Vliegtuigspotten bij Schiphol

Vliegtuigspotten bij Schiphol

Op Schiphol vinden normaal gesproken zo’n 450.000 vluchten per jaar plaats die uitgevoerd worden door meer dan 110 luchtvaartmaatschappijen. Het is dan ook een prachtige plek voor spotters om veel verschillende vliegtuigen te zien. Rondom Schiphol vindt je dan ook heel wat mooie spottersplekken om al die vliegtuigen te bekijken. 

De landingsbanen van Schiphol

Om te weten wat de beste plekken zijn is het belangrijk om meer te weten over de landingsbanen van Schiphol. De luchthaven heeft zes landingsbanen in verschillende richtingen zodat ze ook in extreem weer kunnen landen. Rondom Amsterdam draait de wind regelmatig waardoor het noodzakelijk is om de banen op die manier te plaatsen. Op veel andere vliegvelden waar de wind niet zo wisselvallig is wordt gebruikgemaakt van parallele startbanen. Om te bepalen waar je vliegtuigen gaat spotten is het dus belangrijk om te weten hoe de wind die dag staat. 

Officiële spottersplekken

Om te voorkomen dat mensen op gevaarlijke plekken stoppen om vliegtuigen te spotten heeft Schiphol een aantal officiële spotterspleken gecreëerd. Deze zijn te vinden bij de drukste landingsbanen. 

Buitenveldertbaan 

Op deze baan wordt in oostelijke richting opgestegen en landen gaat in westelijke richting. Je hebt ook een klein beetje zicht op de Schiphol-Oostbaan en Aalsmeerbaan. Om vliegtuigen op de Aalsmeerbaan te zien kun je van de Mc Donalds naar de startbaan lopen.

De spottersplek bevindt zich op de parkeerplaats van de McDonalds waar ook bankjes zijn om op je gemak de vliegtuigen te bekijken.

Locatie: McDonalds Loevensteinse Randweg 200,  1118 EL Schiphol 

Polderbaan 

Dit is de meest gebruikte baan van Schiphol. Hier wordt in noordelijke richting opgestegen en in zuidelijke richting geland. De spottersplek heeft een eigen parkeerplaats, bankjes en mobiele toiletten. Bovendien stat er regelmatig een snackcar. Wil je de vliegtuigen zien die oplijnen, loop dan naar de keerlus aan het einde van de Vijfhuizerweg. Let op, parkeren is hier verboden. 

Locatie: Aan het einde van de Ijweg ten westen van de landingsbaan. Je kunt navigeren naar Ijweg 614, Postcode 2141CN, Haarlemmermeer.

Panoramaterras

Op Schiphol zelf heb je ook een mooie spottersplek. Ideaal voor als je al in Schiphol bent om iemand af te zetten of om te bezoeken met kinderen. Op deze spot, op het dak van Schiphol, staat namelijk een echte KLM Fokker 100. Vanaf hier kun je goed de vliegtuigen bij de gates zien. Voor het dichtbij bekijken van opstijgende en landende vliegtuigen is het minder geschikt.  

Locatie: Neem vanaf de begane grond op Schiphol de roltrap of lift bij café Rembrandt naar de volgende verdieping. Loop vanaf daar naar de balierij en neem daar de roltrap of lift naar de tweede verdieping. Via een loopbrug kom je op het panoramaterras. 

Openingstijden: In de winter van 9:00 uur tot 17:00 uur. In de zomer van 7:00 uur tot 20:00 uur. 

Banen in gebruik

Om er achter te komen welke landingsbanen in gebruik zijn op het moment dat je vliegtuigen wil spotten zijn er verschillende manieren. Fanatieke spotters houden de informatie bij met scanners en via radiofrequenties, maar er zijn ook andere manieren. Je kunt de vliegbewegingen bekijken via flighttrakers op internet. Een van de beste voor Schiphol is deze die real-time laat zien welke vluchten aankomen en vertrekken.  Heel veel plezier tijdens het spotten!

Leave a Reply

Veilig op vakantie?Bekijk aanbiedingen
+ +