigen kunnen opstijgen en landen. 
  • Mist / Slecht zicht – Door mist kun je slecht zicht hebben op de vliegtuigen. Bovendien kan dichte mist ervoor zorgen dat vliegtuigen uit moeten wijken of dat er minder vliegbewegingen mogelijk zijn. 
  • Regen – In principe kunnen vliegtuigen gewoon landen als het regent. Voor jezelf is het alleen minder prettig om in de regen buiten te staan. 
  • Onweer & storm – Als er een hevige storm boven Schiphol hangt zullen vliegtuigen niet landen of opstijgen. 
  • Winterse omstandigheden – Als het sneeuwt of ijzelt is er een kans dat landingsbanen schoongemaakt moeten worden waardoor je mogelijk langer moet wachten voordat je vliegtuigen ziet. 

Voor informatie over het weer rondom Schiphol kun je terecht op onder andere weeronline, en buienradar. 

Drukte op Schiphol

Op Schiphol landen jaarlijks zo’n 450.000 vluchten van meer dan 110 luchtvaartmaatschappijen. Er zijn dus eigenlijk altijd wel vluchten. Op sommige momenten is het verkeer drukker dan normaal dat is voornamelijk het geval tijdens de zomervakantie. Dan worden er extra vluchten ingezet om mensen naar hun vakantiebestemmingen te brengen. 

Er zijn verschillende manieren om de drukte van vliegverkeer op Schiphol te bekijken. Dat kan onder andere via flighttrackers. Je kunt ook op de website van Schiphol zelf bekijken welke vluchten die dag landen en opstijgen.  

Spottersplekken

Spottersplekken

Als je besloten hebt wanneer je vliegtuigen wil gaan kijken op Schiphol kun je gaan kijken waar je dat gaat doen. Er zijn drie officiële spotplekken die faciliteiten hebben om op een veilige en prettige manier vliegtuigen te spotten. Er zijn parkeerplekken, bankjes en wc’s. Welke banen op een dag in gebruik zijn kun je vinden op deze website van Luchtverkeersleiding Nederland. 

  1. Buitenveldertbaan – Bij de Mc Donalds op de Loevensteinse Randweg 200
  2. Polderbaan – Op Ijweg 614, Postcode 2141CN, Haarlemmermeer.
  3. Panoramaterras – Op het dak van Schiphol. Hier staat ook een Fokker 100. 

Een mooi dagje uit 

Of je nu zelf of met je kinderen een dagje vliegtuigen wil spotten, maak gebruik van onze tips om er een mooi dagje uit van te maken. Spotze!

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +